Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - apr. 6 2015
Ştiri pe scurt

Circulaţia virusului polio

 

Recent, a avut loc, prin teleconferinţă, al patrulea meeting al Comitetului de urgenţă al International Health Regulations (IHR) privind răspândirea internaţională a virusului poliomielitic sălbatic în 2014–2015. S-a constatat că: de la precedenta întâlnire (13 noiembrie 2014), răspândirea a continuat cu un nou export din Pakistan în Afganistan; deşi există un declin sezonier în numărul de cazuri raportate în Pakistan, transmiterea virusului continuă; din martie 2014 nu a mai fost documentată o altă răspândire internaţională a virusului. Deşi riscul unei noi răspândiri internaţionale din celelalte nouă state infectate pare să fi scăzut, ameninţarea rămâne mai accentuată în zonele de conflict – Orientul Mijlociu şi Africa Centrală. Comitetul consideră că răspândirea virusului constituie încă o urgenţă de sănătate publică intenaţională şi a prelungit recomandările temporare pentru următoarele trei luni. Aceste recomandări sunt diferite, în funcţie de clasificarea statelor după exportul virusului polio sălbatic în prezent: state care exportă virusul (Camerun, Guineea Ecuatorială, Republica Arabă Siriană, Pakistan); infectate cu virusul, dar care nu-l mai exportă (Afganistan, Nigeria, Somalia, Etiopia, Irak, Israel); care nu mai sunt infectate, dar rămân vulnerabile la răspândirea internaţională (Etiopia după 16 martie, Siria după 17 martie, Israel după 28 aprilie şi Irak după 19 mai, dacă până la aceste date nu va mai fi detectat virusul polio sălbatic); care nu mai exportă virusul; care nu mai sunt infectate. (Dr. M. D.)

 

Mai puţine evenimente cardiovasculare majore

 

Ticagrelor (în doze de 90 mg şi 60 mg) administrat împreună cu acid acetilsalicilic reduce semnificativ evenimentele cardiovasculare majore (deces cardiovascular, infarct miocardic sau accident vascular cerebral), comparativ cu placebo. Aşa reiese dintr-un studiu realizat pe 21.000 de pacienţi din întreaga lume – PEGASUS-TIMI 54 – pentru urmărirea obiectivelor clinice ale ticagrelor comprimate plus acid acetilsalicilic în doză mică, comparativ cu placebo plus acid salicilic în doză mică, pentru prevenţia secundară a evenimentelor aterotrombotice la pacienţii cu vârsta de peste 50 de ani, care au suferit un infarct miocardic cu 1–3 ani înainte de înrolarea în studiu şi au încă un factor de risc cardiovascular. Datele au fost prezentate în timpul primei sesiuni de studii clinice recente din cadrul celei de-a 64-a ediţii a congresului American College of Cardiology şi publicate simultan online în New England Journal of Medicine. (D. D. M.)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe