Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - sept. 27 2013
Ştiri pe scurt

Cardurile de sănătate vor fi distribuite prin poştă

O nouă propunere de modificare a Legii sănătăţii a fost postată, la 16 septembrie a.c., pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Aceasta se referă la decontarea cheltuielilor necesare pentru producerea soluţiilor informatice de administrare a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, precum şi a celor pentru distribuţia lui prin serviciile poştale; decontarea se va face prin CNAS din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Potrivit proiectului, pentru mediul rural şi localităţile urbane cu o populaţie de până la 15.000 de locuitori, distribuţia se va realiza prin primării şi serviciile locale de evidenţă a populaţiei. Prin serviciile poştale, se va face distribuţia în mediul urban, respectiv localităţile cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori. În situaţia în care distribuţia nu poate fi realizată prin cele două modalităţi, acest lucru se va efectua prin casele de asigurări de sănătate. În expunerea de motive care însoţeşte proiectul de act normativ, se spune că în acest fel se creează premisele necesare distribuirii cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile în care reglementările actuale prevăd faptul că distribuţia cardurilor către asiguraţi se realizează de casele de asigurări sociale de sănătate prin furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară. Proiectul va rămâne afişat pe site-ul MS, la „Transparenţă decizională“, până la 16 octombrie a.c., termenul de depunere a propunerilor fiind a zecea zi de la data afişării lui pe site. (D. D. M.)

Aniversare la Academie

Joi, 19 septembrie a.c., în Aula Academiei Române a avut loc sesiunea omagială organizată de secţia de Ştiinţe fizice, dedicată academicianului Ionel Valentin Vlad, la împlinirea vârstei de 70 de ani. Membru corespondent al Academiei Române din 1991 şi titular din 2009, Ionel Valentin Vlad este inginer electronist, cercetător ştiinţific I la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti. La eveniment au luat cuvântul acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii, acad. Horia Scutaru, de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară, acad. Bogdan Simionescu, preşedintele Filialei Iaşi a Academiei Române ş. a. (Dr. M. D.)

Noi burse pentru rezidenţi

Programul de burse medicale SHI Fellowship susţinut de Wizrom Software continuă cu cea de-a doua ediţie. Medicii rezidenţi români în specialităţile anestezie, reabilitare medicală şi geriatrie pot aplica pentru acest program de rezidenţă cu durata de trei ani, finanţat integral, la centrul universitar Sheba Hospital Tel Hashomer din Israel. SHI Fellowship acoperă integral costurile de transport şi cazare, plus un salariu lunar brut de 3.000 de dolari SUA, pentru întreaga perioadă, de trei ani, de rezidenţă medicală. Primii şase medici români, câştigătorii burselor din 2012, au început deja să lucreze la Sheba în iunie 2013. În această a doua ediţie, juriul urmează să selecteze şase tineri medici rezidenţi care urmează specializările menţionate mai sus. Perioada de rezidenţiat în Israel va fi acreditată, dar la finalul bursei, toţi medicii rezidenţi au obligaţia de a se întoarce în România şi de a profesa timp de cel puţin cinci ani într-un spital public. (D. D. M.)

Propuneri de reducere a costurilor cu medicamentele

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) propune autorităţilor o serie de măsuri pentru reducerea costurilor cu medicamentele cu aproximativ 100 de milioane euro pe an, atât la bugetul de stat, cât şi la nivelul pacienţilor: • prescrierea medicamentelor pe baza denumirii comune internaţionale (DCI), cu posibilitatea ca medicul să specifice o marcă, combinată cu o ţintă valorică pentru prescrierea de generice • eliberarea obligatorie de generice la nivelul farmaciilor pentru reţetele DCI sau substituirea pentru reţetele pe marcă; alternativ, ţinta de eliberare a genericelor la nivelul farmaciilor • monitorizarea prescrierilor din punct de vedere al conformării la ţintele de prescriere/eliberare, cu sancţiuni pentru lipsa de conformitate • accelerarea procesului de intrare pe piaţă a noilor medicamente generice • modificarea mecanismului de plată a taxei claw-back • stimularea investiţiilor în industria producătoare de medicamente generice. Propunerile sunt rezultatul unei cercetări realizată în cooperare cu KPMG, în care s-au analizat măsurile adoptate de alte state din Uniunea Europeană pentru încurajarea consumului de medicamente generice. (D. D. M.)

Supravegherea infecţiilor cu transmitere sexuală

În contextul în care ţara noastră trebuie să raporteze cazurile de Infecţii cu Transmitere Sexuală (ITS) la ECDC, utilizând sistemul electronic de transmitere a datelor Tessy (The European Surveillance System), Ministerul Sănătăţii a postat pe site-ul propriu un proiect de act normativ (Ordin de ministru) pentru aprobarea metodologiei de supraveghere a ITS. Schimbările preconizate se referă la îmbunătăţirea supravegherii ITS prin adoptarea unei noi metodologii de raportare a cazurilor noi de ITS, revizuirea definiţiilor de caz pentru ITS conform recomandărilor ECDC, precum şi raportarea datelor cerute de ECDC cu respectarea confidenţialităţii datelor. Totodată, Ordinul aprobă ghidul de diagnostic şi tratament al ITS, atribuţiile şi sarcinile specifice unităţilor sanitare şi personalului sanitar în prevenirea şi controlul acestor infecţii, circuitul informaţional în ITS, măsurile de supraveghere epidemiologică pentru populaţia generală şi grupurile populaţionale la risc crescut de contractare a ITS, precum şi Fişa de investigaţie epidemiologică şi declarare a cazului nou de ITS şi Fişa de declarare a cazului de sifilis congenital al nou-născutului. Infecţiile cu transmitere sexuală cu raportare obligatorie, potrivit acestui act normativ sunt sifilisul, infecţia genitală cu Chlamydia trachomatis şi gonoreea. De asemenea, ordinul stabileşte şi instituţiile care vor duce la îndeplinire acestei prevederi. (D. D. M.)  

Promenada inimilor

Ziua mondială a inimii, care se sărbătoreşte în fiecare an, la 29 septembrie, a prilejuit, anul acesta, lansarea oficială a Manualului inimii, în ajunul sărbătorii (la 28 septembrie), la Cluj-Napoca, în cadrul Bibliotecii Central Universitare. Cartea – scrisă de o echipă de medici clujeni din care fac parte: prof. dr. Dumitru Zdrenghea, conf. dr. Dana Pop, prof. dr. Dan Gaiţă, asist. univ. Gabriel Guşetu şi şef lucrări dr. Mihnea Zdrenghea – este dedicată, potrivit autorilor, persoanelor sănătoase interesate de prevenţia bolilor cardiovasculare, pacienţilor cardiaci care doresc să înţeleagă mai bine afecţiunile inimii şi să le ţină sub control şi cadrelor medicale „interesate în a face echipă cu pacientul“. În aceeaşi zi, la ora 10,00, în Parcul Central şi Parcul Rozelor, vor fi inaugurate şi două circuite, incluse în programul Promenada inimilor. Programul, iniţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii, care a fost implementat deja în zece ţări europene, presupune parcurgerea unor trasee, într-o anumită perioadă de timp, de pacienţii cu afecţiuni cardiace, respectiv, persoanele sănătoase participante. (D. D. M.)

Tinerii şi cercetarea

La sediul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, a avut loc, ieri, festivitatea de deschidere a Centrului de Iniţiere în Cercetare Ştiinţifică a Tinerilor Olimpici. Aici, elevi ai colegiilor „Tudor Vianu“, „Iulia Hasdeu“, „Grigore Moisil“ şi „Sfântul Sava“ vor participa la cursuri de iniţiere în cercetarea ştiinţifică, ateliere de lucru pe teme şi proiecte ştiinţifice, competiţii şi evenimente de profil, discuţii privind documentarea, diseminarea rezultatelor. Coordonatori vor fi cercetători ai instituţiei-gazdă, ai unor institute ale Academiei Române – de Biologie, de Cercetări Matematice, de Cercetări Filosofice – Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară şi ai UMF „Carol Davila“ Bucureşti.   Tot ieri s-a desfăşurat a treia ediţie a Simpozionului tinerilor cercetători din domeniul micro-nanosistemelor electromecanice, la care s-au dezbătut teme privind acţionări electromecanice neconvenţionale, micromotoare, microactuatori; senzori micro- şi nanoelectromecanici; micro- şi nanotehnologii specifice; bionică ş.a. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe