Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iun. 14 2013
Ştiri pe scurt

Legislaţie europeană antifumat

   Cu prilejul Zilei mondiale fără tutun, Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate şi consumatori, a transmis un mesaj în care a făcut apel la deputaţii din Parlamentul European şi miniştrii sănătăţii din Europa, să sprijine propunerea Comisiei privind produsele din tutun. Deoarece 70% din fumătorii din UE încep înainte de vârsta de 18 ani, printr-o legislaţie solidă, trebuie depuse eforturi pentru excluderea produselor din tutun aromate şi atractive, care vizează tinerii. Comisarul a declarat că aşteaptă cu nerăbdare o discuţie fructuoasă cu statele membre la Consiliul EPSCO din 21 iunie a.c., privind modul în care se vor realiza progrese în această componentă importantă a legislaţiei, care poate face o diferenţă majoră pentru sănătatea europenilor. (Dr. M. D.)

Diferenţe micşorate

   În ultimii ani, s-au făcut progrese importante în îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din ţările slab dezvoltate, care au micşorat dife­renţele dintre state, arată statisticile furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care compară progresul înregistrat de ţările cu cea mai bună stare de sănătate a populaţiei cu evoluţia statelor a căror popu­laţie înregistrează o stare de sănătate mai puţin favorabilă, utilizând cifrele din anul 1990 şi pe cele înregistrate două decenii mai târziu. Astfel, analiza arată că ţări cu o rată a stării de sănătate a populaţiei slabă au înregistrat un progres semnificativ. De pildă, discrepanţa dintre state, la mortalitatea infantilă, a fost redusă de la 171 de de­ce­se înregistrate la o mie de naşteri cât era în 1990, la 107 decese la mia de naşteri în 2011. Printre ţările care au progresat se numără Bangla­desh, Nepal, Senegal, Madagascar, Laos şi Rwanda. Până în prezent, 27 din cele 194 de state membre OMS au reuşit deja să-şi atingă obiectivele de dezvoltare ale mileniului. Cu toate acestea, ratele de progres nu sunt suficient de mari pentru a atinge ţinta globală de reducere cu două treimi a mortalităţii infantile până în 2015. (Mirabela Viaşu)

Noua listă de aditivi

   În Uniunea Europeană, de la 1 iunie a.c., a intrat în vigoare o nouă listă de aditivi alimentari autorizaţi, a căror utilizare în condiţii de siguranţă a fost deja evaluată ştiinţific. Beneficiul major al noii legislaţii este transparenţa, aditivii sunt acum prezentaţi clar, în funcţie de categoria de produse alimentare la care pot fi adăugaţi. Aceştia sunt folosiţi în scopuri diverse precum conservare, colorare şi îndulcire. Cele mai importante condiţii de utilizare a aditivilor presupune că aceştia sunt siguri, justificaţi tehnologic, nu induc în eroare consumatorul şi sunt în beneficiul acestuia. Pentru ca utilizarea lor să fie sigură în continuare, este în curs de desfăşurare un amplu program de reevaluare a aditivilor alimentari autorizaţi, de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară. (Dr. M. D.)

Ceremonie cu dezbatere

   Gala „Top Medici“ a premiat excelenţa în medicină. Ceremonia de decernare a premiilor a fost precedată de o dezbatere pe teme de actualitate medicală, la care a participat şi Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, prilej cu care a fost analizată noua poziţionare a politicilor de sănătate din România. Selecţia premiilor a fost făcută de un consiliu consultativ alcătuit din: acad. Leon Dănăilă, acad. Dan Tulbure, prof. dr. Daniela Bartoş, prof. dr. Mircea Beuran, prof. dr. Gheorghe Burnei, prof. dr. Dan Mircea Cheţa, prof. dr. Ioan Lascăr, prof. dr. Gheorghe Tinică, prof. dr. farm. Ovidiu Bojor. Au fost acordate premii de excelenţă medicilor: prof. dr. Gabriel Aprodu, prof. dr. Vladimir Beliş, prof. dr. Ion Bordeianu, prof. dr. Maria Dorobanţu, prof. dr. Leonida Gherasim, prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte, prof. dr. Maria Moţa, prof. dr. Traian Pătraşcu, prof. dr. Dorel Săndesc, prof. dr. Eugen Târcoveanu, prof. dr. Liviu Vlad, dr. Marcel Oancea. Premiul pentru excelenţă în management i-a fost atribuit conf. dr. Alexandru Irimie, iar cel pentru performanţă medicală în echipă, prof. dr. Ion Bruckner. Conf. dr. Corneliu Moldovan a primit premiul de excelenţă pentru promovarea medicinii şi terapiei integrative. Premiul pentru performanţă în comunicare a fost împărţit de prof. dr. Vasile Astărăstoae şi prof. dr. Mircea Cinteză. Premiul pentru inovaţie a revenit Institutului naţional de cercetare-dezvoltare pentru mecatronică şi tehnica măsurării, colectiv: ing. Alexandru Moldovanu, ing. Adrian Pacioga, ing. Stanca Comşa. (D. D. M.)

924 de îngrijitori la domiciliu

   Filiala Bucureşti a OAMGMAMR a organizat, miercuri, 5 iunie a.c., o conferinţă de presă, în cadrul căreia a comunicat rezultatele şi impactul activităţilor proiectului „Orientarea profesională şi calificarea angajaţilor din sectorul sanitar – O şansă pentru viitor“. Implementarea acestui proiect a făcut posibilă organizarea unor programe de calificare şi recalificare, precum şi dobândirea de noi competenţe, validate prin certificatele de calificare recunoscute la nivel naţional şi european. Mircea Timofte, preşedintele OAMGMAMR spune că proiectul rezolvă o problemă a sistemului sanitar în ceea ce priveşte îngrijirea nou-născuţilor, a bătrânilor şi bolnavilor, domenii în care se înregistrează deficit de personal calificat (în special asistenţi medicali, moaşe şi infirmiere) ca urmare a migraţiei de personal în străinătate. La capitolul rezultate, potrivit managerului de proiect, Carmen Ana Dulu, putem înregistra consilierea şi orientarea în carieră a 3.000 de angajaţi în sectorului sanitar din care 2.400 de femei; 924 de angajaţi, din care 739 de femei, au urmat cursuri de calificare în următoarele meserii: baby-sitter, îngrijitor bătrâni la domiciliu, îngrijitor bolnavi la domiciliu. (Dr. A. T.)

Medicinişti premianţi

   Recent, a avut loc a zecea ediţie a concursului Studentul anului, proiect organizat la nivel naţional de organizaţia studenţească „Voluntari pentru idei şi proiecte“. Concursul îşi propune să unească mediul de business cu cel academic, premiind excelenţa în mediul universitar românesc, la cinci categorii: medicină, economie, jurnalism şi comunicare, drept şi arhitectură. Cei 49 de participanţi la medicină au redactat un eseu pe tema „Beneficiile utilizării medicamentelor generice“ şi au depus un dosar format dintr-un portofoliu cu proiecte şi reuşitele lor academice. Criteriile de selecţie a câştigătorilor au fost argumentaţia eseului şi implicarea în activităţi extracuriculare. Trofeul „Studentul anului“ la această secţiune i-a fost acordat Danei-Maria Fătu, studentă în anul VI la Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila“ Bucureşti, care a primit şi un premiu în valoare de 1.500 de euro; pe locul doi s-a clasat Iulia Mădălina Pop, cu un premiu în valoare de 700 de euro, iar premiul trei, de 500 de euro, i-a revenit Andreei Şerban. Premiile au fost oferite de compania farmaceutică Actavis. De asemenea, primii cinci studenţi clasaţi la această secţiune au primit, din partea Fundaţiei SMURD, câte o invitaţie la Congresul European de Medicină de Urgenţă, ce va avea loc, în septembrie 2013 în, Franţa. (Dr. M. D.)

A cincea reuniune

   Fundaţia Internaţională „Ana Aslan“ a organizat, la 31 mai 2013, în Bucureşti, a cincea reuniune naţională dedicată promovării şi extinderii reţelei AgeingWell, proiect demarat în ianuarie 2012, şi finanţat din fonduri europene. Este vorba de un proiect care îşi propune să construiască şi să întreţină o reţea europeană dedicată îmbunătăţirii calităţii vieţii vârstnicilor, prin susţinerea pătrunderii pe piaţă a soluţiilor bazate pe tehnologia informaţională şi de comunicare. Practic, sunt create ghiduri de bună practică, se pun bazele unui centru de schimb de cunoştinţe în domeniu, sunt diseminate informaţii tuturor actorilor implicaţi în reţea, se îmbunătăţeşte dialogul cu comunitatea investitorilor etc. (D. D. M.)

Darurile copilăriei

   Ziua internaţională a copilului a fost sărbătorită la Elite Art Gallery prin vernisajul expoziţiei de pictură „Darul meu către lume“, o colecţie de visuri colorate şi idealuri pline de candoare, dar şi de forţă vizionară, cu care copiii de la Centrul Gifted Education îşi doresc să înfrumuseţeze existenţa semenilor. Vor deveni realitate ideile din aceste lucrări de artă? Doar în măsura în care adulţii de azi îi susţin pe adulţii de mâine. Centrul amintit este o organizaţie nonprofit cu misiunea de a descoperi şi dezvolta potenţialul copiilor supradotaţi printr-o educaţie de excelenţă. Aşadar, o oază de bine şi frumos, în care sunteţi invitaţi, fie ca părinţi ai unor astfel de copii, fie ca educatori sau doar ca susţinători. Veţi fi fermecaţi de lumea minunată la care visează aceşti copii cu IQ peste 130. (M. D.)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe