Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - sept. 26 2014
Ştiri pe scurt

Rezidenţiatul se amână o săptămână

 

Ministerul Sănătăţii a anunţat decalarea cu o săptămână a concursului de intrare în rezidenţiat. Anul acesta, concursul se va desfăşura la data de 23 noiembrie 2014. Decizia a fost luată în urma unei întâlniri a ministrului cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie. S-a dorit evitarea suprapunerii cu alegerile electorale, primul tur fiind programat la data de 16 noiembrie. Viaţa medicală va publica, în prima parte a lunii octombrie, tematica acestui concurs şi bibliografia aferentă. (A. N.)

 

Bani mai mulţi pentru Ambulanţă

 

Peste 24,5 milioane de lei aşteaptă să fie aprobate de Ministerul Finanţelor Publice pentru sistemul medical de urgenţă – UPU (16 milioane de lei) şi Ambulanţă (8,6 milioane de lei) –, la solicitarea Comisiei de medicină de urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii. Totodată, aceeaşi comisie a cerut şi deblocarea sumelor reţinute pentru execuţia prevenţială (10% din buget) pentru trimestrele trei şi patru, din care 16,8 milioane de lei ar trebui să ajungă la Serviciul de ambulanţă. Ministrul Nicolae Bănicioiu declara la Conferinţa naţională de medicină de urgenţă (11 – 14 septembrie, Poiana Braşov), că sumele alocate Ambulanţei vor fi folosite pentru reparaţiile din parcurile auto, deblocarea posturilor, investiţii în infrastructură, reparaţii şi consolidări, precum şi pentru promovarea personalului. (D. D. M.)

 

Mandat românesc la OMS Europa

 

Începând din această toamnă, unul din cele patru mandate ale comisiei permanente a comitetului regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa este ocupat de un român: conf. dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului sănătăţii şi şeful Catedrei de microbiologie din cadrul UMF „Carol Davila“. Decizia a fost luată în cadrul celei de-a 64-a sesiuni a comitetului regional OMS Europa, care s-a desfăşurat în perioada 15–18 septembrie a.c. la Copenhaga. România nu a mai fost reprezentată în acest for de mai bine de un deceniu. (D. D. M.)

 

Începe distribuirea cardului de sănătate

 

Cardul naţional de sănătate va ajunge la asiguraţi începând de astăzi, anunţă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Primii care îl vor primi vor fi bucureştenii, urmând ca, din 22 septembrie şi pe parcursul întregii luni octombrie, să fie distribuit, concomitent, în mai multe judeţe din ţară, pentru toţi asiguraţii cu vârste de peste 18 ani (aproximativ 12,5 milioane), pentru care au fost deja tipărite cardurile. Procesul de tipărire şi distribuire a cardului va continua şi în următorii patru ani pentru persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani şi/sau vor dobândi calitatea de asigurat. După distribuire, va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru acomodare şi depistare, respectiv, remediere a eventualelor probleme depistate în funcţionarea acestei soluţii informatice. Între timp, furnizorii de servicii medicale vor trebui să-şi achiziţioneze cititoare de carduri, pentru că altfel nu-şi mai pot deconta serviciile medicale oferite. Preluarea, sortarea, transportul şi distribuirea cardurilor vor fi efectuate de Poşta Română. (D. D. M.)

 

Reuniunea grupului de radiologie pediatrică

 

La 12 septembrie 2014, la Cluj-Napoca, a avut loc primul simpozion al Grupului de radiologie pediatrică (GRP) al Societăţii de Radiologie şi Imagistică Medicală din România (SRIM), organizat cu sprijinul UMF „Iuliu Haţieganu“. Au fost 71 de participanţi şi s-au prezentat 21 de lucrări. Tema simpozionului a fost: principiul ALARA (as low as reasonably achievable) în radiologia pediatrică; alternative de diagnostic. A fost un interesant schimb de experienţă, s-au iniţiat proiecte de viitor şi s-a lansat înscrierea online în GRP. Detalii pe www.radiologie-pediatrica.ro(Dr. Bogdan-Ştefan Olteanu, vicepreşedinte GRP)

Bolile alergice în România

 

Afecţiunile alergice afectează unu din patru copii, la nivel global, iar prevalenţa lor este în continuă creştere, România aliniindu-se la această tendinţă. La 12 septembrie, de Ziua alergiilor, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) a organizat, la Cluj-Napoca, o dezbatere pe tema managementului pacienţilor cu alergii în România. Imunoterapia cu alergeni nu este decontată de sistemul de asigurări de sănătate din România. Nici tratamentul injectabil, autoadministrat, cu epinefrină, introdus pe plan naţional abia anul acesta, nu este încă decontat, excepţie făcând pacienţii copii care au suferit un transplant cardiac. SRAIC a tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea decontării acestei terapii, potenţial salvatoare de vieţi.
La fel de gravă este şi absenţa vaccinului pentru pacienţii cu alergie la veninul de albină sau viespe, o alergie cu risc crescut de deces. Pacienţii care doresc vaccinul sunt nevoiţi să şi-l procure din alte state UE.
O problemă mai puţin cunoscută este prezenţa unui nou polen, extrem de agresiv ca alergenicitate. În ultimii ani, pe plan local au apărut buruieni de tipul ambroziei şi a artemisiei, care polenizează în perioada august-noiembrie. Acestea sunt extrem de alergizante, pacienţii dezvoltând rinită şi astm severe. (A. N.)

 

Piaţa farma continuă să prospere

 

Vânzările industriei farma vor atinge anul acesta 1.000 de miliarde de dolari, anunţă Thomson Reuters în raportul lor anual în care analizează performanţa pieţei farma. Materialul semnalează o serie de evoluţii ascendente care contrazic percepţia industriei că domeniul ar înregistra un declin. Astfel, numărul de molecule noi aprobate anul trecut ocupă locul al treilea în clasamentul celor mai productivi ani din ultimii zece, iar medicamentele încearcă să răspundă nevoii finanţatorilor de a avea substanţe mai sigure, mai eficiente şi mai diferenţiate, care să justifice costurile în creştere pentru sănătate. Aproximativ jumătate din toate medicamentele noi create anul trecut au fost special destinate pentru tratamentul cancerului, hipertensiunii arteriale pulmonare şi infecţiei HIV. Toate moleculele noi lansate în 2013 au primit statutul de medicamente orfane. (M. G. M.)

 

10% din total

 

Liga română contra reumatismului şi Societatea Română de Neurologie lansează „Mâini cu viaţă“, campanie de informare care are ca scop creşterea gradului de notorietate a poliartritei reumatoide şi a adresabilităţii către medicul reumatolog. Cea mai frecventă boală reumatică inflamatorie, poliartrita reumatoidă afectează 1% din populaţia României (în jur de 200.000 de persoane). Afecţiunea reprezintă aproximativ 10% din totalul bolilor reumatice, iar incidenţa este de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii. Vârsta medie la debut este între 25 şi 40 de ani. Boala apare, astfel, la cel mai productiv segment al populaţiei şi afectează grav viaţa profesională. Aproximativ 60% din pacienţi îşi pierd locul de muncă în primii zece ani de la declanşarea afecţiunii. Netratată sau tratată necorespunzător, poate afecta şi alte organe, precum inima, plămânii sau rinichii. Conform datelor OMS, afecţiunile reumatice reprezintă a doua cauză de dizabilitate la nivel internaţional. Societatea Română de Reumatologie consideră necesară includerea bolilor reumatice în Strategia Naţională de Sănătate 2014–2020 şi în Planul de acţiuni corespunzător acestei strategii. (A. N.)

 

Afecţiunile reumatice autoimune sub lupă

 

Asociaţia pacienţilor cu afecţiuni autoimune (APAA) a organizat întâlnirea cu presa „How to web about – afecţiunile reumatice autoimune“, la care principalele teme de discuţie au fost poliartrita reumatoidă şi artrita idiopatică juvenilă. Participanţii au aflat de la dr. Cătălin Codreanu, medic primar la Centrul de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia“ din Bucureşti, cât de important este ca publicul să conştientizeze faptul că poliartrita reumatoidă poate să debuteze şi la vârste tinere şi că, în lipsa tratamentului, distrucţiile articulare duc la deficit funcţional şi la pierderea capacităţii de muncă. Din fericire, există tratamente ţintite care, administrate din timp, opresc procesul evolutiv. O afecţiune şi mai gravă este artrita juvenilă. După cum a subliniat conf. dr. Denisa Predeţeanu, de la Spitalul Clinic „Sf. Maria“ Bucureşti, este posibil ca pacientul-copil să nu identifice durerea articulară ca fiind o problemă şi să fie mai neliniştit de rigiditatea articulaţiilor, pe care le va descrie mai bine. Unii specialişti sunt de părere că, uneori, copii nu-şi exprimă sau nu identifică durerea din cauza aversiunii faţă de procedurile medicale. Rozalina Lepădatu, preşedintele APAA, a vorbit despre temerile pacienţilor cu boli autoimune privind evoluţia incertă a bolii lor şi despre rostul unei asociaţii de pacienţi. (M. G. M.)

 

Homeopatie în ORL

 

Farmacista Michèle Boiron, fiica unuia dintre fondatorii Laboratoarelor Boiron, a lansat la 17 septembrie, în Capitală, cartea scrisă împreună cu farm. FranÎois Roux şi în colaborare cu dr. Frédéric Voirin „Homeopatie: Dosarele expertului – Otorinolaringologie“, apărută recent la Editura Viaţa Medicală Românească. Volumul, structurat în 14 capitole ce cuprind tratamentul principalelor simptome şi afecţiuni din sfera ORL (afonie-răguşeală, febră, tuse, gripă, laringită, sinuzită etc.) este destinat farmaciştilor, precum şi medicilor practicanţi ai medicinii homeopate. Totodată, Michèle Boiron a susţinut în Bucureşti şi Iaşi conferinţe privind aportul medicamentului homeopatic în practica farmacistului în afecţiunile ORL. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe