Newsflash
Știri

Știri pe scurt

de - oct. 17 2014
Știri pe scurt

Pariul cu Nobelul

 

Cum ne mai despart doar câteva zile de mult aşteptatul anunţ al câştigătorilor Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicină de anul acesta, specialiştii în scientometrie de la Thomson Reuters s-au grăbit să anunţe predicţiile. Printre favoriţi se numără: David Julius, pentru elucidarea mecanismelor moleculare ale modului în care nervii procesează senzaţia dureroasă; James E. Darnell Jr., Robert G. Roeder şi Robert Tjian, pentru descoperiri fundamentale privind transcrierea eucariotică şi reglarea genică; Charles Lee, Stephen W. Scherer şi Michael H. Wigler, pentru cercetările care clarifică modul specific în care variaţiile genice conduc la boală.
Trebuie spus, totuşi, că procesul prin care adunarea Nobel de la Institutul Karolinska decide câştigătorii Premiului pentru fiziologie sau medicină este mult mai complex decât o cuantificare scientometrică a numărului de citări sau a influenţei unor autori în literatura de specialitate. Unul dintre considerentele importante este beneficiul clinic adus umanităţii de descoperirea premiată.
Vom afla luni, 6 octombrie, la amiază care sunt câştigătorii de anul acesta. Până atunci însă, niciunul din pariurile pe savanţii „favoriţi“ nu poate fi contrazis. (A. M.)

 

Premiu pentru medicul primar. Din Columbia

 

Dr. Rodrigo Guerrero a devenit primul câştigător al premiului Roux (în valoare de 100.000 de dolari), datorită abordării bazate pe dovezi prin care a reuşit să scadă rata violenţei şi criminalităţii în oraşul columbian Cali, primar fiind, la al doilea mandat. Campania sa împotriva violenţei într-unul dintre cele mai violente oraşe din Columbia a devenit un model pentru multe state din America Latină. Programul său presupunea limitarea orelor în care era permisă vânzarea de alcool, precum şi negocierea cu armata columbiană, principalul vânzător de arme din Columbia, pentru interzicerea folosirii armelor pe anumite perioade, în weekenduri şi vacanţe. Un studiu publicat în International Journal of Epidemiology a demonstrat că restricţia de alcool, combinată cu cea de arme de foc a dus la o reducere cu 33% a crimelor în Cali. Dr. Guerrero are un doctorat în epidemiologie la Harvard. „Dacă vrei să practici medicina într-o manieră individuală, este ca şi cum ai pescui cu o undiţă, şi asta e bine. Dar dacă vrei cu adevărat să ajuţi mai mulţi oameni, pescuieşti cu o plasă. Asta înseamnă sănătate publică, epidemiologie“, a spus el la înmânarea premiului. Premiul Roux a fost lansat în noiembrie 2013 de Institute for Health Metrics and Evaluation al Universităţii din Washington. (M. G. M.)

 

Conferinţă europeană privind alăptarea

 La propunerea Asociaţiei ProMAMA, în perioada 11–12 octombrie a.c., a cincea ediţie a Conferinţei europene pentru alăptare, organizată de Academy of Breastfeeding Medicine, se va desfăşura  la Hotel Caro din Bucureşti. La eveniment vor participa specialişti care doresc să îşi îmbunătăţească cunoştinţele despre alăptare şi să ofere informaţii corecte şi sprijin familiei – medici de familie, pediatri, neonatologi, moaşe, asistente medicale, consultanţi în alăptare (IBCLC), educatori prenatali etc. – din România, Germania, Ungaria, Italia, Suedia, Croaţia, Franţa, Slovenia, Spania, SUA etc. Principala temă va fi „Skin-to-skin în prima oră după naştere“, dar se va discuta şi despre principiile de diversificare agreate de OMS. Printre invitaţii străini se numără specialişti de marcă, precum dr. Adriano Cattaneo (Italia), moaşa Karen Cadwell, preşedinta Institutului Healthy Children SUA, prof. dr. Uwe Ewald (Suedia), dr. Felicity Savage (Marea Britanie). Informaţii suplimentare sunt disponibile pe site-ul www.promama.ro (Dr. M. D.)

 

Fonduri pentru boli rare în SUA

 

 Administraţia americană a medicamentului (FDA) a acordat 15 granturi cu o valoare totală de 19 milioane de dolari pentru a stimula dezvoltarea de dispozitive medicale, medicamente şi produse biologice pentru pacienţii cu boli rare. Cel puţin un sfert din aceste fonduri sunt dedicate pediatriei. Vor beneficia de această finanţare studiile clinice pe tema siguranţei ori eficienţei unor produse care vor duce la aprobarea unor medicamente noi. Fondurile au fost împărţite în mod egal – câte 1,6 milioane de dolari pentru o perioadă de patru ani. (M. G. M.)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe