Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - sept. 13 2013
Ştiri pe scurt

CNAS plăteşte

  CNAS a modificat calendarul de plăţi către furnizorii de medicamente şi materiale sanitare: în iulie 2013 s-a plătit pentru medicamente şi materiale sanitare pe programe de sănătate aferente lunilor ianuarie şi aprilie 2013. În august, plăţile au fost pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală din luna octombrie 2012 (eliberate conform vechilor reglementări şi calendar de plăţi) şi aprilie 2013 (eliberate conform actualului contract-cadru), precum şi pentru medicamente şi materiale sanitare pe programe de sănătate, aferente consumului din februarie 2013 (conform vechilor reglementări şi calendar de plăţi) şi mai 2013 (conform noului contract-cadru). În septembrie se vor efectua plăţi pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală din noiembrie 2012 şi mai 2013 şi pentru medicamente şi materiale sanitare pe programe de sănătate din lunile martie şi iunie 2013. În octombrie, se va plăti pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală din decembrie 2012 şi iunie 2013, dar şi pentru medicamente şi materiale sanitare pe programe de sănătate, pentru iulie 2013. În noiembrie, plăţile vor fi pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală din ianuarie şi iulie a.c. şi pentru medicamente şi materiale sanitare pe programe de sănătate, pentru august a.c. În decembrie, se vor efectua plăţi pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală, din februarie şi august a.c. şi pentru medicamente şi materiale sanitare  pe programe de sănătate, din septembrie a.c. (Dr. M. D.)

Scheme pentru vaccinare antipneumococică

La începutul secolului nostru, boala pneumococică invazivă devenise principala cauză de deces care poate fi prevenită prin vaccinare: OMS estima că 800.000 de copii cu vârsta sub cinci ani decedaseră ca urmare a bolii în anul 2000. De atunci, introducerea vaccinării a dus la reducerea cu 60% în ţările vestice a numărului spitalizărilor copiilor pentru această boală. Adăugarea vaccinurilor pneumococice în programele naţionale de vaccinare existente a făcut ca schemele de imunizare să varieze destul de mult ca număr de doze, interval între acestea şi vârsta la vaccinare. Un studiu publicat săptămâna aceasta în JAMA şi-a propus să descopere schema optimă de vaccinare pentru vaccinul pneumococic conjugat 13-valent. Cei 400 de copii incluşi în cercetare au fost împărţiţi în patru grupuri, corespunzătoare celor patru scheme: ei au primit PCV-13 (oferit de compania Pfizer) la vârstele de două, patru şi şase luni, la vârstele de trei şi cinci luni, la vârstele de două, trei şi patru luni sau la vârstele de două şi patru luni – fiecare, încheiată cu o doză booster la 11,5 luni. Nicio diferenţă semnificativă statistic nu a fost constatată între nivelurile anticorpilor măsurate după ultima doză. Astfel, alegerea uneia sau alteia dintre variante va trebui să ţină cont de necesitatea unei protecţii timpurii şi de menţinerea acesteia între dozele principale şi cea booster. (Dr. M. C.)

Chimioterapie hipertermică intraperitoneală pe cale laparoscopică 

Chimioterapia hipertermică intraperitoneală (CHIP-HIPEC), utilizată la pacienţii cu tumori abdominale şi carcinomatoză peritoneală, a fost realizată în premieră la noi, prin chirurgie laparoscopică, la Spitalul „Sf. Constantin“ din Braşov, la un pacient în vârstă de 78 de ani. Îndepărtarea chirurgicală a tuturor maselor tumorale abdominale a fost urmată de instilarea în abdomen a unui citostatic la temperatura de 41–42°C,  recirculat printr-o tubulatură specială, cu o pompă de circulaţie extracorporală. Procedura creşte supravieţuirea acestor pacienţi de la 0% la doi ani la o medie de peste cinci ani, iar în stadiul incipient al carcinomatozei, combinată cu chimioterapia de consolidare postoperatorie, poate avea viză curativă. (Dr. M. N.)

Determinanţii succesului antitutun

Potrivit estimărilor, anual, 400.000 de decese prin cardiopatie ischemică şi alte 40.000 de decese cauzate de astm din SUA se datorează fumatului pasiv, considerat aşadar o importantă problemă de sănătate publică. Ca urmare, la nivel mondial, mai multe state au adoptat legi antifumat, studii ulterioare demonstrând scăderea numărului morţilor cardiace acute sau reducerea simptomelor respiratorii şi spitalizărilor. Un studiu publicat săptămâna aceasta în PlosOne şi-a propus să descopere condiţiile asociate cu succesul sau eşecul legislaţiei antifumat şi felul în care anumiţi factori legaţi de punerea în aplicare a acesteia influenţează concentraţia fumului din interior. Măsurând nivelul de particule fine (PM2,5) din aerul de la interiorul a 150 de localuri greceşti (baruri, restaurante, cafenele) la fiecare şase luni timp de doi ani, cercetătorii au constatat o scădere la jumătate a concentraţiei PM2,5 imediat după introducerea interdicţiilor, urmată însă de o creştere aproape de nivelurile iniţiale, demonstrând că sprijinul iniţial al populaţiei ar putea să nu fie suficient pe termen lung, în lipsa aplicării legii. Cu privire la anunţurile despre interzicerea fumatului, s-a observat că doar o cincime din localuri le aveau în exterior şi 60% le aveau în interior, însă de cele mai multe ori – 90% – pe pereţi, şi doar rar pe mese sau bar, aşa cum cerea legea.
Cu toate acestea, anunţurile, interioare sau exterioare, nu au influenţat nivelul de fum din aer. În schimb, scrumierele sau echivalentele acestora, prezente în 60% şi, respectiv, 33% din cazuri, sunt determinanţi importanţi ai nivelului de PM2,5; astfel, nivelul PM2,5 a fost mai mare în localurile care aveau scrumiere decât în cele unde acestea nu existau. Aşadar, aplicarea legislaţiei ar trebui să includă îndepărtarea completă a scrumierelor şi a altor obiecte care acţionează ca sugestii pentru fumat, ajutând astfel la denormalizarea acestui obicei. (Dr. M. C.)

Servicii medicale gratuite pentru copii

  CNAS precizează că medicii de familie eliberează gratuit documentele medicale pentru înscrierea în colectivităţi a copiilor până la 18 ani, precum şi a tinerilor cu vârste între 18 ani şi 26 de ani, elevi sau absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar (dar nu mai mult de trei luni), ucenicilor sau studenţilor, care nu realizează venituri din muncă. De asemenea, medicii de familie acordă gratuit scutirile medicale pentru copii şi actele medicale necesare celor aflaţi în plasament din cadrul sistemului de asistenţă socială şi protecţie a copilului. Analizele necesare pentru înscrierea copiilor în colectivitate se efectuează gratuit, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie. (Dr. M. D.)

Soluţie pentru TB rezistentă
Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) a anunţat primirea medicamentelor necesare tratamentului neîntrerupt, complet şi de calitate al bolnavilor de tuberculoză multidrog-rezistentă (TB-MDR) din România. Medicamentele au fost achiziţionate de Fundaţia RAA, prin mecanismul Global Drug Facility al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu finanţare de la Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, şi sunt suficiente pentru a asigura tratamentul a 300 de români bolnavi de TB-MDR. Cele şase medicamente – Capromicină, Canamicină, Protionamidă, Cicloserină, Levofloxacină şi PAS – au fost aduse în România cu aprobarea Ministerului Sănătaţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi vor fi distribuite către pacienţi sub coordonarea Institutului „Marius Nasta“ şi a Fundaţiei RAA, prin reţeaua de dispensare de Pneumoftiziologie. Valoarea totală a medicamentelor se ridică la peste 1 milion de euro. În prezent, aproximativ 100 de pacienţi cu TB-MDR din România se află pe lista de aşteptare. (Dr. T. G.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe