Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - oct. 28 2013
Ştiri pe scurt

Dr. Raed Arafat, Cavaler al Legiunii de Onoare

 

Ambasadorul francez în România, Philippe Gustin, i-a conferit joi, 17 octombrie a.c., distincţia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, în cadrul unei ceremonii organizate la reşedinţa Franţei, informează Agerpres. Legiunea de Onoare este cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză, instituită în anul 1802 şi acordată neîntrerupt din 1804 până în prezent. (Mariana Minea)

 

Continuitate în SNMF

 

Săptămâna trecută, Senatul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), reunit la Brăila în şedinţa statutară, a ales noul Birou executiv al SNMF. Din acesta fac parte dr. Rodica Tănăsescu (Bucureşti) – preşedinte, dr. Sandra Alexiu (Ilfov), dr. Anca Bălan (Cluj), dr. Remus Şipos (Mureş), dr. Gheorghe Lascu (Maramureş) şi dr. Liviu Oprea (Iaşi) – vicepreşedinţi, dr. Răzvan Miftode (Iaşi) şi dr. Daciana Toma (Bucureşti) – secretari şi dr. Marina Pîrcălabu (Bucureşti) – trezorier. (Dr. M. C.)

 

Conducere nouă în SRML

 

Societatea Română de Medicină de Laborator şi-a ales noul board. Acesta este format din prof. univ. dr. Mircea Cucuianu – preşedinte de onoare, prof. univ. dr. Gheorghe Benga – membru de onoare, dr. Camelia Grigore – preşedinte 2013–2015, dr. Cristina Florescu – vicepreşedinte, prof. univ. dr. Gabriela Băncescu – secretar, dr. biol. Alexandra Dana Maria Panait – trezorier şi conf. univ. dr. Manole Cojocaru, fost preşedinte. (Ana Mihai)

 

Noutăţi privind legea rezidenţiatului

 

Miercuri, 16 octombrie, Ministerul Sănătăţii a organizat o dezbatere pe tema rezidenţiatului, la care au participat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, şi reprezentanţi ai medicilor, societăţii civile şi presei. Dr. Arafat a anunţat că se ia în calcul ca admiterea în trunchiul comun să se facă în funcţie de rezultatul obţinut la examenul de licenţă, care va fi modificat astfel încât să constituie prima fază de admitere în rezidenţiat. „Va fi un examen mult mai serios, pe baza lui devii medic, dar şi intri în prima fază a rezidenţiatului, iar tematica de examen este oricum aceeaşi“, a spus dr. Arafat. Oficialul a subliniat faptul că toate aceste măsuri nu urmăresc îngreunarea pregătirii medicilor rezidenţi, ci creşterea calităţii şi relevanţei acestei pregătiri. „Trecem de la o chestie în care eşti forţat să alegi o specializare în cinci minute, într-o teleconferinţă, la a alege în timp, informat şi prin training“, a mai spus dr. Arafat. S-a pus accentul asupra flexibilităţii programului de rezidenţiat în trunchiul comun, astfel încât să existe o rotaţie rapidă a stagiilor. Un alt subiect intens dezbătut a fost acela al creării unei baze de date care să urmărească toţi rezidenţii – stagiile efectuate de aceştia, locul – şi care să le ofere tinerilor medici posibilitatea de a da feedback sub protecţia anonimităţii privind trainingul primit şi pregătirea îndrumătorilor. „Este un proiect pe care l-am avut în vedere şi acum cinci ani, dar atunci au existat persoane care au spus că nu este nevoie de un astfel de sistem“, a spus dr. Arafat. De asemenea, medicul a subliniat faptul că rezidenţii trebuie să fie mai solicitanţi cu supervizorii lor. (Mariana Minea)

 

De acord, dar mai vorbim

 

O delegaţie a Colegiului Medicilor din România, condusă de profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului, s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu ministrul sănătăţii pentru o nouă analiză pe proiectele de lege privind reforma în sănătate supuse dezbaterii publice. Părţile au căzut de acord asupra proiectelor luate în discuţie, CMR urmând să înainteze MS o serie de propuneri, inclusiv cu privire la pachetul de bază de servicii sanitare. Dialogul între minister şi CMR va continua în următoarea  perioadă, astfel încât până la 25 octombrie să existe acord pe forma finală a tuturor proiectelor. (D. D. M.)

 

Dauna morală, noutatea din malpraxis

 

Miercuri, 16 octombrie, a avut loc la Ministerul Sănătăţii o dezbatere privind legea malpraxisului. Elementul de noutate adus de legea aflată în discuţii este acela de introducere a unei daune morale, într-un cuantum care va fi stabilit ulterior, în cadrul normelor de aplicare a legii. çn plus, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au subliniat că expertul evaluator va fi plătit de pacient printr-o taxă, pe lângă taxa plătită de asigurator, iar valoarea acesteia va fi una simbolică, stabilită astfel încât să prevină abuzurile, dar adaptată capacităţii financiare a românilor. (Ana Mihai)

 

Elevii şi resuscitarea

 

Cu ocazia Zilei europene a resuscitării – European Restart a Heart Day –, organizată de Consiliul European de Resuscitare şi marcată pentru prima dată, în acest an, la 16 octombrie, elevii claselor a III-a şi a IV-a din şcolile bucureştene au beneficiat de cursuri de prim ajutor oferite de Societatea de Salvare Bucureşti, în parteneriat cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) şi Consiliul Naţional Român de Resuscitare. În cadrul lor, voluntari-formatori ai SABIF i-au învăţat pe cei mici tehnicile de resuscitare. Iniţiativa are ca scop educarea populaţiei tinere în ceea ce priveşte acordarea de prim ajutor şi prin aceasta, creşterea numărului de supravieţuitori în cazul stopului cardiorespirator  în locuri publice. (Dr. M. D.)

 

Fără mercur, din 2020

 

OMS şi organizaţia Health Care without Harm au lansat, la 11 octombrie a.c., iniţiativaMercury-Free Healthcare by 2020, ce a marcat Convenţia Minamata privind mercurul. Astfel, se doreşte înlocuirea acestui element chimic din termometre şi dispozitivele medicale de măsurare a tensiunii arteriale, până în anul 2020. Mercurul şi componenţii săi constituie o îngrijorare pentru sănătatea publică mondială prin impactul asupra sănătăţii, incluzând leziuni cerebrale şi neurologice, renale şi digestive. Convenţia a elaborat un proiect pentru acţiuni naţionale în vederea: eliminării utilizării formelor nocive de mercur; reducerii emisiilor industriale de Hg; protejării copiilor şi femeilor la vârsta fertilă împotriva expunerii etc. (Dr. D. M.)

 

Colaborare sino-europeană în cardiologie

 

Combaterea hipertensiunii arteriale a fost unul din subiectele de interes pe agenda celui de-al 24-lea Congres internaţional de cardiologie „Marele Zid“ şi a Congresului Inimii Asia Pacific (GW-ICC & APHC), desfăşurat la Beijing, în perioada 10–13 octombrie. La această reuniune, Societatea Europeană de Cadiologie (ESC) a prezentat un program complex, ce a cuprins o trecere în revistă a principalelor teme ale congresului ESC de anul acesta, de la Amsterdam, o examinare a câtorva din cele mai bune trialuri clinice şi ghiduri prezentate acolo, precum şi noile ghiduri ESH-ESC privind hipertensiunea şi ESC/EASD privind diabetul şi bolile cardiovasculare. Conform unui studiu chinez – prezentat la Congresul ESC 2013 –, care a cuprins aproape 3.000 de pacienţi, atunci când sunt urmate ghidurile de tratament antihipertensiv, presiunea sanguină poate fi controlată cu succes în 84% din cazuri. În ciuda acestui fapt, OMS raportează că peste 40% din chinezii cu HTA nu sunt conştienţi de afecţiunea lor, jumătate din cei diagnosticaţi nu primesc medicaţie şi 80% din cei trataţi nu controlează bine boala. Ghidurile de hipertensiune subliniază că factorii ce ţin de stilul de viaţă, lipsa conştientizării pacienţilor şi medicilor şi „inerţia“ celor din urmă contribuie semnificativ la HTA, iar ghidurile referitoare la diabet asociat cu boli cardiovasculare atrag atenţia asupra importanţei modificării stilului de viaţă şi controlului glicemiei, precum şi asupra managementului corect al hipertensiunii şi al dislipidemiei. (Dr. M. D.)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe