Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - nov. 28 2013
Ştiri pe scurt

Program de educaţie epidemiologică

 

   Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în parteneriat cu Societatea Română de Epidemiologie şi o companie privată de IT, a anunţat, la 14 noiembrie a.c., finalizarea proiectului de formare profesională în domeniul epidemiologiei şi utilizare a noilor tehnologii, pentru personalul din domeniul sănătăţii, care a avut ca punct de pornire ziua de 1 februarie 2011. Domeniile prioritare acoperite de programul de pregătire au fost: vaccinologie; managementul izbucnirilor epidemice, instrumente informatice şi legislative; tehnologie informaţională şi comunicare. Programul a fost creditat de Colegiul Medicilor din România cu 60 de credite EMC. Dr. Florin Popovici, medic şef la Centrul Regional de Sănătate Publică Bucureşti, manager al proiectului, a spus că din cei 1.284 de medici înscrişi la cursuri, 1.197 au fost certificaţi (129 epidemiologi şi 1.068 medici de familie), alţi 87 abandonând cursul. Dr. Geza Molnar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, consideră că, având în vedere condiţiile socio-istorice – ex. focarele de poliomielită din Siria, holera din Caraibe şi Mexic etc. – educaţia epidemiologică este esenţială pentru identificarea corectă a simptomelor unor boli transmisibile, pe care le credeam de domeniul istoriei, dar şi a altor boli infecţioase transmisibile emergente, cu impact asupra sănătăţii globale – gripe noi, coronavirus, chikungunya etc. (D. D. M.)

 

Pe unde mai ajung banii noştri

 

La finalul anului trecut, România acumulase o datorie de 168 de milioane de euro faţă de alte ţări UE, SEE şi Elveţia, a anunţat dr. Cristian Buşoi, preşedintele CNAS. Este vorba de contravaloarea serviciilor medicale acordate asiguraţilor români pe teritoriul acestor ţări, în baza cardului european de sănătate şi a formularelor europene. Deja, Germania, care deţine prima poziţie în topul creditorilor (53,6 milioane de euro), refuză să-i mai trateze pe români. Datorii mari sunt şi faţă de Franţa (31,9 milioane de euro), Italia (28 milioane de euro), Austria (21 milioane de euro), Spania (11 milioane de euro) ş.a.m.d. până la sfârşitul acestui an, CNAS va efectua plăţi pentru aceste servicii în valoare de aproximativ 33 milioane de euro. 9 milioane de euro vor pleca spre Germania, 10 milioane către Franţa, Austria va primi 6 milioane de euro, Belgia 2,2 milioane, Italia 2,5 milioane, iar Elveţia va încasa 1,2 milioane de franci elveţieni. Conducerea CNAS consideră că trebuie găsite soluţii şi pentru continuarea finanţării tratamentelor pentru hepatita B, în condiţiile în care anul acesta expiră cei cinci ani de tratament gratuit în această afecţiune. În cazul hepatitei C, se aşteaptă introducerea triplei terapii în noua listă de medicamente compensate şi gratuite. (D. D. M.)

 

Pneumonia, sursa nr. 1 de mortalitate sub 5 ani

 

   Pneumonia rămâne cauza numărul unu de mortalitate în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani, se arată într-un comunicat de presă publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu ocazia Zilei mondiale a pneumoniei, marcată la 12 noiembrie. Anul acesta, campania este dedicată combaterii pneumoniei în rândul copiilor şi este însoţită de introducerea vaccinării în ţări sărace, cu vaccin antipneumococic şi vaccin pentavalent, care acţionează şi împotriva Haemophilus influenzae. Măsura este demarată în cadrul Planului de acţiune Global Integrat pentru Prevenirea şi Controlul Pneumoniei şi Diareei (GAPPD), elaborat în aprilie 2013 de OMS şi UNICEF. Cu ocazia Zilei mondiale a pneumoniei, OMS readuce în atenţie o serie de intervenţii simple, dar eficiente în reducerea îmbolnăvirii: hrănirea exclusiv la sân până la vârsta de 6 luni şi continuarea alăptării, în completare, până la 2 ani, vaccinarea împotriva Bordetella pertussis, virusului rujeolic, Haemophilus influenzae şi pnemococului, asigurarea unor surse sigure de apă potabilă şi promovarea măsurilor simple de igienă precum spălarea mâinilor, îmbunătăţirea condiţiilor de gătit pentru a reduce poluarea aerului din interior prin folosirea unor cuptoare improprii, folosirea antibioticelor corespunătoare în cadrul tratamentului (amoxicilină). (M. G. M.)

 

Nutriţie în familie

 

Societatea de Medicina Familiei în parteneriat cu Societatea de Nutriţie din România (SNR) au lansat un program de informare şi educare a publicului cu privire la comportamentele alimentare optime. Cursul de nutriţie creditat EMC, disponibil online, este adresat medicilor de familie şi cuprinde noţiunile şi abilităţile necesare pentru a oferi publicului larg informaţiile despre o alimentaţie sănătoasă şi prevenţia bolilor metabolice şi de nutriţie. (Dorina Pîrău)


„Antipa“ are defibrilator

 

Asociaţia Română de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (ARISU) a instalat miercuri în incinta Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ un defibrilator extern automat (AED), folosit în manevrele de resuscitare cardio-pulmonară. Muzeul „Grigore Antipa“ a devenit astfel primul muzeu din ţară dotat cu un AED. 70 de angajaţi ai muzeului au fost instruiti în prealabil de ARISU pentru  utilizarea defibrilatorului. Proiectul „Energie pentru viaţă“ facilitează accesul persoanelor aflate în stop cardio-respirator la defibrilatoarele externe automate şi se derulează în două etape, valoarea investiţiei depăşind 70.000 de euro. La 1 octombrie 2012, în prima etapă a proiectului, ARISU a montat primele cinci defibrilatoare în staţiile de metrou Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate şi Piaţa Victoriei. România a devenit singura ţară din Europa de Est care beneficiază de un astfel de sistem conectat la Serviciul de Urgenţă 112. Alte patru AED urmează să fie instalate în locuri publice, în cadrul celei de-a doua etape a proiectului: unul la Tribunalul Bucureşti şi altele două la Aeroportul internaţional „Henri Coandă“, locul celui de-al patrulea AED nefiind încă stabilit. (M. G. M.)

 

Daţi 5 lei pentru un flowcitometru

    Asociaţia Română Împotriva Leucemiei (ARIL) a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru dotarea laboratorului secţiei de hematologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) cu un flowcitometru nou, proiect în valoare de circa 200.000 de euro.  „Este nevoie de 200.000 de oameni care să doneze câte 5 lei (echivalentul aproximativ al unui euro) şi în felul asta vom reuşi să strângem aceşti bani şi să cumpărăm aparatul, prin care anual aproape 10.000 de bolnavi de leucemie vor putea primi un diagnostic corect, detaliat şi rapid“, a declarat Monica Bunaciu, preşedinta ARIL. „Flowcitometrul este un aparat de înaltă performanţă, prin care putem să analizăm starea celulelor. Personal, lucrez cu un aparat construit înainte de anul 2000, care a fost conceput acum mai bine de 20 ani“, a explicat dr. Horia Bumbea, vicepreşedinte al Asociaţiei de Citometrie din România. La noi, există numai câteva astfel de aparate performante, menite să deservească toţi bolnavii de cancer sanguin, adulţi sau copii. 48.610 de cazuri noi de leucemie s-au înregistrat la nivel mondial în 2013, din care 23.720 s-au soldat cu deces. (M. G. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe