Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - sept. 23 2014
Ştiri pe scurt

Prima biobancă pentru cercetarea cancerului în România

 

   Peste 4.000 de pacienţi români cu cancer colorectal, de sân, pulmonar şi de prostată vor fi incluşi în proiectul „Epidemiologia genetică a cancerului în România (RomCan)“, care vizează crearea unei biobănci cu probe biologice pentru cercetarea cancerului în ţara noastră. Programul, demarat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, în colaborare cu Universitatea din Reykjavik, Organizaţia de Cercetare deCODE Genetics din Islanda şi  Institutul Naţional de Sănătate Publică, îşi propune o evaluare sistematică a factorilor de risc asociaţi cu aceste tipuri de cancer, în contextul în care registrul naţional de cancer nu oferă date clare. Pentru cei incluşi în program – toţi pacienţii cu aceste afecţiuni de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“, Spitalul Clinic de Urologie  „Prof. Dr. Theodor Burghele“, Spitalul Clinic „Sf. Maria“, Spitalul Militar, Clinica de gastroenterologie şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Clinica chirurgie III –, se va face izolarea ADN-ului, iar pentru 100 de persoane cu antecedente heredocolaterale sugestive se va face genomul complet, prin intermediul partenerului deCODE Genetics. De asemenea, programul îşi propune să examineze dacă există vreo modificare a riscului genetic în funcţie de etnie şi are în vedere pacienţii de etnie romă. Întrucât cei peste 4.000 de pacienţi vor completa chestionare privind stilul de viaţă, RomCan va căuta interacţiunile posibile între stilul de viaţă şi gene şi va urmări, pe termen lung, obţinerea de date epidemiologice şi elaborarea unor măsuri de sănătate publică. RomCan este dezvoltat în cadrul Programului „Cercetare în sectoare prioritare“, finanţat prin Mecanismul financiar al spaţiului economic european 2009–2014 şi cofinanţat de la bugetul de stat, unul din cele şapte câştigătoare din 100 de candidate. Coordonatorul RomCan este prof. dr. Viorel Jinga, şeful Clinicii Urologie a Spitalului Clinic de Urologie „Prof. dr. Th. Burghele“. (Dr. M. G. M.)

 

Anti-PD1 pentru tratamentul melanomului

 

Primul medicament din clasa „anti-PD1“ a primit aprobare în sistem accelerat din partea Agenţiei americane FDA. Keytruda (pembrolizumab) poate fi folosit pentru tratamentul pacienţilor cu melanom în faze avansate sau în forme nerezecabile care nu răspund la alte tratamente disponibile. Este cel de-al şaselea tratament aprobat din anul 2011 şi până acum, după ipilimumab (2011), peg-interferon alfa-2b (2011), vemurafenib (2011), dabrafenib (2011) şi trametinib (2013). Medicamentul acţionează prin blocarea căii celulare PD-1, care împiedică sistemul imun să lupte împotriva celulelor tumorale. Protocolul vizează administrarea medicamentului după o cură cu ipilimumab, respectiv ipilimumab şi verafenib, la persoanele care prezintă mutaţia BRAF. Programul de aprobare accelerată permite folosirea unui tratament pentru o problemă ameninţătoare de viaţă pe baza datelor clinice preliminare, în timp ce compania farmaceutică realizează studii clinice suplimentare. Eficacitatea Keytruda a fost stabilită pe baza a 173 de studii clinice pe pacienţi cu melanom în stadii avansate, a căror boală a progresat în urma tratamentelor anterioare. Medicamentul va putea fi folosit şi în cadrul programelor pentru bolile rare. (Dr. M. G. M.)

 

Test pentru insuficienţa renală acută

 

   Agenţia Americană a Medicamentului (FDA) a aprobat comercializarea primului test de evaluare a riscului de a dezvolta insuficienţă renală acută moderată sau severă. NephroCheck detectează prezenţa IGFBP7 (insulin-like growth-factor binding protein 7) şi TIMP-2 (inhibitorul tisular al metaloproteinazelor) în urină şi în 20 de minute furnizează un scor bazat pe concentraţia acestor proteine, care se corelează cu riscul de insuficienţă renală acută în următoarele 12 ore. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe