Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - ian. 30 2014
Ştiri pe scurt

Agendă plină a Boardului OMS

 

   În perioada 20–25 ianuarie, Geneva găzduieşte cea de-a 134-a sesiune a întâlnirilor Boardului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). La întâlnire participă cei 34 de membri ai Boardului, specialişti în sănătate, aleşi în această calitate pe o perioadă de trei ani, şi ziarişti în domeniul acesta. Printre subiectele incluse pe agenda de discuţii se numără regulamentele internaţionale privind sănătatea, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, reforma OMS, sănătatea în contextul îmbătrânirii populaţiei,  sistemele de sănătate şi colaborarea între ele.
   De asemenea, se va discuta despre sănătatea nou-născutului, rezistenţa antimicrobiană, hepatite, boli netransmisibile, poliomielită, pojar, tuberculoză, vaccinare, violenţa împotriva femeilor, accesul la serviciile de sănătate. (M. G. M.)
 

Dezbatere publică: strategia naţională de sănătate

 

   Ministerul Sănătăţii (MS) a organizat, săptămâna aceasta, la Institutul Naţional de Sănătate Publică o dezbatere privind proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei naţionale de sănătate 2014–2020. Amfitrion a fost dr. Adrian Pană, secretar de stat în cadrul MS. La dezbateri au participat reprezentanţi ai societăţii civile, ai asociaţiilor profesionale şi mass-media. O primă temă lansată dezbaterii a venit din partea Iustinei Ionescu, reprezentanta Centrului Euroregional pentru Iniţiative Publice. Organizaţia pe care o reprezintă consideră că este foarte important ca în strategie să fie adăugate prevederi privind respectarea drepturilor omului şi ale pacientului, aşa cum sunt prevăzute în Legea nr. 46/2003 şi Legea nr. 95/2006. Poziţia secretarului de stat a fost categorică, în sensul că va trebui să păstrăm un echilibru decent în ceea ce înseamnă drepturi, dar şi responsabilităţi ale pacientului. Borbala Koo (Societatea pentru Educaţie Contraceptivă şi Sexuală) a susţinut necesitatea înlocuirii sintagmei de sănătate a femeii cu cea de sănătate a reproducerii. Justificarea este legată de modul în care se dezvoltă programele ce se adresează femeilor şi de legalitatea anumitor costuri, precum cea a achiziţiei de prezervative, care, spune aceasta, a fost contestată în anii trecuţi de Curtea de Conturi, pe motiv că prezervativul nu este o metodă de folosinţă a femeii. (D. D. M.)

 

Proiect transfrontalier, lansat la Iaşi

 

   Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“, Iaşi, ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“ Chişinău, respectiv cei ai Universităţii de Stat de Medicină din Odessa au încheiat, la 20 decembrie 2013, un acord de colaborare universitară, pentru promovarea educaţiei şi cercetării în regiunea transfrontalieră România, Republica Moldova şi Ucraina. Astfel, s-au pus bazele proiectului transfrontalier CHRONEX-RD, având ca obiectiv integrarea resurselor de cercetare biomedicală, clinică şi a celor din medicina primară şi comunitară din această regiune. Valoarea proiectului este de peste patru milioane de euro, iar durata lui de un an şi opt luni. O primă întâlnire a echipelor din cele trei universităţi a avut loc în ziua imediat următoare, unde s-a stabilit „foaia de parcurs“ în derularea proiectului. (Dumitru Şerban)

 

Ghid de informare a pacienţilor cu BPOC

 

   Societatea Română de Pneumologie (SRP) a lansat marţi, 21 ianuarie a.c., un ghid de informare şi monitorizare pentru sprijinirea medicilor şi pacienţilor de a ţine sub control bronhopneumopatia cronică obstructivă – Jurnalul Pacientului cu BPOC. Ghidul a fost creat ca răspuns la realităţile şi statisticile negative din jurul BPOC, care avertizează numai 25% din persoanele diagnosticate urmează un tratament regulat. Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele SRP, spune că acest ghid familiarizează pacientul cu efectele bolii şi consecinţele renunţării la tratament, explicându-i inclusiv cum să gestioneze o criză atunci când este singur. Jurnalul cuprinde 64 de pagini cu informaţii despre simptome, analize, semnele de exacerbare a bolii, sfaturi practice despre dieta potrivită sau renunţarea la fumat şi va fi pus, gratuit, la dispoziţia pacienţilor care suferă de BPOC, prin intermediul medicilor pneumologi. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe