Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mai 20 2014
Ştiri pe scurt

Centru de cercetare biomoleculară la „Matei Balş“

 

   La Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ Bucureşti, miercuri, 30 aprilie a. c., a fost lansat proiectul „Centrul român de cercetare biomoleculară aplicată bolilor infecţioase“, cofinanţat din Fondul european de dezvoltare regională. Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvol­tarea capacităţii de cercetare medicală din România, prin realizarea unei infrastructuri moderne pentru cercetarea biomoleculară aplicată bolilor infecţioase. Pentru aceasta, va fi extinsă şi modernizată o clădire din cadrul INBI, care va cuprinde şapte laboratoare – şase deja existente vor fi modernizate, iar unul va fi nou creat, cu nivel de biosecuritate BSL 3/4 în domeniul bolilor infecţioase. Valoarea totală a proiectului este de peste 49 de milioane de lei, din care eligibilă pentru finanţare europeană – 40 de milioane de lei. Durata proiectului este de 19 luni. „Va fi un centru unic în Europa Centrală şi de Est, centre asemănătoare se mai găsesc în Franţa, Germania şi Marea Britanie“, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI „Matei Balş“. Potrivit acestuia, în cadrul centrului se vor studia o serie de virusuri cu impact deosebit pentru populaţie şi o serie de mutaţii făcute de acestea. (D. D. M.)

 

Cu mâinile curate

 

De Ziua mondială a spălatului pe mâini (5 mai), Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reamintit cât de important este ca personalul sanitar să respecte gesturile de igienizare a mâinilor înainte de a atinge pacienţii, pentru a pre­veni infectarea acestora cu germeni spitaliceşti. Raportul OMS „Rezistenţa antimicrobiană: raport global de supraveghere“, publicat recent, confirmă că aceste bacterii luate din spital sunt adesea rezis­tente la tratamentul cu antibiotice. Din 100 de pacienţi spitalizaţi, între şapte şi zece vor contracta un germen spitalicesc, procentul ridicându-se la 30% în rândul celor internaţi la anestezie şi terapie intensivă. Cele cinci momente-cheie pentru igienizarea mâinilor sunt: înainte de atingerea pacientului, înaintea procedurilor aseptice (de exemplu, procedurile de cateterizare), după contactul cu fluidele corporale, după atingerea pacientului, după atingerea obiectelor din jurul pacientului. Folosirea dezinfectantelor pe bază de alcool reprezintă un factor-cheie pentru protecţie, acestea fiind accesibile utilizării şi mai eficiente decât apa şi săpunul. (M. G. M.)

 

Screeningul auditiv al nou-născuţilor

 

Cinci spitale din România vor fi dotate cu aparatură de screening auditiv în cadrul proiectului „Baby Hearing“ desfăşurat de Asociaţia Audiosofia. Pentru implementarea proiectului, asociaţia a primit o finanţare de 189.840 lei prin programul „Lumea prin culoare şi sunet“, derulat de Fundaţia Orange România. Unităţile spitaliceşti beneficiare sunt: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Galaţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie S. Curie“ Bucureşti. Iniţiatorii proiectului estimează că aproxi­mativ 8.000 de copii din cele trei judeţe (Constanţa, Galaţi, Teleorman) şi municipiul Bucureşti vor fi testaţi în următorul an. Proiectul cuprinde şi realizarea unui studiu clinic privind prevalenţa hipoacuziei în rândul nou-născuţilor, respectiv factorii de risc legaţi de sarcină şi naştere. Prin intermediul aceluiaşi program al fundaţiei amintite mai sus vor mai fi finanţate alte opt iniţiative nonguvernamentale destinate facilitării accesului la educaţie, cultură şi sănătate al persoanelor  cu deficienţe de auz sau văz. (A. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe