Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - dec. 4 2013
Ştiri pe scurt

TB-MDR, diagnosticată rapid

 

Două echipamente de ultimă generaţie pentru diagnosticul molecular al tuberculozei multidrog rezistente (TB-MDR) şi consumabilele necesare testării rapide au fost achiziţionate, în acest an, de Fundaţia Romanian Angel Appeal şi instalate în laboratoarele naţionale din Bucureşti şi Cluj-Napoca. Cu ajutorul lor, experţii Programului naţional de control al tuberculozei diagnostichează cazurile de tuberculoză rezistentă în doar trei zile, faţă de trei luni, timpul necesar până acum pentru stabilirea acestui diagnostic. Testele moleculare detectează mutaţiile specifice responsabile de apariţia rezistenţei la tratament, şi în special la tratamentul cu rifampicină, pe baza amplificării acizilor nucleici. Avantajul acestor teste este că permit stabilirea diagnosticului prin analiza sputei, rapid, fără să necesite creşterea bacilului pe medii de cultură. „Noile echipamente permit ruperea ciclului de transmitere a bolii în comunitate (adică scad riscul de transmitere a bacilului rezistent în intervalul de timp scurs până la diagnosticare, n.r.) şi previn moartea prematură a pacienţilor, în timp ce aşteaptă un diagnostic“, declară dr. Silvia Asandi, manager general al Fundaţiei RAA. Proiectul face parte dintr-o serie de intervenţii de diagnostic, tratament şi prevenire a tuberculozei, implementate de Fundaţia RAA în parteneriat cu Programul naţional de control al tuberculozei, printr-un grant de la Fondul global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei. Deşi se aliniază statisticilor europene privind rezultatele luptei împotriva tuberculozei „obişnuite“, în ceea ce priveşte TB-MDR şi TB-XDR (extrem de rezistentă la tratament), România prezintă în continuare o incidenţă mai mare decât media europeană şi o rată mai scăzută de răspuns la tratament. (Dr. M. G. M.)

 

Plan de gestionare a hepatitei C

 

Coaliţia „Împreună împotriva hepatitei“, lansată miercuri, 27 noiembrie 2013, a demarat un program de gestionare a hepatitei C pe teritoriul României, care să conducă, până la finalul anului 2020, la plasarea României în primele cinci locuri ale Indicelui European al Hepatitei; în prezent, ţara noastră se află pe locul 25 din 30. Cu această ocazie, membrii coaliţiei – societăţi medicale de profil, asociaţii de pacienţi şi companii farma – au semnat o declaraţie de susţinere a unui plan de abordare pe această patologie. Structurat pe patru componente, planul propune soluţii de îmbunătăţire a managementului hepatitei C, printre care: intensificarea ratei de testare, diagnosticarea şi crearea unui registru de pacienţi, programe de creştere a aderenţei pacienţilor la tratamente. Un registru pentru hepatite, realizat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ Bucureşti, s-ar afla în fază de finalizare, potrivit managerului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. (D. D. M.)

 

Inegalităţi privind sănătatea romilor şi a populaţiei generale

 

Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC) face apel către autorităţi să colecteze şi să publice date pentru remedierea discrepanţelor privind starea de sănătate cu care se confruntă romii. În absenţa unor date de calitate, inegalităţile rămân ascunse, iar cei mai vulnerabili continuă să se confrunte cu excludere şi discriminare. Un nou raport ERRC privind criza ascunsă din sănătate în România evidenţiază un număr de inegalităţi între romi şi populaţia generală privind starea de sănătate. Astfel, rata mortalităţii pentru copiii sub 10 ani este de peste trei ori mai mare în rândul romilor faţă de  populaţia generală). Timpul mediu între diagnosticarea iniţială a bolii şi deces este de 3,9 ani în rândul romilor comparativ cu 6,8 ani în rândul populaţiei generale. 62% din femeile rome care au participat la studiu nu au auzit niciodată de mamografie, în timp ce doar 20% din femeile din populaţia generală au raportat acelaşi lucru. 39% din femeile din populaţia generală au raportat că sunt bine informate în legătură cu mamografia, în comparaţie cu doar 6% din femeile rome. Referitor la vaccinări şi alte măsuri preventive pentru copii, studiul arată că de aproape patru ori mai mulţi copii romi nu au fost niciodată vaccinaţi, comparativ cu procentul de copii din populaţia generală (6,4% comparativ cu 1,7%). Rezultatele studiului indică faptul că rata diagnosticării cu TBC în rândul respondenţilor romi este mai mult decât dublă faţă cea a populaţiei generale, în timp ce pe segmentul de vârstă 55–64 de ani, diagnosticul este de patru ori mai frecvent în rândul respondenţilor romi. De asemenea, raportul constată că romii trăiesc în medie cu 16 ani mai puţin decât populaţia generală. Acest raport se bazează pe o cercetare reprezentativă la nivel naţional, realizată de Gallup în 1.119 gospodării rome, respectiv 800 din populaţia generală. (Mariana Minea)

 

EMC cu fonduri europene

 

   Societatea Română de Reumatologie a anunţat, la începutul acestei săptămâni, finalizarea proiectului, cu finanţare europeană, de formare profesională pentru implementarea noilor tehnologii în sistemul de sănătate. Proiectul, care s-a derulat pe perioada a doi ani (decembrie 2011 – noiembrie 2013) şi a avut o valoare estimată de cinci milioane de euro, s-a adresat medicilor rezidenţi, specialişti sau primari, interesaţi de patologia musculoscheletală şi bolile înrudite. Peste 1.700 de medici au participat la aceste cursuri, instruiţi fiind de 53 de lectori, din care zece străini. O altă componentă a proiectului a fost crearea şi implementarea unei platforme e-learning pentru formare medicală continuă. Finanţarea europeană s-a încheiat, dar proiectul se va derula în continuare, pentru încă trei ani. (D. D. M.)

 

Tehnici de diagnostic molecular

 

   La 26 noiembrie a avut loc la Institutul „Victor Babeş“ din Bucureşti conferinţa finală a proiectului „Sistem de formare profesională a personalului medical în domeniul noilor tehnologii din sistemul de sănătate (diagnostic molecular)“ TDM. Proiectul a permis instruirea medicilor şi personalului medical în tehnici de diagnostic molecular şi instruirea managerilor din sistemul de sănătate în accesarea de proiecte finanţate din fonduri europene. TDM a avut ca beneficiar Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale „Victor Babeş“ Bucureşti, iar ca parteneri – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ Iaşi şi Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă“ din Cluj-Napoca. „Cei care au beneficiat de această pregătire pot forma un curent favorabil accesării de fonduri europene pentru achiziţionarea de echipamente necesare realizării infrastructurii de aplicare a celor mai noi tehnologii de diagnostic molecular în unităţile de care aparţin“, a spus cu această ocazie conf. dr. Mihail Eugen Hinescu, coordonator formare, INCD „Victor Babeş“. Orice tip de patologie poate beneficia de diagnosticul molecular, iar pregătirea medicilor români în acest sens se aliniază programului-cadru pentru cercetare şi inovare Orizont 2020, care mută accentul de la medicină personalizată la îngrijire personalizată, vizând nu doar tratarea bolilor, ci şi prevenţia lor prin detectarea precoce a riscului, au atras atenţia coordonatorii proiectului, prezenţi la întâlnire. În plus, conf. dr. Hinescu a subliniat încă o reuşită a acestui proiect: „Institutele noastre sunt orientate de obicei spre parteneriate externe, şi acesta a fost o ocazie să ne consolidăm parteneriatele interne“, a remarcat conf. dr. Hinescu. În cadrul proiectului, experţi români din Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca în colaborare cu experţi din străinătate au instruit personalul medical în domeniul tehnicilor de diagnostic molecular, prin organizarea de cursuri teoretice şi aplicaţii practice în domeniile: proteomică, citogenetică moleculară, citometrie în flux, histopatologie şi imagistică moleculară, hibridizare in situ şi PCR, spectrometrie, gene microarray, histopatologie moleculară şi a cursului de managementul proiectelor europene. (Mariana Minea)

 

Concepte integratoare

 

   Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă „Prof. dr. Florin Brătilă“, în colaborare cu Societatea Română de Acupunctură, Societatea Română de Homeopatie şi Universitatea „Titu Maiorescu“ Bucureşti au organizat la Bucureşti, între 7 şi 10 noiembrie 2013, al III-lea Congres naţional cu participare internaţională de medicină integrativă. În cadrul evenimentului au fost prezentate comunicări ştiinţifice de mare interes pentru lumea medicală. (Paula Romanescu)

 

CFSMR susţine greva

 

   Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România îşi reafirmă susţinerea pentru revendicările economice şi sociale ale sindicaliştilor din sănătate. CFSMR cere acum Guvernului şi Parlamentului României, cum a cerut din 1990 încoace, ca un medic stagiar (sau echivalent, rezident în primul an) să aibă un salariu dublu faţă de salariul mediu pe economia României (în total 4.446 de lei brut, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică INS în septembrie 2013). Pornind de la acest salariu, CFSMR cere o reactualizare a grilei pentru toate gradele profesionale medicale. (M. G. M.)

 

Chirurgie cardiacă în mediul privat

 

   Spitalul Sanador a lansat, marţi 26 noiembrie a.c., la Bucureşti, o secţie de chirurgie cardiacă, realizată în urma unei investiţii de aproximativ un milion de euro. Noua secţie permite realizarea unor proceduri complexe, pentru patologia adultului. Tot aici vor fi abordate domenii precum inserţia stentgrafturilor endoaortice, protezările valvulare aortice transcateter şi chirurgia cardiacă minim invazivă. Secţia va fi condusă de conf. dr. Horaţiu Moldovan. (D. D. M.)

 

Planificarea familială la Addis Abeba

 

Sarcinile care survin la interval scurt de timp una de alta sunt un risc pentru sănătatea mamei şi copilului, iar specialiştii recomandă spaţierea lor la interval de cel puţin doi ani. În acest fel sunt evitate 10% din decesele care survin în primul an de viaţă şi aproximativ 20% din cele de până la vârsta de 4 ani. Subiectul a fost analizat la Conferinţa Internaţională de Planificare familială de la Addis Abeba, Etiopia. Printre măsurile pe care medicii le au în vedere se numără monitorizarea nivelului de utilizare a metodelor contraceptive, concomitent cu asigurarea accesului la ele, precum şi oferirea de materiale informative într-un limbaj accesibil pentru a veni în ajutorul familiilor să facă alegeri informate. Un studiu realizat în 27 de ţări indică faptul că, postpartum, 95% din femei doresc să evite o nouă sarcină pentru cel puţin doi ani, dar 65% nu folosesc metode contraceptive (studiul nu atinge aspectul alăptării, care oferă protecţie împotriva unei sarcini, dar incompletă). (M. G. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe