Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - feb. 12 2015
Ştiri pe scurt

Secretarul general al Ministerului Sănătăţii a fost înlocuit

 

Prim-ministrul Victor Ponta a dispus, prin deciziile 58, respectiv, 59 din 3 februarie 2015 (publicate în M. Of. Partea I nr. 92), înlocuirea secretarului general al Ministerului Sănătăţii, George Diga, cu Gabriel Florin Puşcău. De profesie economist, pe Florin Puşcău îl găsim, în 2012, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în mandatul ministrului Eduard Helvig, unde ocupa funcţia de director general al Direcţiei generale achiziţii publice şi administrative. Apoi, în 2013, la Ministerul Tineretului şi Sportului, a fost secretar general adjunct, după ce vreme de cinci luni ocupase funcţia de administrator public (county manager) la Tulcea, post câştigat prin concurs în luna martie a aceluiaşi an. (D. D. M.)

 

Infecţiile din alimente

 

Cazurile de campilobacterioză se stabilizează, iar cele de listerioză continuă să crească, spun rapoartele ECDC şi ale Autorităţii europene pentru siguranţa alimentelor.  Numărul infecţiilor cu campilobacterii raportate la oameni pare să se fi stabilizat, după cinci ani în care a fost în creştere, dar aceasta rămâne cea mai comună boală apărută pe cale alimentară la nivelul Uniunii Europene, cu 214.779 de cazuri în 2013. Listerioza şi infecţia cu VTEC sunt în creştere, în vreme ce numărul cazurilor de infecţie cu salmonella şi yersinios au scăzut. Rezultatele au fost prezentate în European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2013. Cifrele din 2013 pentru campilobacterioză sunt la nivelul celor din 2012. Campylobactereste găsit cel mai adesea în carnea de pui. Numărul cazurilor de listerioză a crescut cu 8,6 procente între 2012 şi 2013, încadrându-se în trendul de creştere din ultimii cinci ani. Deşi numărul cazurilor confirmate este relativ mic (1.763), ele necesită o atenţie specială deoarece infecţiile cu Listeria raportate sunt, de cele mai multe ori, forme severe, invazive ale bolii cu rate ale mortalităţii mai mari decât ale altor infecţii de cauză alimentară. În ciuda creşterii numărului de cazuri raportate la populaţia umană, Listeria monocytogenes, care provoacă listerioza, a fost rar detectată la niveluri peste limita legal acceptată în alimentele preparate. În ceea ce priveşte cazurile de salmonella, au continuat să scadă pentru al optulea an la rând, la 82.694 de cazuri în 2013, cu 7,9% mai puţin decât cele înregistrate în 2012. (A. N.)

 

Diagnosticare modernă la IVB

 

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştinţelor Medicale „Victor Babeş“ Bucureşti poate efectua la acest moment analize hematologice, imunologice, genetice, biochimice, histopatologice, radiobiologice, microbiologice, de patologie ultrastructurală şi moleculară la standarde internaţionale. Acest lucru este posibil datorită proiectelor de cercetare finanţate din fonduri europene, derulate în ultimii ani. Printre proiectele finalizate se numără cel privind implementarea testărilor moleculare tisulare (analizarea genei BRAF) pentru cancerul pulmonar şi cel colorectal, precum şi unul care a vizat implementarea tehnologiilor proteomice pentru descoperirea de noi biomarkeri în cancer. Totodată, s-au derulat şi alte proiecte: formarea profesională a personalului medical în diagnosticele molecular, anatomopatologic şi imunologic; dezvoltarea resurselor umane – doctoranzi şi postdoctoranzi – pentru cercetare de excelenţă în sănătate şi biotehnologii; modernizarea infrastructurii pentru cercetarea avansată în medicina celulară şi moleculară. (Dr. M. D.)

 

Mai riguroşi

 

FDA a anunţat recent că va îmbunătăţi metoda de evaluare a defibrilatoarelor externe automate (DEA) pentru a ajuta la creşterea calităţii şi fiabilităţii acestor dispozitive. Conform unui document emis de autoritatea federală, producătorii vor fi nevoiţi să treacă printr-un proces mult mai riguros pentru obţinerea autorizaţiei de marketing. Dispoziţia FDA se referă atât la siguranţa şi rezistenţa acestor aparate, cât şi la accesoriile lor (baterii, adaptoare pentru uzul pediatric, suporturi de electrozi). Între ianuarie 2015 şi septembrie 2014, FDA a primit aproximativ 72.000 de plângeri legate de neregularităţi în funcţionarea acestor dispozitive. Noile schimbări privind obţinerea autorizaţiei de marketing vor permite o monitorizare mai strânsă a felului în care sunt realizate designul şi producţia FDA. Dată fiind importanţa DEA în situaţii de urgenţă, cele deja existente pe piaţă vor rămâne disponibile, în vreme ce producătorii vor lua măsurile necesare pentru a arăta FDA că îndeplinesc noile criterii. (A. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe