Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mar. 17 2015
Ştiri pe scurt

Fără fumuri şi contrabandă

 

   Convenţia-cadru a OMS pentru controlul tutunului (FCTC) este primul tratat internaţional negociat sub auspiciile Organizaţiei mondiale a sănătăţii şi a fost ratificată până în prezent de 180 de state, ce însumează 90% din populaţia lumii. La 27 februarie a sărbătorit zece ani de la iniţiere. Pe parcursul acestui deceniu, a dat posibilitatea statelor semnatare, numite părţi, să facă paşi importanţi în domeniul controlului tutunului: întărirea legislaţiei privind controlul tutunului (80% din ele), mărirea preţului pachetului de ţigări în medie cu 150%; creşterea utilizării avertismentelor grafice; interzicerea fumatului în spaţiile publice interioare şi exterioare, în multe state; Finlanda, Irlanda, Noua Zeelandă şi ţările insulelor pacifice ş.a. au stabilit scopul explicit de a deveni „fără tutun“ (tobacco free) – ceea ce înseamnă o prevalenţă a consumului de tutun mai mică de 5%. Implementarea completă a FCTC în toate statele va sprijini angajamentul global de a se obţine reducerea cu 25% a deceselor premature prin boli netransmisibile până în 2025, inclusiv scăderea cu 30% a prevalenţei consumului de tutun a persoanelor în vârstă de 15 ani şi peste. Altă problematică actuală pe agenda FCTC este comerţul ilicit cu tutun, care înseamnă 10% din totalul de ţigarete, precum şi multe alte produse din tutun. Tocmai de aceea constituie tema campaniei ce va fi desfăşurată cu prilejul Zilei mondiale fără tutun, marcată la 31 mai 2015. (Dr. M. D.)

 

Greu de eliminat

 

   Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei mondiale a sănătăţii face apel către decidenţi, personalul din sănătate şi părinţi pentru a creşte nivelul de vaccinare antipojar în rândul copiilor cu vârste la risc. Peste 22.000 de cazuri de pojar au fost raportate în şapte ţări europene în 2014 şi în primele luni din 2015: o treime provin din Kirghizstan, urmat în clasament de Bosnia şi Herţegovina, Federaţia Rusă, Georgie, Italia, Germania şi Kazakhstan. Chiar dacă numărul s-a înjumătăţit faţă de cel înregistrat în urmă cu un an, focarele continuă să apară în rândul grupurilor de persoane neimunizate sau insuficient imunizate, mai ales pentru că tot mai mulţi părinţi fie refuză vaccinarea, fie nu pot avea acces la un vaccin. Acest lucru pune în pericol obiectivul OMS de a elimina boala în regiune până la sfârşitul lui 2015. Călătoriile pot creşte riscul de expunere la virusul rujeolei şi de răspândire în populaţiile nevaccinate. Măsurile necesare controlării epidemiilor curente includ îmbunătăţirea supravegherii pentru a detecta şi investiga toate cazurile suspectate, testarea rapidă a persoanelor depistate şi identificarea lanţurilor de transmitere, oferirea de informaţii de calitate, pe bază de dovezi, asupra beneficiilor şi riscurilor asociate cu vaccinarea antipojar. Biroul regional OMS pentru Europa a lansat în septembrie anul trecut un nou plan european de vaccinare, prin care oferă, online, rapoarte epidemiologice, un ghid de acţiune rapidă pentru eliminarea pojarului şi rubeolei şi un plan pentru a verifica nivelul de eliminare a virusului. (M. G. M.)

 

Armele şi sănătatea publică

 

Liderii a opt societăţi medicale profesionale din SUA cer să fie luate o serie de măsuri pentru a reduce consecinţele medicale şi de sănătate publică ale utilizării armelor de foc. Recomandările specifice, descrise în articolul publicat zilele trecute înAnnals of Internal Medicine, includ verificarea universală şi minuţioasă a celor care cumpără arme, restricţionarea producerii şi a comercializării armelor de atac în stil militar şi a muniţiilor de largă capacitate pentru uzul civil, eliminarea legislaţiei care îi interzice sau limitează libertatea medicului de a discuta cu pacientul despre posesia de arme, precum şi încurajarea cercetării privind cauzele şi consecinţele violenţei armate şi a accidentelor legate de armele de foc. Asociaţiile profesionale americane susţin, de asemenea, îmbunătăţirea accesului la servicii de sănătate mintală şi evitarea stigmatizării persoanelor cu tulburări psihice sau dependente de substanţe, prin adoptarea de legi specifice privind confidenţialitatea datelor acestor pacienţi. În SUA, decesele şi rănile provocate de armele de foc sunt o gravă problemă de sănătate publică. Anual, peste 32.000 de oameni mor din cauza violenţei implicând o armă de foc (asasinat, accident, suicid). (A. N.)

 

Recomandări pentru urechi sănătoase

 

Aproximativ 1,1 miliarde de adolescenţi şi tineri se expun riscului de a-şi pierde auzul din cauza expunerii periculoase la dispozitive audio, precum smartphone-urile, şi la niveluri nocive de zgomot, în cluburi de noapte, baruri şi la evenimente sportive. Avertismentul vine din partea Organizaţiei mondiale a sănătăţii cu ocazia Zilei internaţionale a sănătăţii urechii, marcată pe 3 martie. Un nivel sonor nesigur este considerat a fi cel care depăşeşte 85 de decibeli (dB) timp de opt ore sau 100 dB timp de 15 minute. Expunerea la zgomot în exces poate duce la pierdere temporară a auzului sau la tinitus. În condiţii de expunere prelungită, regulată sau la sunete înalte, rezultatul poate fi de afectare permanentă a celulelor senzoriale din ureche, însoţită de pierderea ireversibilă a auzului. Nivelul maxim de expunere la zgomot la locul de muncă recomandat de OMS este de 85 dB timp de cel mult opt ore zilnic. Adolescenţii sunt sfătuiţi să reducă volumul dispozitivelor audio şi perioada de timp în care le folosesc la mai puţin de o oră zilnic, să poarte dopuri de urechi atunci când vizitează medii zgomotoase şi să utilizeze căşti potrivite şi special concepute pentru a atenua sau chiar elimina zgomotul. Un rol important în creşterea conştientizării acestui pericol îl joacă părinţii, profesorii şi medicii. În plus, guvernele pot crea şi impune legi privind zgomotul recreaţional. (M. G. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe