Newsflash
Știri

Studii clinice ascunse

de Vlad MIXICH - sept. 3 2015
Studii clinice ascunse
     La o întâlnire cu doi amici, unul sârb și celălalt croat, croatul care tocmai aflase vestea aderării țării sale la Uniunea Europeană se făloșea în fața celuilalt care trebuia în continuare să aștepte cu orele prin vămi pentru a intra în Germania sau Italia. După ce a suportat în tăcere câteva minute, sârbul a replicat imbatabil: „Intrați voi croații în UE dar să vedeți cum, la doar zece ani după ce am fost în război, veți fi obligați să colaborați cu noi și ne veți mai și plăti pentru asta“. Profeția amicului sârb s-a împlinit deja.
     Regiunile de graniță din Croația și Serbia au intrat într-un program finanțat din fonduri structurale europene prin care va fi încurajat turismul transfrontalier dar și creșterea calității serviciilor medicale. Întregul program valorează 40 de milioane de euro, din care 5 milioane (cam puțin, dar nu e nimic) vor fi îndreptate exclusiv spre creșterea accesibilității serviciilor medicale din regiune. Mai concret, pentru îngrijirea medicală a bătrânilor și a celor cu dizabilități. Foarte interesant este că e vorba de regiuni de graniță, chiar cele aflate în relații foarte tensionate în urmă cu un deceniu. Frumos, nu-i așa? Cum banii europeni netezesc asperități despre care se credea că nu vor dispărea vreodată.

 

     Medicul meu britanic favorit (pentru că e și jurnalist – motiv subiectiv deci), Ben Goldacre, a inițiat o campanie foarte interesantă, vizibilă mediatic și eficientă, pe care o puteți găsi aici www.alltrials.net. Problema pusă pe masă de Alltrials este că rezultatele a aproximativ jumătate din toate studiile clinice efectuate nu au fost publicate niciodată. Această cifră se bazează pe un studiu sistematic, finanțat de NHS, care a evaluat toate studiile clinice din 1950 până astăzi. Rezultatele sunt confirmate și de alți cercetători: de pildă doar 46% din studiile clinice înregistrate în baza de date de profil a Statelor Unite și-au publicat undeva rezultatele obținute. Straniu este că publicarea sau nepublicarea rezultatelor nu este influențată de dimensiunea lotului studiat, ci mai degrabă de proveniența finanțatorului studiului respectiv. Cei mai reticenți în a-și publica rezultatele sunt cei finanțați de industria farmaceutică (nici măcar nu e surprinzător), iar cei mai transparenți sunt cei finanțați de organizațiile non-guvernamentale. Desigur că studiile de fază 1 sau 2 își publică mai rar rezultatele decât celelalte, dar tot este uimitor că doar 52% din studiile clinice de fază 4 au făcut publice concluziile lor. Chiar și în cazul studiilor randomizate mari, cu peste 500 de participanți, peste un sfert din rezultate rămân nepublicate – 29%. Fenomenul se manifestă din plin și în ultimul deceniu, doar 42% din studiile efectuate în perioada 2008–2012 având rezultatele publicate.
     Ben Goldacre susține, pe bună dreptate, că această situație duce la pierderea informației „privind ceea ce s-a făcut și s-a găsit în aceste studii pentru totdeauna, ducând la decizii terapeutice greșite, oportunități pierdute pentru medicină și repetarea unor studii“. Alături de instituții medicale prestigioase, precum Cochrane, PLOS, NICE, The Royal Society of Medicine, European Public Health Alliance sau Dartmouth School of Medicine, Goldacre a înaintat o petiție prin care se solicită tuturor guvernelor să adopte măsuri astfel încât toate studiile clinice care au fost și vor fi făcute să raporteze obligatoriu rezultatele obținute. Petiția este semnată de peste 85.000 de oameni, nu foarte mulți români printre ei. Mă duc să semnez.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe