Newsflash
Știri

Strategiile folosite de medicii din Republica Moldova în lupta cu COVID-19

de Dorina Novac - iul. 24 2020
Strategiile folosite de medicii din Republica Moldova în lupta cu COVID-19

În Republica Moldova, o strategie folosită pentru tratarea pacienților cu forme ușoare de COVID-19 a fost menținerea unui sistem imunitar sănătos, a afirmat medicul neurolog Stanislav Groppa.

Acad. prof. dr Stanislav Groppa este medic în Republica Moldova, doctor în științe medicale, specialist în domeniul neurologiei și geneticii medicale, precum și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. 

strategii medic R. Moldova
Surăs imagine: Pixabay

 

Acesta a vorbit, în cadrul unei emisiuni difuzate de DC Medical, despre primele cazuri de coronavirus din Republica Moldova, dar și despre strategiile folosite în lupta cu acest virus.

Potrivit academicianului, primul pacient cu coronavirus a fost o femeie care s-a întors din Italia. Aceasta a avut o formă destul de gravă.

„A fost apreciată ca pacientă COVID-19 pe data de 7 martie. Cu regret, analiza epidemiologică a evidențiat mai multe persoane care au venit în contact cu pacienta în cauză, care ulterior au făcut și ei forme grave de COVID. A fost o formă destul de fulminantă, gravă care, până la urmă, a dus și la decesul pacientei”, a precizat medicul pentru sursa citată.

Prof. dr. Stanislav Groppa mai spune că primele cazuri au fost generate de persoane sosite din afara Republicii Moldova, ulterior au apărut cazurile cu răspândire locală.

„S-a observant că primele cazuri au avut un tablou destul de grav, însă unele au evoluat cu un tablou clinic mai ușor, moderat. Astfel, s-a decis ca pacienții cu forme ușoare să fie evaluați la domiciliu”, a adăugat acesta.

Medicul neurolog a subliniat că a fost înființat un centru național COVID, care primea pacienți din regiunea centrală. Astfel de centre au fost înființate și în Nordul și Sudul Republicii Moldova.

„Rezultatele au evidențiat că această strategie (n.red. de izolare la domiciliu) poate fi utilizată, însă depinde foarte mult de familia, depinde de conștiința pacientului și de procesul de organizare a asistenței prin intermediul medicului de familie”, a explicat prof. dr. Stanislav Groppa.

El a mai spus că au fost și cazuri în care, după o decizie și o evaluare a pacientului la domiciliu, după o agravare a stării de sănătate, a fost necesar de a transporta pacientul într-o instituție medicală.

„Totul depinde, până la urmă, și de posibilitățile sistemului de sănătate, fiindcă și acesta, dacă vorbim integral, nu a fost pregătit și nici nu putea fi pregătit pentru o asistență și o evaluare a unui număr extrem de mare de pacienți cu patologie contagioasă”, a menționat acesta.

De asemenea, mai multe instituții medicale au fost reorganizate și transformate în spitale COVID, cum ar fi Spitalul Clinic Republican și Institutul de Medicină Urgentă.

„O strategie foarte importantă în tratarea pacienților a fost susținerea sau menținerea sistemului imunitar, cu un complex de vitamine și de îmbunătățire a sistemului de oxigenare. S-a atras atenția la comportamentul pacientului, la alimentația acestuia ... însă până la urmă în formele ușoare nu au fost administrate medicamente cu o acțiune specifică”, a declarat prof. dr. Stanislav Groppa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe