Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - nov. 20 2014
Ştiri pe scurt

Vaccin meningococic

 

FDA a anunţat aprobarea în regim accelerat a Trumenba, primul vaccin pentru prevenirea bolii meningococice invazive cauzate de Neisseria meningitidis serogrup B, la persoanele cu vârste între 10 şi 25 de ani, în SUA. Conform CDC, în 2012, în SUA au fost raportate 500 de cazuri de boală meningococică, din care 160 cauzate de serogrupul B. Până acum, vaccinurile antimeningococice aprobate pentru utilizare în SUA acopereau patru din cele cinci serogrupuri importante de N. meningitidis, bacteria care provoacă boala meningococică: A, C, Y şi W. 2.800 de adolescenţi au participat la trei studii randomizate desfăşurate în SUA şi Europa, în care 82% din cei care au primit trei doze de vaccin au dezvoltat anticorpi împotriva a patru tulpini de N. meningitidis grup B. Siguranţa vaccinului a fost evaluată la 4.500 de persoane, în studii din SUA, Europa şi Australia. Cele mai obişnuite efecte secundare au fost durere şi edem la locul injectării, cefalee, diaree, mialgii, artralgii, oboseală, frisoane. (Dr. M. D.)

 

Sprijin pentru cercetarea

 

148 de tineri români doctoranzi şi postdoctoranzi vor primi sprijin financiar prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană realizat de UMF „Carol Davila“ Bucureşti, în parteneriat cu Universitatea Politehnică Bucureşti şi UMF Târgu Mureş. Anunţul a fost făcut săptămâna aceasta, la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe la care au participat coordonatorii proiectului şi o parte dintre cei care au fost selectaţi să facă parte din grupul ţintă. Scopul partene­riatului este de a creşte şi îmbunătăţi participarea la pro­gramele doctorale şi postdoctorale în domeniile ştiin­ţelor fundamentale sănătate, biotehnologii, materiale, produse şi procese inovative, cercetare socio-economică şi uma­nistă. Proiectul a debutat la începutul lunii aprilie a aces­tui an şi se va derula pe o perioadă de 18 luni, va­loa­rea lui fiind de aproximativ 12,5 milioane de lei. Re­zulta­tele obţinute în urma proiectelor  de cercetare vor fi pu­bli­cate în reviste „de înalt prestigiu“ şi vor fi prezentate la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale. (D. D. M.)

 

Fungii, un pericol subestimat

 

   Se estimează că infecţiile fungice sunt responsabile de decesul anual a cel puţin 1.350.000 de pacienţi cu SIDA, cancer, tuberculoză şi astm bronşic şi de pierderea vederii la peste un milion de persoane din întreaga lume. Aproximativ 5% din decesele intraspitaliceşti sunt cauzate de o micoză. Anual, 300.000.000 de persoane de toate vârstele suferă o infecţie fungică. Organizaţia internaţională Global Action Fund for Fungal Infections (GAFFI), înfiinţată anul trecut, a lansat în această săptămână un apel către oficialii implicaţi în elaborarea politicilor de sănătate şi managementul agenţiilor naţionale de profil, pentru ameliorarea situaţiei celor cu infecţii fungice. Printre activităţile desfăşurate de GAFFI se numără: estimarea numărului de infecţii fungice pentru 59% din populaţia globală; intervenţia, împreună cu alte organizaţii, pe lângă OMS, pentru includerea amfotericinei B şi a flucitozinei în lista medicamentelor esenţiale pentru tratarea meningitei criptococice şi a altor infecţii fungice grave; susţinerea unor studii prospective de epidemiologie a aspergilozei pulmonare cronice la pacienţii cu TB şi HIV din Ungaria; dezvoltarea unei metode simple şi ieftine de identificare a pneumocistozei etc. Prof. dr. Mihai Mareş, fondatorul şi preşedintele Societăţii Române de Micologie Medicală şi Micotoxicologie şi consilierul GAFFI din partea ţării noastre, a semnalat discrepanţa semnificativă dintre tendinţa ascendentă a numărului de micoze şi capacitatea de management integrat al acestora; la noi, multe laboratoare au dificultăţi în diagnosticare, iar formarea specialiştilor micologi este sporadică şi insuficient organizată. În România, infecţiile fungice afectează aproximativ 400.000 de persoane anual. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe