Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iul. 10 2014
Ştiri pe scurt

Prea frumos să fie adevărat

 

Scriam, la 31 ianuarie a.c., despre o „descoperire de senzaţie în lumea celulelor stem“, referindu-ne la două studii şi un editorial publicate de revista Nature. Era atunci vorba de reprogramarea celulelor somatice adulte în celule pluripotente fără a mai fi măcar nevoie de vreo intervenţie intracelulară, ca în cazul deja clasic al lui John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka, care fuseseră răsplătiţi cu Nobelul pentru reprogramarea celulară prin manipulare genetică. Haruko Obokata descria în Nature cum ar fi obţinut celule stem pluripotente din celule adulte prin simpla expunere a acestora la un pH scăzut.
  Miercurea aceasta însă, tot din revista Nature, ni s-a confirmat o zicală mai veche: atunci când ceva e prea frumos ca să fie ade­vărat, probabil că nu e adevărat. Cele două studii ale cercetătoarei japoneze împreună cu editorialul care le comenta au fost retrase pentru „mai multe erori critice“. La începutul lunii mai, o comisie a Institutului RIKEN (Japonia), organizaţia în numele căreia s-au publicat cele două studii din Nature, a publicat raportul de evaluare a celor două studii şi a găsit autoarea principală vinovată de falsificare a datelor, falsificare a imaginilor şi fabricare a rezultatelor.
   Pe scurt: nu, nu se pot obţine celule pluripotente din celule adulte fără manipularea lor genetică. (Dr. A. M.)

 

Rezidenţiatul verii

 

S-a finalizat concursul de intrare în rezidenţiat, în domeniul medicină, sesiunea din 29 iunie a.c., pentru locurile şi posturile rămase neocupate în sesiunea din 17 noiembrie 2013. Pentru cele 223 de locuri şi 209 posturi scoase la concurs s-au înscris 266 de candidaţi, din care şapte nu s-au mai prezentat la examen. Locurile scoase la concurs au fost cele publicate în centrele universitare Cluj-Napoca, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu-Mureş şi Timişoara, iar posturile, cele publicate în judeţele Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Covasna, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vrancea. Concursul s-a desfăşurat la UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, pe durata a patru ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări. Punctajul minim de promovare a reprezentat 60% din punctajul maxim posibil. (D. D. M.)

 

Cost-eficienţa serviciilor anti-HIV

 

  Există posibilităţi de reducere a costurilor şi de creştere a eficienţei în serviciile destinate persoanelor cu HIV? La această întrebare a căutat să răspundă colectivul alcătuit din Mariana Siapka, Michelle Remme,  Carol Dayo Obure, Anna Vassall (London School of Hygiene & Tropical Medicine), Claudia B. Maier şi Karl L. Dehne (UNAIDS). Ei au analizat dovezile din ţările cu venituri mici şi medii, într-un articol din cel mai recent număr al Buletinului OMS. Având în vedere resursele financiare limitate disponibile în aceste ţări, atenţia la nivel global se concentrează pe metodele de creştere a eficienţei în furnizarea serviciilor referitoare la HIV.
  Autorii prezintă analiza sistematică a literaturii relevante (82 de studii) privind costurile a şase activităţi de bază din cadrul strategic de investiţii al programului Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS): terapia antiretrovirală şi consilierea şi testarea; programele pentru  populaţia-cheie – grupuri de persoane la risc ridicat de infectare cu HIV; distribuirea de prezervative şi marketing social; circumcizia masculină voluntară medicală; programe de eliminare a infecţiilor HIV în rândul copiilor şi pentru menţinerea mamelor în viaţă. 
  Pentru a fi eficiente, programele HIV trebuie să optimizeze scara la care sunt furnizate serviciile. Intervenţiile ce pot creşte acest tip de economii includ intensificarea activităţilor ce creează cerere, reducerea costurilor pentru utilizatorii de servicii, extinderea programelor existente mai degrabă decât crearea de noi structuri, reducerea uzurii utilizatorilor de servicii existente. Ar trebui investigate în continuare modele pentru furnizarea de servicii integrate – potenţial mai eficiente decât serviciile autonome. Desigur, e nevoie de mai multe dovezi experimentale pentru a înţelege modul optim de a obţine creşterea maximă a eficienţei în programele HIV şi de a evalua raportul cost-eficienţă al fiecărui model de livrare a serviciilor. (Dr. M. D.)

 

Radioterapie pro bono

 

Cinci pacienţi, cazuri sociale, vor beneficia de planuri complete de tratament cu radioterapie de ultimă generaţie (tehnologia IMRT–VMAT), asigurate gratuit de Centrul de tratare a cancerului Amethyst-radiotherapy. Este un demers desfăşurat la nivel naţional, în cadrul campaniei sociale „Învinge cancerul! Luptăm împreună!“, derulată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. Planul de tratament asigurat conţine: consult medical iniţial şi intraterapeutic, analiza dosarului medical, stabilirea strategiei de tratament în comisia oncologică, efectuarea CT-ului de planning, conturarea organelor de risc şi a volumului tumoral, stabilirea obiectivelor şi a restricţiilor de doză, efectuarea calculului dozimetric şi verificarea dozimetrică, şedinţele de iradiere, asigurarea şi controlul calităţii. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe