Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - sept. 2 2013
Ştiri pe scurt

Merite recunoscute

Cu ocazia aniversării a 65 de ani de relaţii diplomatice între ţara noastră şi Israel, preşedintele României a semnat decretele pentru decorarea a patru personalităţi israeliene, pentru activitatea în domeniul medical. Astfel, industriaşului Bruno Landesberg, consul onorific al României la Ierusalim, i-a fost conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer. Totodată, Ordinul „Meritul Sanitar“ în grad de Comandor a fost conferit profesorilor Adi A. Garfunkel, medic stmatolog, şi Gabriel Gurman, medic anestezist, iar Ordinul „Meritul Sanitar“ în grad de Ofiţer – profesorului Jean-Jacques Askenasy, medic neurolog. (Dr. M. C.)

Campanie pro donare

Voluntarii Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR) au dat startul ediţiei din acest an a campaniei de conştientizare „Spune DA! Susţine donarea de organe“. Aceasta a fost lansată în judeţul Constanţa, şi va continua şi în oraşele Iaşi, Braşov, Craiova şi Bucureşti. În activităţile de informare vor fi implicate instituţii şi persoane care prin specificul activităţii lor vin în contact cu mulţi oameni, cărora le pot transmite informaţii corecte despre actul donării: medici de familie, direcţiile de sănătate publică, biserica etc. Potrivit reprezentanţilor ATR, discuţiile directe cu oamenii, organizate în ultimii cinci ani au reuşit să schimbe într-o oarecare măsură mentalitatea privind donarea de organe. (Mirabela Viaşu)

Institutul Regional de Oncologie din Iaşi are capelă
 
   La începutul acestei luni, a avut loc sfinţirea capelei Institutului Regional de Oncologie Iaşi, care va purta hramul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la Neamţ. Slujba de sfinţire a lăcaşului de cult a fost oficiată de ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, care în predica sa a subliniat rolul capelei: „Acest spaţiu aşa a fost rânduit de la Dumnezeu pentru ca medicii, înainte de toate, înainte de operaţie, înainte de consultaţie, asistentele medicale, infirmierele, ca şi cei din aparatul administrativ să poată trece, din când în când, prin incinta capelei, pentru a-şi aduce aminte de Domnul. Toţi aceştia să nu se bazeze doar pe cunoştinţele proprii, mari şi multe, cu certitudine, dobândite în şcoli grele şi în experienţă îndelungată, dar omul care se bizuie doar pe forţele sale nu împlineşte, nici pentru sine, nici pentru alţii, tot ceea ce trebuie. Acceptându-L pe Dumnezeu în mijloc, primindu-L, omul îşi fundamentează cunoştinţele proprii, în orice domeniu, iar în cazul nostru, în actul medical, şi astfel, omul devine mână a lui Dumnezeu“. La rândul său, Mirela Grosu, managerul institutului ieşean, le-a mulţumit tuturor celor ce au contribuit la ridicarea capelei. (Dumitru Şerban)

Viaţa sexuală a româncelor

   Viaţa sexuală este foarte importantă pentru românce, însă un procent mic dintre ele sunt într-adevăr mulţumite de numărul de contacte sexuale avute. Cel puţin aşa arată un sondaj de opinie realizat anul acesta pe un eşantion de 250 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani din mediul urban. Rezultatele studiului arată că peste 70% din femeile între 25 şi 44 de ani consideră că este foarte important să ai o viaţă sexuală activă şi împlinită, în timp ce procentul în rândul categoriei de vârstă 45–60 de ani depăşeşte 37%. De asemenea, 80% din femeile aflate în perioada de maternitate susţin că sexul este foarte important. În ceea ce priveşte frecvenţa actului sexual, sondajul arată că 38% din respondente au mai puţin de un contact sexual pe săptămână, iar 32% susţin că fac sex cel puţin o dată pe săptămână. Procentul de femei cu un număr redus de contacte sexuale creşte odată cu înaintarea în vârstă şi puţine femei care ajung la menopauză se bucură de o viaţă de cuplu împlinită. La capitolul sănătate sexuală, puţin peste jumătate dintre românce merg la medicul ginecolog cel puţin o dată pe an. (Mirabela Viaşu)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe