Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - ian. 23 2014
Ştiri pe scurt

Schimbări în Comisia Naţională de Etică a MS

 

   Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a emis recent, la 9 ianuarie 2014, un ordin de ministru – nr. 34 – care schimbă numele şi componenţa, fostei de acum Comisie Naţională de Etică, stabilite prin ord. m.s. interimar nr. 1.446/2009. Prin noul Ordin, publicat deja în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 21 din 13 ianuarie 2014, numele comisiei amintite devine „Comisia Naţională de Bioetică a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale“, organism aflat în coordonarea ministrului sănătăţii şi a preşedintelui Academiei de Ştiinţe Medicale. Preşedinte al Comisiei actuale este prof. dr. Dinu Antonescu, acesta înlocuindu-l în funcţie pe prof. dr. Sava Dumitrescu. Funcţia de vicepreşedinte, ocupată în vechea comisie de conf. dr. Liviu Miclea, a revenit, în noua comisie, prof. dr. Elena Cristea. Au fost, de asemenea, înlocuiţi şi membrii, în număr de opt, precum şi cei doi „reprezentanţi participanţi studii“. Ordinul recent emis adaugă două noi funcţii în componenţa comisiei: pe cea de secretar, în persoana prof. dr. Constantin Mircioiu, şi pe cea de administrator, ocupată de ec. Dumitru Vlădulescu.(D. D. M.)

 

De ziua Luceafărului

 

   Cu ocazia Zilei naţionale a culturii române, ce marchează anul acesta 164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, miercuri, 15 ianuarie, Academia Română s-a întrunit în adunare generală, cadru în care s-au susţinut alocuţiuni şi un moment muzical. În aceeaşi zi, începând cu ora 19, Filarmonica „George Enescu“ a susţinut la Ateneul Român un concert extraordinar, organizat de Ministerul Culturii. Evenimentul a fost completat de vizitarea expoziţiei de lucrări semnate de pictori români prestigioşi, de obiecte rare din patrimoniul enescian şi costume purtate de mari interpreţi în spectacole de referinţă montate pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Tot din seria de manifestări dedicate Zilei naţionale a culturii române, în perioada 14–28 ianuarie are loc evenimentul cultural intitulat „Eminescu – poezie, artă, viaţă“, găzduit de Sala Rondă a Muzeului Naţional al Literaturii Române. Rotonda muzeului va adăposti lucrări ale artiştilor Ion Achiţenie, Petre Achiţenie, Adriana Bădescu, Cristian Bădescu, Ioan Ladea, Dan Munteanu şi Vasile Pop-Negreşteanu. Creaţiile plastice, inspirate de opera poetului naţional, încearcă să demonstreze vizitatorilor şi publicului consumator de artă universalitatea, valenţele interculturale şi multiplele posibilităţi de exprimare artistică ale operei eminesciene. În cadrul aceluiaşi eveniment cultural, bibliofilul Ion C. Rogojan va pune la dispoziţia vizitatorilor manuscrise, cărţi rare, gravuri şi litografii, precum şi obiecte legate de Eminescu şi de epoca în care a trăit şi creat poetul.
   Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a culturii naţionale la 16 noiembrie 2010, instituită prin lege. Precedente pentru această sărbătoare există şi în alte ţări europene. Astfel, în Spania, ziua culturii a fost fixată în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia – de ziua de naştere a lui Luis de Camões. (M. G. M.)

 

Artă stradală anti-HIV/SIDA

 

   UNOPA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ şi Fundaţia „Prof. dr. Matei Balş“, a demarat, săptămâna trecută, o campanie naţională de informare şi educare privind importanţa testării HIV – HIV Street Art. Campania, care se derulează pe perioada a 12 luni (câte trei zile în fiecare oraş mare al ţării, în zone pietonale cu trafic important), se adresează cu precădere tinerilor, mai ales celor la risc – cei care au contacte sexuale neprotejate, au multipli parteneri sexuali, sunt homosexuali, consumatori de droguri injectabile, şi-au făcut tatuaje sau au avut de curând boli cu transmitere sexuală. Mesajele transmise privesc în special recunoaşterea comportamentelor la risc, testarea (în cazul comportamentului la risc), acceptarea diagnosticului şi a tratamentului, conştientizarea faptului că viaţa merge mai departe şi cu HIV, că persoanele infectate pot duce o viaţă normală, pot să întemeieze o familie, să aibă copii sănătoşi. „HIV Street Art“ este un instrument de transmitere a mesajului prin artă urbană, sub toate formele ei: de la graffiti, street dance până la teatrul de stradă etc. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI „Matei Balş“, spune că, în România, aproximativ 10.000 de persoane sunt infectate cu HIV, anual înregistrându-se între 400 şi 500 de cazuri noi. Peste 8.000 dintre acestea sunt în tratament şi urmărire constantă, restul „aşteaptă să fie incluşi în tratament, atunci când va fi cazul“. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe