Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mar. 21 2014
Ştiri pe scurt

Secţie de angiologie pediatrică la Bucureşti

 

Centrele de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie ARES au inaugurat la Bucureşti, la 6 martie a.c., o secţie de Angiologie pediatrică, prima din Europa de Est, specializată în tratarea minim invazivă a copiilor cu probleme cardiace congenitale şi arteriovenoase. Responsabili cu diagnosticarea, tratarea şi supervizarea recuperării copiilor sunt patru medici cu supraspecializări în cardiologie intervenţională şi/sau neurologie intervenţională: dr. Rareş Nechifor, medic primar radiolog (şeful secţiei), dr. Ştefăniţă Dima, medic primar radiolog, prof. dr. Basil Thanopoulos, directorul secţiei de Cardiologie pediatrică intervenţională a Iatricon Medical Center (Atena), dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog. Dr. Oren Iancovici, CEO al Centrelor ARES, spune că aproximativ 70% din cei 1.000 de copii născuţi în România cu asemenea malformaţii pot fi trataţi non-chirurgical, prin intervenţii minim invazive. (D. D. M.)

 

Amendă pentru Roche şi Novartis

 

   La 5 martie, companiile farmaceutice Roche şi Novartis au fost amendate de autorităţile italiene cu 180 de milioane de euro, pe motiv de conspiraţie pentru blocarea vânzărilor de Avastin în favoarea vânzărilor produsului mai scump Lucentis, prin inducerea unei distincţii artificiale între cele două medicamente de uz oftalmic. Prin acest acord anticoncurenţial, cele două firme au cauzat Sistemului naţional de sănătate italian cheltuieli suplimentare şi evitabile estimate la peste 45 milioane de euro în 2012. Investigaţia a început în februarie 2013 şi a avut la bază plângerile înaintate de o asociaţie a spitalelor private (Aiudapds) şi a Asociaţiei Italiene de Oftalmologie. Dovezile arată că începând cu anul 2011, Roche şi Novartis au colaborat pentru a promova produsul Avastin ca fiind mai periculos decât Lucentis, pentru a influenţa prescripţiile medicilor şi sistemelor de sănătate. Ambele medicamente sunt folosite în tratamentul unor afecţiuni oftalmologice grave, cum ar fi degenerescenţa maculară de vârstă. Avastin este aprobat şi pentru tratamentul unor forme de cancer. Lucentis are un preţ de zece ori mai mare decât Avastin (900 de euro faţă de 81 de euro). (M. G. M.)

 

Competiţie de granturi pentru cercetători

 

Cercetătorii din Europa, inclusiv din România, sunt provocaţi să se înscrie la Discovery Fast Track Challenge, o competiţie creată pentru a transforma şi concretiza cercetarea academică în noi potenţiale terapii. Competiţia este organizată de compania farmaceutică GSK, în cadrul unui program mai amplu – Discovery Partnership with Academia – şi se adresează cercetătorilor independenţi sau specialiştilor afiliaţi unei universităţi care au idei de medicamente inovatoare şi sunt interesaţi de un parteneriat cu această companie, menit să le transforme descoperirile ştiinţifice într-un produs nou. Criteriile de accedere la acest grant ţin de gradul de originalitate a lucrării prezentate, de aplicabilitatea ipotezei terapeutice, stadiul în care se află cercetarea, impactul pe care noul medicament l-ar putea avea în aria sa terapeutică, precum şi de posibilităţile de care dispune instituţia de provenienţă a cercetătorilor în a sprijini pe mai departe cercetarea.
Câştigătorii vor colabora cu o echipă de oameni de ştiinţă a GSK, pentru a-şi poziţiona conceptul de cercetare, compania asigurând condiţiile pentru testarea ideilor lor, precum şi expertiza ştiinţifică de care dispune, pentru a înlesni identificarea unor mostre chimice de calitate. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe