Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - aug. 1 2014
Ştiri pe scurt

HIV: măsuri speciale pentru grupurile la risc

 

   Persoanele cele mai expuse riscului de infectare cu HIV sunt şi cel mai puţin protejate de acest pericol, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Este vorba de bărbaţi care fac sex cu bărbaţi (MSM), de persoanele din închisoare, de cei care îşi injectează droguri, lucrători sexuali şi transgenderi. În premieră, OMS recomandă bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi să îşi administreze medicamente antiretrovirale ca metodă suplimentară folosirii prezervativelor pentru a preveni infectarea cu HIV (profilaxie preexpunere), estimările indicând o scădere cu 20–25% a incidenţei infecţiilor în rândul lor prin introducerea acestei măsuri. Comparativ cu populaţia generală, femeile care lucrează în industria sexului sunt de 14 ori mai expuse contractării HIV, MSM – de 19 ori mai expuşi, iar transgenderii cu identitate feminină prezintă un risc de 50 de ori mai mare de infecţie decât restul adulţilor. Informaţiile sunt oferite de OMS prin intermediul ghidurilor consolidate pentru prevenirea, diagnosticul, tratamentul şi îngrijirea populaţiilor-cheie privind infecţia cu HIV, publicate înainte de Conferinţa Internaţională SIDA de la Melbourne (Australia). În document, OMS recomandă eliminarea barierelor legale şi sociale care pot împiedica aceste persoane să acceseze serviciile de sănătate şi, implicit, să se testeze HIV. În ţările cu legi şi politici care susţin accesul la aceste servicii de sănătate, morbiditatea şi mortalitatea prin infecţia HIV au scăzut, iar rata de infectare rămâne scăzută. OMS propune, printre măsuri, şi distribuirea de seringi şi de ace, introducerea terapiilor de substituţie cu opioide şi o mai bună gestionare a sănătăţii sexuale şi a reproducerii, a sănătăţii mintale şi a coinfecţiilor cu tuberculoză şi hepatită. (M. G. M.)

 

Strategii de eliminare a tuberculozei

 

OMS şi Respiratory Society (ERS) au prezentat la Roma un nou cadru pentru eliminarea tuberculozei în ţările cu niveluri scăzute ale bolii. În prezent, în 33 de ţări şi teritorii (Australia, Austria, Bahamas, Belgia, Canada, Costa Rica, Cuba, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Jamaica, Iordania, Luxemburg, Malta, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Puerto Rico, Slovacia, Slovenia, Suedia, Elveţia, Emiratele Arabe Unite, SUA, West Bank şi Fâşia Gaza) există mai puţin de o sută de cazuri de TB la un milion de locuitori. Documentul prezintă faza iniţială de „preeliminare“ a bolii, pentru reducerea la mai puţin de zece noi cazuri de TB la un milion de persoane pe an până în 2035; scopul este eliminarea completă a tuberculozei – definită ca mai puţin de un caz la un milion de persoane pe an – până în 2050. Cadrul propus a fost adaptat la noua strategie mondială a OMS privind TB, pentru 2016–2035, aprobată de Adunarea mondială a sănătăţii, din mai 2014. (Dr. M. D.)

 

Comportamentul preventiv în melanomul malign

 

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Societatea Română de Cancer au lansat la Bucureşti, cea de-a doua ediţie a campaniei „Un viitor fără pată“. Este un demers de educare şi informare cu privire la prevenirea melanomului, care îşi propune o mai bună înţelegere şi conştientizare a pericolelor cancerului de piele. Principalul obiectiv al campaniei este creşterea ratei de diagnosticare precoce a melanomului malign în rândul populaţiei din România. Cezar Irimia, preşedintele FABC spune că în perioada iulie–septembrie se vor organiza acţiuni speciale în cadrul evenimentelor sportive în aer liber din Bucureşti şi sesiuni de testare în ţară, prin care tinerii să înveţe cum să recunoască din timp semnele melanomului şi să meargă la medic. Jucătoarea de tenis Simona Halep s-a alăturat campaniei şi va fi prezentă în cadrul evenimentelor sportive unde aceasta se va derula, militând pentru o expunere protejată la soare. Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă. Cea mai importantă metodă de prevenţie o reprezintă controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului. (D. D. M.)

 

Stagii de practică pentru studenţii la medicină

 

360 de studenţi medicinişti din Bucureşti vor participa la stagii de practică, completate cu vizite de studiu la instituţii reprezentative pentru viitoarea lor meserie, precum şi activităţi de orientare şi consiliere în carieră, într-un proiect derulat, în parteneriat, de Asociaţia „Centrul Român de Iniţiative“, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti şi o clinică privată (Dental Profile 2000). Sunt vizaţi studenţii la medicină şi farmacie din anii 1–4, „în contextul obligativităţii parcurgerii unui stagiu minim de practică de 160 de ore pe an, conform Convenţiei-cadru privind efectuarea practicii în cadrul programelor de studii universitare de licenţă, publicată în MO partea I, nr. 440/2008“, spune Răzvan Daraban, preşedintele asociaţiei mai sus-amintite. Proiectul are o valoare de 430.000 de euro, este finanţat în proporţie de 98% din fonduri europene nerambursabile şi se derulează pe parcursul a 18 luni (mai 2014 – octombrie 2015). Lansarea a avut loc în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Bucureşti, marţi, 8 iulie a.c. (D. D. M.)

 

Asistenţă pentru inovatorii români

  

Antreprenorii cu tehnologii inovatoare pot aplica la Programul de Asistenţă pentru Comercializarea Inovării din România (RICAP) până la 31 iulie 2014. Programul finanţat de Romanian-American Foundation oferă soluţii pentru o serie de probleme de care se lovesc antreprenorii români cu produse inovatoare: lipsa capitalului, a informaţiilor despre pieţele internaţionale pe care vor să le acceseze, absenţa legăturilor strategice la nivel internaţional. Aplicaţiile se primesc online pe www.ricap.ro, iar în urma evaluării lor vor fi selectaţi 15 antreprenori, care vor primi asistenţă personalizată pentru dezvoltarea propriilor idei şi mentorat unu la unu cu mentori din SUA şi România, specializaţi în domenii relevante.
RICAP se află la cea de-a doua ediţie, iar în ediţia-pilot a fost sprijinit, printre altele, OncoPredict, un startup care dezvoltă sisteme non-invazive bazate pe inteligenţă artificială pentru detectarea precoce a riscului de a face cancer, diagnosticul, prognosticul şi răspunsul la tratament al acestuia. I-Biomarker, tehnologia cu care a participat la RICAP, este o soluţie non-invazivă de a prezice pe baza unor determinări moleculare, cu acurateţe 100%, dacă o femeie ce are în familie cazuri de cancer mamar va face sau nu cancer de sân în următoarele 18 luni. Inteligenţa artificială este utilizată pentru a extrage informaţii din date complexe de biologie moleculară (Big Data), clinice şi imagistice. (A. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe