Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mar. 11 2015
Ştiri pe scurt

Boli tropicale neglijate

 

Organizaţia mondială a sănătăţii a solicitat statelor afectate să crească investiţiile în gestionarea a 17 boli tropicale neglijate, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a peste 1,5 miliarde de persoane. Aceste afecţiuni – denga, rabia, trahomul, ulcerul Buruli, framboesia, lepra, boala Chagas, tripanosomiaza africană umană, leishmanioza, dranunculiaza, teniaza şi neurocisticercoza, echinococoza, filarioza limfatică, oncocercoza, schistosomiaza, helmintiaze transmise prin sol, trematodoze – evoluează către orbire, desfigurări, dizabilitate permanentă şi deces, în special în rândul celor săraci. Raportul OMS cu privire la aceste afecţiuni („Investing to overcome the impact of neglected tropical diseases“) subliniază progresele din ultimii ani, atribuite amplificării intervenţiilor de control la nivelul populaţiei sărace. În 2012, peste 800 de milioane de persoane au fost tratate pentru cel puţin o boală tropicală neglijată. În 2014 au fost raportate doar 126 de cazuri de dranunculiază, faţă de 1.800 în 2010 şi 3,5 milioane la mijlocul anilor ’80. Pentru atingerea ţintelor stabilite în 2012 de OMS privind aceste boli, e necesară o investiţie anuală de 2,9 miliarde de dolari până în 2020, şi 1,6 milioane de dolari anual, pentru decada 2021–2030, fără a socoti costurile medicamentelor donate. Până în 2017, numărul persoanelor ce vor primi tratament preventiv pentru cel puţin una din aceste afecţiuni va atinge 1,5 miliarde. În 2013, Columbia a devenit prima ţară în care a fost eliminată oncocercoza, urmată de Ecuador, în 2014. Bangladesh şi Nepal vor să elimine leishmanioza viscerală ca problemă de sănătate publică până la sfârşitul acestui an. (Dr. M. D.)

 

Pacienţii cu hemofilie pot merge şi la Fundeni

 

Institutul Clinic Fundeni a inaugurat săptămâna trecută un departament modern dedicat pacienţilor cu hemofilie, unde aceştia pot fi diagnosticaţi, monitorizaţi şi trataţi. Departamentul este situat în clădirea principală a Institutului, într-un spaţiu amenajat cu două cabinete de consultaţii şi facilităţi pentru cei cu dizabilităţi. Potrivit conf. dr. Carmen Orban, şefa institutului, echipa care se ocupă de pacienţi este formată din: hematolog, fizioterapeut, psiholog, pediatru (în cazul copiilor) şi orice altă specialitate pe care situaţia fiecărui pacient în parte o impune. În prezent, la Institutul Fundeni sunt trataţi anual aproximativ 200 de pacienţi cu diverse forme de diateză hemoragică. Costul mediu per pacient în 2014 s-a dublat faţă de 2011 (39.000 de lei faţă de 18.000 lei), pentru că, potrivit managerului institutului, multe din cazurile care ajung aici sunt dintre cele nerezolvate în altă parte. (D. D. M.)

 

Gala fără HTA

 

La 18 februarie a.c., în cadrul unei gale desfăşurate la Ateneul Român, a avut loc lansarea Fundaţiei „Viaţa fără hipertensiune“, dedicată nevoilor pacienţilor cu această afecţiune. În discursul său, prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedinta fundaţiei, a expus obiectivele propuse: creşterea nivelului de informare a publicului larg cu privire la riscurile HTA, la importanţa diagnosticării precoce şi a controlului afecţiunii, educarea pacienţilor pentru a urma tratamentul prescris, realizarea de studii în vederea evaluării gradului de acoperire a nevoilor pacienţilor hipertensivi de către serviciile medicale din ţară. Unul din proiecte este realizarea unui film documentar cu informaţii utile depre această boală, dedicat pacienţilor şi aparţinătorilor acestora. Invitaţii serii au fost Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, care au vorbit din perspectiva pacienţilor cu HTA. Evenimentul s-a încheiat cu un concert ce a cuprins uverturi şi arii din opere, susţinut de Orchestra medicilor „Dr. Ermil Nichifor“, avându-i la pupitru pe Iosif Ion Prunner, iar solişti pe Alina Bottez, Oana Andra, Adrian Dumitru şi Ionuţ Pascu. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe