Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - feb. 20 2014
Ştiri pe scurt

România: pe podium, dar nu printre premianţi

 

  Potrivit raportului publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la începutul lunii, România a înregistrat 7.450 de cazuri de rujeolă în anul 2012, cifră care o plasează, într-un clasament al numărului cazurilor de rujeolă, pe locul al doilea în Europa, după Ucraina, şi deasupra majorităţii statelor africane şi a Chinei (cu 6.183 de cazuri). Raportul OMS indică faptul că mortalitatea globală prin rujeolă a atins un minim istoric, cu o scădere de 78% în 2012 faţă de statisticile anului 2000. Potrivit estimărilor, 13,8 milioane de decese au fost prevenite în intervalul de timp menţionat prin vaccinarea antirujeolică. La această oră, 84% din copii primesc o doză de vaccin antirujeolic  în primii doi ani de viaţă, iar 145 din cele 194 de ţări care au aderat în mai 2012 la planul global de acţiune prin vaccinare (GVAP) au inclus în schema de vaccinare şi a doua doză de ser. Dintre cele şase regiuni OMS, una singură a reuşit să elimine rujeola – este vorba de regiunea Americilor, încă din 2002 –, iar regiunea Pacificului de Vest, din care face parte şi China, se apropie de  îndeplinirea acestei ţinte. Cele mai multe cazuri de rujeolă s-au întâlnit în 2012 în Republica Democrată Congo (regiunea Africa), India şi Indonezia (regiunea Asiei de Sud-Est), Somalia, Sudan şi Pakistan (regiunea est mediteraneană, adică Orientul Mijlociu şi o parte din nordul Africii), urmate de Ucraina şi de România (regiunea Europa). Scopul OMS şi al partenerilor din cadrul Iniţiativei pentru Rujeolă&Rubeolă este de a reduce mortalitatea prin rujeolă la 95% până în 2015 şi de a obţine eliminarea rujeolei şi a rubeolei din cel puţin cinci regiuni OMS până în 2020. (Dr. M. G. M.)

 

Taxa clawback şi finanţarea sistemului de sănătate

 

  Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România cer autorităţilor revizuirea imediată a modului de finanţare a deficitului în creştere al sistemului de sănătate. În cadrul unei conferinţe de presă organizată săptămâna trecută de cele două asociaţii, acestea atrag atenţia că, în condiţiile unui buget cu mult sub media europeană, aşa cum este în prezent, şi a actualizării listei medicamentelor compensate, finanţarea deficitului exclusiv de producători, prin taxa clawback, este imposibilă. Producătorii de medicamente cer astfel autorităţilor aplicarea concomitentă şi imediată a următoarelor măsuri: actualizarea nivelului de referinţă şi introducerea calculului diferenţiat pentru taxa clawback; actualizarea imediată a listei medicamentelor compensate, cu introducerea unor acorduri preţ/volum pentru moleculele noi şi buget suplimentar; eliminarea adaosurilor distribuitorilor şi farmaciilor din valoarea contribuţiei clawback plătite de producători. Şi, nu în ultimul rând, adoptarea de către autorităţi, împreună cu producătorii de medicamente şi cu asociaţiile de pacienţi a unei strategii naţionale care să ducă la creşterea progresivă a finanţării sistemului public de sănătate, pentru a atinge nivelul mediu european în următorii trei ani. (D. D. M.)

 

Chirurgi italieni pentru inimi româneşti

  

   Săptămâna trecută, la Spitalul Clinic de Ugenţă pentru Copii „M. S. Curie“, o echipă de medici şi asistente din Italia a operat nouă copii cu malformaţii cardiace congenitale, dintre care cel mai mic are vârsta de doar şase luni şi o greutate de cinci kilograme. Alături de personalul străin au lucrat cinci medici şi opt asistente din spitalul bucureştean, a căror pregătire de specialitate se desfăşoară în ţară şi în Italia. Această primă misiune medicală desfăşurată în 2014 în cadrul Centrului de excelenţă pentru malformaţii cardiace face parte din iniţiativa Asociaţiei „Inima copiilor“, care îşi propune ca în următorii trei ani să completeze programul ministerial de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice româneşti. Intervenţiile au fost catalogate drept un succes, toţi copiii părăsind terapia intensivă cardiacă şi aflându-se în prezent în îngrijirea medicilor şi asistentelor de la Secţia de Cardiologie. (Dr. M. C.)

 

Prima mie

 

   Un viitor sănătos ar trebui pregătit, prin nutriţie, începând din faza de concepţie şi până la vârsta de doi ani. În acest spirit şi despre faptul că bolile adultului ar fi urmarea alimentaţiei nesănătoase, s-a discutat la Palatul Parlamentului, joi, 6 februarie a.c., când s-a lansat campania Importanţa nutriţiei în primele 1.000 de zile. Au participat prof. dr. Dumitru Matei, prof. dr. Marin Burlea, prof. dr. Adrian Georgescu, dr. Rodica Tănăsescu (preşedinta medicilor de familie fiind şi iniţiatoarea campaniei), dar şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Muncii şi Familiei, ai comisiilor parlamentare de specialitate, precum şi ai societăţii civile. Vorbitorii au subliniat că alimentaţia trebuie să devină o problemă socială, de educaţie a mamei şi copilului. Sunt importante hrana, modul cum se face nutriţia în primele o mie de zile, deoarece efectul se va reflecta în dezvoltarea fizică şi cognitivă de mai târziu. În România, rata rahitismului este ridicată, iar alimentaţia nu este adecvată stadiilor de dezvoltare a copiilor. Sănătatea este în mâinile noastre, iar cele o mie de zile sunt o programare genetică, s-a spus, dar aceasta se poate realiza doar prin informare corectă şi implicarea tuturor. Un ajutor în acest sens va fi şi site-ul campaniei, www.primele1000zile.ro. Trebuie amintită şi carta „Importanţa nutriţiei în primele 1.000 de zile“, semnată de toţi participanţii la dezbateri. Aş adăuga că, deşi ar fi trebuit să-şi exprime opiniile toţi invitaţii la evenimentul de la Parlament, nu s-a reuşit acest lucru din cauza depăşirii timpului alocat primilor vorbitori. (Constanţa Marinescu)

 

Tratament fără discriminare în SM

 

  Societatea de Scleroză Multiplă din România, Societatea de Neurologie din România şi Colegiul Medicilor din România au lansat miercuri, 12 februarie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă, campania de informare şi susţinere a drepturilor pacienţilor „Împreună învingem scleroza multiplă“. Scopul declarat al campaniei este de a trage un semnal de alarmă asupra efectelor lipsei de tratament în scleroza multiplă (SM) şi de a obţine acces la tratament fără discriminare pentru pacienţii cu SM, prin eliminarea listelor de aşteptare, obţinerea accesului la terapiile inovatoare aprobate de UE şi corelarea bugetului pe programul de tratament cu costurile reale ale tratamentului. Campania va cuprinde informări periodice cu privire la accesul acestor pacienţi la tratament, o masă rotundă cu reprezentanţii autorităţilor din sistemul de sănătate pentru găsirea unor soluţii pentru pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare, precum şi realizarea şi difuzarea unui film documentar despre pacienţii cu scleroză multiplă. (D. D. M.)

 

Parteneriat pentru o neurochirurgie modernă

 

   Săptămâna trecută a avut loc la Bucureşti lansarea oficială a BRAIN Institute, un centru specializat în neurochirurgie găzduit de Spitalul Monza. Înfiinţat la începutul acestui an, centrul se recomandă ca fiind cel mai modern serviciu de specialitate din ţară, dispunând de neuronavigaţie, IRM, tomograf şi angiograf şi putând asigura monitorizarea nervoasă amănunţită. Echipa principală de medici este formată din dr. Sergiu Stoica – specialist în neurochirurgie vasculară şi tumorală – , prof. dr. Ştefan Mindea – cu experienţă în neurochirurgie spinală minim invazivă acumulată în SUA, unde a fost director al secţiei de neurochirurgie spinală a Centrului Medical Universitar Stanford – şi dr. Anca Vişan, specialist în neuroanestezie. Spitalul privat este partenerul care pune la dispoziţie toată infrastructura medicală necesară. Filosofia de îngrijire a pacienţilor constă din organizarea în jurul afecţiunilor, nu al specialităţilor medicale: echipa se reuneşte (uneori virtual) în jurul pacientului şi al dosarului său electronic, fiind responsabilă de tratamenul său complet. BRAIN Institute se declară prima instituţie medicală privată non-profit din România – după plata onorariilor medicilor, profitul brut (de maximum 20%) va fi reinvestit în educaţie, cercetare şi modernizare. Se estimează astfel că suma reinvestită în primul an de activitate va fi de 200.000–300.000 de euro. De la începerea activităţii în cadrul spitalului, au fost operate neurinoame, meningioame şi alte tumori infiltrative, un anevrism rupt şi o tumoră medulară. Stabilit de şapte luni în ţară – de unde a plecat când era sugar – prof. dr. Ştefan Mindea s-a arătat entuziasmat  de participarea la un proiect de modernizare a neurochirurgiei româneşti. Primul hop nu s-a lăsat însă aşteptat: demersurile de echivalare a diplomelor americane sunt împotmolite de jumătate de an. (Dr. M. C.)

 

Consultanţă telefonică nonstop pentru bolnavii hospice

 

  Începând de luna aceasta, fundaţia HOSPICE Casa Speranţei pune la dispoziţia tuturor pacienţilor pe care îi are în evidenţă în judeţul Braşov serviciul de consultanţă telefonică helpline, disponibil 24 de ore din 24, inclusiv în weekend. Numărul de telefon este cu taxă normală, apelabil din orice reţea, fiind disponibil atât pentru pacienţii aflaţi în evidenţa HOSPICE Casa Speranţei, cât şi pentru familiile care se ocupă de îngrijirea lor zilnică, la domiciliu. Serviciul este în faza „pilot“ şi funcţionează cu o asistentă medicală pe schimb, care poate gestiona maximum două apeluri concomitent. Serviciul judeţean de consultanţă telefonică helpline este implementat în cadrul proiectului-pilot care a început în august 2013 şi se va finaliza în noiembrie 2014 „O viaţă de calitate pentru persoanele cu boli incurabile: informare, instruire, consultanţă“ (CSS09), proiect cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. HOSPICE Casa Speranţei este prima organizaţie de caritate înregistrată în România, înfiinţată în scopul introducerii şi dezvoltării serviciilor de îngrijiri paliative. (M. G. M.)

 

Acces redus la terapii personalizate

 

   Rolul tratamentului personalizat în cancerul pulmonar a fost tema unei mese rotunde la care au participat dr. Răzvan Curcă, oncolog la Spitalul Judeţean Alba Iulia, dr. Bogdanka Miliţescu, managerul general al unui centru de genetică medicală, şi Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. S-a discutat despre medicina personalizată, medicina genomică, rolul testării mutaţiilor EGFR în tratamentul cancerului pulmonar, importanţa terapiilor personalizate. Incidenţa mutaţiei EGFR (receptorul factorului de creştere epidermal) este 40% la asiatici şi 10–15% la caucazieni. Cancerul pulmonar non-microcelular cu mutaţie EGFR pozitivă este un subtip ce necesită un tratament specific, cu inhibitori ai transducţiei semnalului. Pacienţii din România pot avea acces la tratament personalizat în acest tip de neoplasm, dar deocamdată, diagnosticul molecular nu este rambursat, iar pe lista de medicamente compensate figurează doar erlotinib, alte două molecule – afatinib şi gefitinib – fiind pe lista de aşteptare.(Dr. M. D.)

 

Carte pentru combaterea miturilor

 

  Zilele trecute, la Bucureşti a fost lansată cartea „Cum să scapi de acnee“, parte a unei campanii de educaţie desfăşurată în ultimii trei ani în şcoli şi licee. Volumul îşi propune să răspundă celor mai frecvente întrebări despre acnee ale tinerilor şi nu numai, de vreme ce, atrage atenţia dr. Mihaela Leventer, coordonatorul lucrării, boala începe tot mai des să afecteze şi bebeluşi, copii sau adulţi. Dr. Ana Maria Dumitrescu, unul din autori, a amintit că opt din zece persoane pot dezvolta la un moment dat acnee, iar 20% din ele dezvoltă forme severe, traumatizante fizic şi psihic. Motivul editării cărţii, a explicat celălalt autor, conf. dr. Cătălin Popescu, este că aproape toate informaţiile vehiculate pe internet despre acnee sunt parţial sau complet eronate, dând naştere unor mituri intens vehiculate. Volumul a fost editat în zece mii de exemplare, care au fost distribuite prin cabinetele medicale din ţară.(Dr. M. C.)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe