Acasă » ACTUALITATE » Știri
Ştiri pe scurt
Medalie de aur pentru medicii români
O echipă de medici de la Spitalul Colentina din Capitală a fost premiată cu medalia de aur la Salonul de inventică de la Geneva, pentru conceperea unui simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenţi şi specialiştilor urologi în intervenţiile chirurgicale minim invazive de înlăturare a litiazei renale. Medicii Victor Cauni, Cristian Persu şi Felix Voinea au realizat un model artificial pentru simularea nefrolitotomiei percutanate. Simulatorul, potrivit dr. Victor Cainu, şeful secţiei de urologie de la Colentina, reprezintă un segment din corpul uman, cu toate ţesuturile – piele, ţesut subcutanat, strat muscular, rinichi, ureter, vezică şi întreg aparatul urinar – pe care se poate simula operaţia de nefrolitotomie percutanată şi de extragere a calculilor de la nivelul rinichiului. Până acum, aceste intervenţii erau simulate pe anumite fructe (mere, pere, gutui). Specialistul speră ca simulatorul să ajungă pe piaţă în cel mult doi ani. (Alexandra Nistoroiu)
Voci autiste
În perioada 14–16 aprilie 2014, a avut loc la Bucureşti conferinţa naţională „Împreună suntem o voce!“, dedicată analizării modelelor de intervenţii care s-au dovedit eficiente în integrarea şcolară şi socială a persoanelor cu tulburare de spectru autist (TSA). Organizatori: Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Federaţia pentru drepturi şi resurse pentru persoanele cu tulburări în spectrul autist (FEDRA), în parteneriat cu Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a Camerei Deputaţilor. Evenimentul, la care au participat specialişti români şi străini, a făcut cunoscute publicului şi reprezentanţilor autorităţilor modele de bune practici identificate în cadrul unor vizite de lucru efectuate în lunile februarie, martie şi aprilie a.c., în patru ţări europene: Marea Britanie, Finalanda, Norvegia şi Elveţia. Sistemele de integrare din aceste regiuni prezintă diferenţe punctuale, dar mai ales aspecte generale comune, ce ţin de autonomia persoanei cu dizabilităţi, de legislaţia cuprinzătoare, accesul la servicii publice specializate, adaptate nevoilor persoanei. După cum a punctat un pacient cu autism prezent la eveniment, „este nevoie să lecuim nu atât persoana, cât mediul în care trăieşte aceasta“. (Dr. M. G. M.)
Pacienţii cu cancer, cu reclamaţii la Bruxelles
Alianţa Pacienţilor Cronici din România a organizat, în prima decadă a acestei luni, o dezbatere în cadrul Parlamentului European, dedicată situaţiei pacienţilor cu cancer din România. Dezbaterea face parte dintr-o serie de evenimente organizate pe parcursul anului 2014 sub titlul „Pacient român – pacient european“. Şi de această dată, reprezentanţii pacienţilor au reclamat întârzierea listei de medicamente compensate şi gratuite, amintind că peste 20% din terapiile noi de pe listă sunt adresate oncologiei. Printre problemele reclamate au fost: accesul deficitar la tratament şi mai ales la moleculele noi, timpul îndelungat petrecut pe listele de aşteptare pentru primirea tratamentului, lipsa aparaturii corespunzătoare şi a specialiştilor în radioterapie. Potrivit APCR, numai 12% din necesarul tratamentelor cu radioterapie este acoperit în România. (Alexandra Nistoruiu)