Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - apr. 3 2014
Ştiri pe scurt

Antibioticorezistenţă crescută

 

   Rezistenţa la antimicrobiene a bacteriilor zoonotice izolate de la animale, de la oameni şi din alimente se menţine crescută, se arată în cel mai recent raport anual publicat de Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC) şi de Autoritatea europeană pentru siguranţa alimentelor (EFSA). Raportul, emis la 25 martie a.c., realizat pe baza studiilor efectuate în 2012, indică o rezistenţă semnificativă a bacteriilor Salmonella şi Campylobacter jejuni inclusiv faţă de combinaţiile de antibiotice. În izolatele de la animale şi alimente, ambele bacterii prezintă rezistenţă crescută la ciprofloxacină şi rezistenţă scăzută la eritromicină şi cefotaxim. În izolatele de la oameni, Salmonella a prezentat sensibilitate de peste 90% atât la ciprofloxacină, cât şi la cefotaxim, iar Campylobacter a prezentat rezistenţă în proporţie de 54,1% la ciprofloxacin şi de 1,4% la eritromicină. (M. G. M.)

 

Europa vine la Zalău

 

   Vittoria Alliata di Villafranca, director în cadrul Direcţiei generale politică regională şi urbană a Comisiei Europene, a fost zilele trecute la Sălaj, alături de o delegaţie formată din reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, pentru a vedea o parte din proiectele europene implementate de Consiliul Judeţean Sălaj. Înaltul oficial european a vizitat, împreună cu Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj şi prefectul Ionel Ciunt, trei obiective, printre care şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Au fost prezentate, cu această ocazie, realizările în ce priveşte proiectele europene, dar şi unele probleme care încă îşi aşteaptă rezolvarea. Un exemplu în acest sens este ambulatoriul de specialitate al spitalului, care are nevoie de reabilitare. Totodată, au fost menţionate şi principalele obiective ale Consiliului Judeţean pentru următoarea perioadă de finanţare europeană, 2014–2020, printre altele, fiind amintite continuarea reabilitărilor la unele secţii ale spitalului judeţean şi dotarea acestuia cu aparatură de înaltă performanţă. La final, Vittoria Alliata di Villafranca a apreciat că fondurile europene au fost utilizate eficient în judeţul Sălaj. (Dr. Vasile Daraban)

 

Întâlnirea mediciniştilor

 

   La sfârşitul acestei săptămâni (28–30 martie), la Bistriţa se desfăşoară a XXX-a ediţie a Adunării generale a Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), cu peste 200 de participanţi din întreaga ţară. În sesiuni de comunicări şi mese rotunde se vor prezenta strategii şi planuri de dezvoltare operaţională, se vor dezbate şi analiza proiectele naţionale coordonate de organizaţiile-membre: societăţile studenţilor în medicină din Bucureşti şi Timişoara,  societăţile studenţilor medicinişti din Craiova, Iaşi, Sibiu, Liga Studenţilor din Târgu Mureş, Asociaţia ßtiinţifică a Studenţilor Medicinişti Braşoveni, Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj, Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea. (Dr. M. D.)

 

Campanie de o lună

 

    Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi Liga Română de Cancer au organzat, pentru al treilea an consecutiv, seria de acţiuni ce marchează Luna internaţională de luptă împotriva cancerului intestinului gros, pe parcursul lunii martie. Campania din acest an a vizat oraşele Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Cluj-Napoca, cu scopul de a atrage atenţia opiniei publice cu privire la acest tip de cancer şi la simptomele sale, modalităţile de prevenire şi diagnosticare precoce. La 30 martie, va fi organizată în Parcul Tineretului din Capitală o manifestare unde cei interesaţi vor putea obţine aceste informaţii de la specialişti în materie. Conform Globocan 2012, cancerul intestinului gros a urcat pe locul al doilea în rândul celor mai frecvente forme de neoplasm la populaţia din ţara noastră. Datele privind incidenţa acestei boli arată că 10.256 de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu această formă de cancer, iar 5.675 de persoane pierd anual lupta cu boala. (D. D. M.)

 

Cântecul lumii

 

   În perioada 26–28 martie, în cadrul proiectului Cantus Mundi, iniţiat de Corul naţional de cameră Madrigal şi coordonat de dirijoarea Anna Ungureanu, dirijorul Ion Marin a fost prezent la Sfântu Gheorghe. Evenimentul, organizat în colaborare cu Centrul de Cultură Arcuş şi Asociaţia de Tineret Ecou, a marcat finalizarea acţiunii de dotare a Asociaţiei Philadelphia Pro Familia Support cu instrumente muzicale, special concepute pentru a fi utilizate de copiii cu sindrom Down. Au mai avut loc o masă rotundă şi întâlniri ale dirijorului, împreună cu membri ai Corului Madrigal, cu tineri, ce fac parte din Corul Campanella de la Liceul de Artă „Plugor Sándor“ şi din Corul ßcolii Gimnaziale „Antos János“ din Reci. (M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe