Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - oct. 18 2013
Ştiri pe scurt

Propunere legislativă privind decontarea endoprotezelor mamare

 

   Începând de anul viitor, operaţiile de reconstrucţie mamară ar putea fi decontate de stat. Trei parlamentari liberali au înaintat o propunere legislativă care prevede modificarea paragrafului din Legea sănătăţii nr. 95/2006. În acest moment, sunt decontate prin lege corecţiile estetice efectuate persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, cu excepţia endoprotezelor mamare necesare operaţiilor de reconstrucţie în urma unor afecţiuni oncologice. Proiectul urmăreşte să acopere costul endoprotezelor mamare (aproximativ 450 de euro per implant) şi de el vor beneficia şi pacientele care au suferit până la această oră intervenţii radicale de mastectomie. Accesul la program se va face pe baza unor criterii medicale stabilite de o subcomisie ce va fi formată din oncologi, chirurgi plasticieni şi anatomopatologi. Proiectul a primit avizul de principiu din partea Ministerului Sănătăţii (MS) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar iniţiatorii lui speră să fie adoptat în două-trei luni, pentru a putea fi cuprins în proiectul de lege pe anul 2014 şi elaborat în detaliu. La conferinţa de presă care a avut loc pe această temă miercuri, 9 octombrie a.c., la Palatul Parlamentului, au participat parlamentari, Adrian Pană, secretar de stat în MS, prof. dr. Ioan Lascăr, preşedintele Comisiei de Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă a MS, prof. dr. Tiberiu Bratu, vicepreşedintele Asociaţiei Chirurgilor Plastici din România, dr. Cristian Buşoi, preşedintele CNAS, prof. dr. Ioan Jinga, coordonatorul Programului de Oncologie al CNAS. Cu această ocazie, secretarul de stat Adrian Pană a subliniat din nou angajamentul MS de a face din Programul de Oncologie un program comprehensiv, integrat, care să cuprindă prevenţie, screening organizat, tratament şi paliaţie. (Mariana Minea)

Recomandări pentru sănătatea inimii

   Alimentaţia sănătoasă, mişcarea fizică zilnică şi lipsa fumatului sunt cele trei ingrediente pe care prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, ni le recomandă, pentru a asigura sănătatea inimii şi a arterelor noastre. De asemenea, foarte importante, spun specialiştii în sănătatea inimii, sunt şi consumul zilnic de legume şi fructe, înlocuirea grăsimilor saturate cu cele mono- sau polinesaturate, 30 de minute de activitate fizică zilnică, evitarea fumatului şi a zonelor în care se fumează, precum şi un control anual la medic. În România, aproximativ 150.000 de oameni mor de boli cardiovasculare; 60% din totalul deceselor înregistrate sunt cauzate de aceste boli. 80% din bolile inimii pot fi prevenite însă, adoptând un stil de viaţă sănătos.(D. D. M)

Femeile şi speranţa de viaţă

   Măsurile luate în ţările dezvoltate pentru a reduce bolile netransmisibile – principalele cauze de deces la nivel mondial – au îmbunătăţit speranţa de viaţă a femeilor în vârstă de 50 de ani şi peste, în ultimii 20–30 de ani, dar diferenţa dintre ţările bogate şi cele sărace este în creştere, conform unui studiu publicat în Buletinul OMS.
   Acesta a analizat principalele cauze de deces la femeile din această grupă de vârstă, la nivel mondial – bolile cardiovasculare (afecţiuni cardiace şi AVC) şi cancerele; în ţările în curs de dezvoltare, aceste decese apar la vârste mai mici decât în ţările bogate. Prevenirea, depistarea şi tratamentul bolilor netransmisibile sunt în prezent insuficiente în multe ţări. Există mai multe moduri cost-eficiente de a aborda aceste boli, inclusiv prevenţia, diagnosticul precoce şi managementul tensiunii arteriale, obezităţii şi hipercolesterolemiei, screeningul şi tratamentul cancerului. În ultimele trei decenii, ţările dezvoltate au luat măsuri pentru a combate aceste afecţiuni; ca urmare, la 50 de ani, femeile din Germania şi Japonia au câştigat 3,5 ani la speranţa de viaţă şi se pot aştepta azi să trăiască 84, respectiv 88 de ani. În Franţa, Marea Britanie şi Chile, speranţa de viaţă a femeilor de 50 de ani a crescut cu aproximativ 2,5 ani, ajungând la 83 sau 84 de ani. Incidenţa cancerului de sân a crescut în aceeaşi perioadă, dar au existat mai puţine decese provocate de cancerele de sân şi col uterin în rândul femeilor în vârstă de 50 de ani şi mai mari, ca urmare a furnizării de diagnostic precoce şi tratament în timp util. Între anii 1970 şi 2010, decesele la femeile din această grupă de vârstă prin boli cardiovasculare şi diabet au scăzut în medie cu 66 % în 11 ţări bogate: Chile, Franţa, Germania, Grecia, Japonia, Noua Zeelandă, Mexic, Polonia, Federaţia Rusă, Marea Britanie şi SUA. Azi, există aproximativ 280 de milioane de femei cu vârsta de 50 de ani sau mai mult în regiunile dezvoltate şi circa 550 de milioane în ţările în curs de dezvoltare. Până în 2050, numărul lor va creşte la 379 de milioane, respectiv 1,5 miliarde, adică 19% din populaţia lumii. (Dr. M. D.)

Vaccin chinezesc contra encefalitei japoneze

   Un nou vaccin împotriva encefalitei japoneze, fabricat în China, administrabil în doză mică şi care poate fi utilizat la sugari, va intra pe lista de preautorizare a OMS. Procedura garantează că vaccinul întruneşte standardele intervenţionale de calitate, siguranţă şi eficacitate şi este adecvat pentru populaţia-ţintă. Vaccinul este mai ieftin decât altele de acest tip, deci va putea fi folosit la copiii din ţările în curs de dezvoltare. Encefalita japoneză este o infecţie cu Flavivirus, transmisă prin ţânţari, pentru care nu există tratament specific, dar este prevenibilă prin vaccinare. Este endemică şi cu distribuţie sezonieră în regiuni din China, sud-estul Federaţiei Ruse şi Asia de Sud şi Sud-Est. (Dr. M. N.)

Persoanele cu dizabilităţi, pe agenda de lucru a ONU

   Cu ocazia Adunării generale a ONU, şefii de state au avut prima întâlnire mondială pe tema dizabilităţii, la care au recomandat: includerea acestor persoane în planurile de dezvoltare după 2015; îndepărtarea barierelor cu care se confruntă cei cu dizabilităţi în viaţa cotidiană, precum dificultăţile în accesarea serviciilor sanitare – incluzând reabilitarea şi dispozitivele de asistare –, stigma şi discriminarea, inaccesibilitatea sau imposibilitatea de a plăti; luarea de măsuri urgente de către decidenţi, inclusiv în sectorul sanitar, pentru dezvoltarea politicilor de care să beneficieze aceste persoane; îmbunătăţirea colectării şi analizei datelor privind dizabilitatea şi utilizarea mai eficientă a lor pentru ghidarea programelor şi politicilor de dezvoltare. Reuniunea la nivel înalt a subliniat importanţa: furnizării serviciilor de sănătate de calitate disponibile şi accesibile persoanelor cu dizabilităţi, indiferent de locul unde trăiesc; dezvoltării programelor şi politicilor naţionale privind dizabilitatea care abordează nevoile de sănătate şi reabilitare şi monitorizează şi evaluează impactul acestora. Peste un miliard de persoane din întreaga lume trăiesc cu dizabilităţi şi au aceleaşi necesităţi de sănătate ca şi celelalte, precum imunizare, screening pentru cancer şi servicii de sănătate reproductivă. În cazul lor, posibilitatea de a primi un tratament medical neadecvat afecţiunii este de două ori mai mare decât în cazul celorlalte persoane, iar posibilitatea de a li se refuza asistenţa medicală este de trei ori mai mare. Jumătate din cei cu dizabilităţi nu îşi permit îngrijirile de sănătate de care au nevoie. De exemplu, 70 de milioane de persoane necesită un scaun cu rotile, dar doar 5–15% au acces la el. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a intensificat eforturile pentru a finaliza planul de acţiune global pe următorii şapte ani „Better health for persons with disabilities“, proces ce se va finaliza la 11 octombrie a.c. Acesta va fi prezentat la întâlnirea Comitetului executiv OMS, în ianuarie 2014, în vederea abordării lui la Adunarea Mondială a Sănătăţii, ce va avea loc în mai 2014. (Dr. M. D.)

Sistem de avertizare
În cadrul unei întâlniri desfăşurate la Viena, la care au participat organizaţii implicate în activitatea antidrog, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Consiliul Internaţional de Control al Narcoticelor, Organizaţia  Mondială a Vămilor, Interpol, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri, dar şi experţi din 22 de ţări, s-a anunţat creşterea bruscă a numărului de substanţe psihoactive noi (NPS), raportate la Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC). De-a lungul ultimelor 12 luni, numărul lor a crescut cu 41%, de la 251 la 354, iar numărul ţărilor care au raportat detectarea acestor substanţe a urcat de la 70 la 90. Comercializate ca „droguri legale“ sau „droguri de designer“ şi vândute la liber, inclusiv prin internet, NPS scapă controlului internaţional. Sunt necontrolate şi netestate pentru siguranţă, de aceea au un potenţial nociv mai mare decât drogurile tradiţionale. În iunie a.c., UNODC  a lansat un sistem de avertizare şi consiliere precoce privind NPS, primul punct de referinţă la nivel mondial în domeniu. Acesta oferă informaţii actualizate şi tehnici de identificare validate, inclusiv structuri chimice, precum şi efecte adverse raportate, măsuri legislative, studii de toxicologie, utilizare şi tratament. (Dr. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe