Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - sept. 19 2013
Ştiri pe scurt

Profesori invitaţi, la Medicina clujeană

   În cadrul unei ceremonii desfăşurate ieri, 12 septembrie a.c., Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca a acordat titlul de visiting professor medicului Anton Alvarez, de la Medinova Institute of Neurosciences, Coruña (Spania) şi profesorului László Csiba, şeful Departamentului de neurologie al Universităţii din Debreţin (Ungaria). Cei doi neurologi participă de mulţi ani ca lectori la manifestările ştiinţifice organizate de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi sunt implicaţi în proiecte de cercetare desfăşurate în colaborare cu prof. dr. Dafin Mureşanu, directorul Departamentului de neuroştiinţe al UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, preşedintele Societăţii de Neurologie din România şi al SSNN. (Dr. M. D.)

Dicţionar de limfom

   Cu ocazia Lunii internaţionale de luptă împotriva limfomului (luna septembrie), Asociaţia Bolnavilor cu Limfoame (ABL) a lansat săptămâna aceasta un „Dicţionar de limfom“, realizat cu sprijinul prof. dr. Anca Lupu, preşedintele Societăţii Române de Hematologie şi dr. Radu Niculescu, preşedintele ABL. Lucrarea se doreşte a fi un mijloc important de informare în lupta cu această boală, pentru pacienţii cu limfom, rudele şi prietenii lor, dar şi pentru marele public, în încercarea de a detalia implicaţiile acestei forme de cancer foarte agresivă, dar extrem de puţin cunoscută. Lansarea dicţionarului face parte din campania InfoLimfom 2013, care se derulează în perioada 10–30 septembrie a.c. (D. D. M.)

Proiect de chirurgie OMF premiat de AGIR

   Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR) şi-a desemnat câştigătorii premiilor pentru anul 2012, în cadrul unui eveniment desfăşurat la 6 septembrie a.c. Premiul pentru domeniul „Ingineria materialelor“ a fost obţinut de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, pentru proiectul „Produs granular sintetic pentru aplicaţii în chirurgia oralo-maxilofacială (PGb–TCP, 500–1000 µm)“. Produsul este dedicat utilizării în aplicaţii de umplere şi de reconstrucţie a defectelor osoase: ridicare de sinus, umplerea defectelor alveolare după extracţie şi după osteotomii corective. El permite dezvoltarea de os biologic în condiţii favorabile vindecării şi nu necesită o altă intervenţie chirurgicală pentru îndepărtare, fiind înlocuit treptat de osul nou format. PGb–TCP se află deja pe piaţa de medicamente din România. (D. D. M.)

Consiliul adolescenţilor
   Muzeul Naţional de Artă al României a lansat un program de voluntariat pentru liceeni, în cadrul căruia 15 dintre ei vor fi selecţionaţi să devină membri ai Consiliului Adolescenţilor (CADO) şi vor participa la sesiuni de formare, la elaborarea şi implementarea de proiecte alături de echipa MNAR, la promovarea evenimentelor şi programelor pentru tineri organizate de muzeu, în noul an şcolar. Programele destinate adolescenţilor le oferă acestora ocazia de a se întâlni cu tineri de vârsta lor, de a-şi dezvolta abilităţile de comunicare şi a interacţiona prin intermediul artei. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe