Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - dec. 17 2013
Ştiri pe scurt

Centru de expertiză pentru bolile rare

 

  Asociaţia Prader Willi din România anunţă demararea implementării proiectului „Centru de expertiză pentru bolile rare – Expert RARE“, în parteneriat cu Societatea Română de Genetică Medicală, Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială Sălaj şi Alianţa Naţională de Boli Rare din România. Proiectul, derulat pe durata a 36 de luni, este cofinanţat printr-un grant elveţian (valoarea sa fiind de 241.500 franci elveţieni) şi vizează îmbunătăţirea calităţii serviciilor socio-medicale adresate pacienţilor cu boli rare din România. Prin implementarea lui, Centrul NoRo din Zalău va dobândi rolul de legătură între centrele de expertiză medicală în bolile rare şi serviciile sociale aflate în apropierea domiciliului pacienţilor, preluând beneficiarii după evaluare, realizând instruirea, consilierea psiho-socială şi educaţională şi orientarea către servicii potrivite etc. Dorica Dan, coordonatorul proiectului, spune că acest lucru va fi realizat cu respectarea criteriilor de desemnare a centrelor de expertiză în domeniul bolilor rare la nivel european, „Centrul NoRo, devenind un centru eligibil pentru colaborare în reţelele de referinţă europene privind bolile rare“. (D. D. M.)

 

Obiectiv OMS: vaccinul antimalaric

 

   Până în anul 2030, la nivel mondial, populaţia ar trebui să beneficieze de vaccin antimalaric capabil să scadă cu 75% numărul cazurilor de malarie şi să elimine această boală, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Două sunt scopurile strategice ale OMS. În primul rând, se referă la dezvoltarea de vaccinuri antimalarice cu eficienţă de cel puţin 75% împotriva cazurilor clinice de malarie, potrivite pentru administrare grupurilor la risc din zonele endemice. În al doilea rând, OMS vizează dezvoltarea de vaccinuri ce reduc transmiterea parazitului şi, implicit, incidenţa bolii, aceste vaccinuri urmând să fie administrate în masă pentru a permite eliminarea malariei în zone multiple. „În ciuda progreselor recente din domeniu, costurile provocate de malarie la nivel internaţional sunt inacceptabil de ridicate“, este citat dr. Robert D. Newman, directorul Programului Internaţional pentru Malarie al OMS. Cele mai recente estimări OMS indică o mortalitate anuală de 660.000 la 219 milioane de cazuri de boală. Noul obiectiv, anunţat la conferinţa Societăţii Americane de Igienă şi Medicină Tropicală din Washington DC şi printr-un material publicat în „Lancet“, vizează şi identificarea zonelor ce necesită finanţare şi activităţi suplimentare pentru dezvoltarea de vaccinuri de-a doua generaţie împotriva Plasmodium falciparium şi Plasmodium vivax. (M. G. M.)

 

Premii de excelenţă

 

  Fundaţia „Academician Marin Voiculescu“ a premiat performanţele medicilor tineri, a elevilor cu potenţial de dezvoltare în domeniul sănătăţii, precum şi realizările unor personalităţi din lumea universitară, socială şi culturală care au contribuit la progresul medicinii, învăţământului, ştiinţei şi culturii româneşti. Printre premiaţi s-au aflat: prof. dr. George Litarczek (pentru activitatea pedagogică, profesională şi din domeniul cercetării medicale), prof. dr. Anca Trifan (pentru activitatea universitară, de cercetare în domeniul gastroenterologiei etc.), prof. dr. Alexandru Şerbănescu (pentru rezultatele obţinute în domeniul cercetării medicale etc.). Dintre tineri, au primit premii: dr. Teodora Atasie (pentru activitatea de cercetare ştiinţifică în domeniul medical ş.a.), studenta Andreea Moţoc (pentru rezultate în procesul de învăţământ medical, activitatea ştiinţifică în cadrul cercurilor de cercetare studenţeşti etc.), elevul Brabete Marius Stelian (pentru comportament studios şi rezultate excepţionale la învăţătură). (D. D. M.)

 

Performanţă nemţească

 

  Andreas Schremmer, Managing Director Bayer Romania, a organizat joi, 5 decembrie a.c., la Bucureşti, o întâlnire cu presa, pentru a prezenta un scurt bilanţ al Grupului Bayer în România şi activităţile pe care acesta le desfăşoară aici. Astfel, la nivelul Grupului, anul 2012 s-a finalizat cu vânzări de aproape 40 de miliarde de euro, unitatea din România raportând 147 de milioane de euro la acest capitol. În ţara noastră, Grupul este reprezentat de o entitate legală, cu aproximativ 200 de angajaţi, care înglobează toate subgrupurile de business: Healthcare, CropScience, MaterialScience, susţinute de o platformă centralizată de servicii. Pentru perioada 2013–2015, la nivel de Grup, s-au alocat 18 miliarde de euro pentru cercetare-dezvoltare şi cheltuieli de investiţii, potrivit lui Andreas Schremmer. (D. D. M.)

 

 

Inovaţia în sănătate

 

 Platforma Europeană de Dezvoltare a organizat săptămâna aceasta, la Bucureşti, o nouă conferinţă, în cadrul campaniei de comunicare „Alege medicina personalizată“, intitulată, de data aceasta, „Inovaţia în sănătate – mai aproape de pacienţii români“. Invitaţii, personalităţi din lumea medicală românească, reprezentanţi ai unor ONG-uri şi asociaţii de pacienţi etc., au dezbătut probleme actuale privind inovaţia în domeniul sănătăţii în România şi au conturat câteva soluţii pentru următoarele proiecte pe care societatea civilă intenţionează să le deruleze. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe