Newsflash
Știri

Stresul e în fişa postului?

de Mirabela VIAŞU - iun. 14 2013
Stresul e în fişa postului?
   Insecuritatea sau reorganizarea locului de muncă este considerată – în Europa – cea mai frecventă cauză a stresului legat de muncă, arată o anchetă paneuropeană, efectuată de Ipsos MORI în numele Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA). Concret, jumătate dintre angajaţii europeni sunt de părere că stresul legat de muncă este un fenomen frecvent, 16% cred că fenomenul este „foarte frecvent“, iar patru din zece consideră că stresul nu este gestionat corespunzător la locul lor de muncă. De asemenea, tind să creadă că stresul este frecvent şi angajaţii din sănătate sau serviciile de îngrijire (61%). În România, procentul salariaţilor care sunt de părere că stresul ar fi foarte bine controlat la locul lor de muncă este de 13%, în timp ce 17% cred că stresul nu este deloc bine controlat.
  Analiza mai arată că şase din zece lucrători (59%) cred că intimidarea sau hărţuirea sunt principalele cauze declanşatoare ale stresului legat de muncă, urmate de lipsa de sprijin din partea colegilor sau a superiorilor (57%), neclaritatea rolurilor şi a responsabilităţilor (52%) sau posibilitatea redusă de a gestiona modul de organizare a muncii (46%). În acest context, Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA, atrage atenţia tuturor întreprinderilor din Europa că riscurile psihosociale pot fi abordate în acelaşi mod logic şi sistematic ca şi alte probleme de sănătate şi securitate. Mai mult, ea a anunţat deja că tema de anul viitor a campaniei europene pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase va fi „Gestionarea stresului“.
   Rezultatele analizei relevă şi un grad scăzut de conştientizare în rândul populaţiei europene privind existenţa unor programe sau politici de facilitare a continuării lucrului până la vârsta de pensionare sau după aceasta. Datele demonstrează că unul din opt muncitori (12%) este conştient de existenţa unor astfel de politici şi programe, în pofida faptului că majoritatea (61%) sprijină introducerea unor astfel de măsuri. Din nou, angajaţii din domeniul sanitar sau al serviciilor de îngrijire militează pentru introducerea acestor politici.
   Analiza are la bază sondaje de opinie realizate în 31 de ţări europene (27 de state membre UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia). În total, în perioada noiembrie 2012 – februarie 2013, au fost realizate 16.622 de interviuri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe