Newsflash
Știri

Studiu: 20% din populaţia Sucevei a fost imunizată natural pentru COVID-19

de Dorina Novac - iun. 2 2020
Studiu: 20% din populaţia Sucevei a fost imunizată natural pentru COVID-19

Un studiu realizat de MedLife arată că 20% din populația Sucevei a fost imunizată natural pentru COVID-19. Cele mai expuse au fost persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani.

Rata de imunizare față de SARS-CoV-2 în rândul sucevenilor este de 20%, respectiv aproximativ 16.500 de persoane au dezvoltat anticorpi specifici, informează MedLife.

covid-19 suceava
Sursă imagine: Pixabay

 

Potrivit studiului, proporția persoanelor care au  fost imunizate variază semnificativ de la o categorie de vârstă la alta. Cele mai expuse au fost persoanele cu vârstă cuprinsă între 45 și 54 de ani, în rândul cărora testele de laborator au indicat prezența anticorpilor pentru 29% dintre acestea.

La polul opus se regăsesc tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani pentru care nivelul de imunizare naturală este de 3 ori mai mic.

În ceea ce privește rata de infectare, studiul arată că din cei 512 suceveni testați 3,7% au fost confirmați pozitiv pentru noul coronavirus, aceștia fiind comunicați către DSP conform protocoalelor în vigoare.

„Raportat la numărul de locuitori de peste 25 de ani din municipiul Suceava acest procent indică faptul că la acest moment peste 3000 de locuitori din Suceava sunt purtători ai virusului”, transmite sursa citată.

Totodată, datele studiului evidențiază că toate persoanele testate al căror test RT-PCR a fost pozitiv nu manifestau niciun simptom la momentul testării.

„Conform rezultatelor studiului aproape 4%, respectiv peste 3.000 de locuitori ai municipiului Suceava ar putea fi purtători ai virusului. Totuși, este de remarcat faptul că, marea majoritate a celor cu PCR pozitiv aveau un titru relevant de anticorpi deci este posibil să fi avut doar urme de ARN ale virusului și să nu mai fie contagioși. (...) Ținând cont de faptul că probabil în conformitate cu anticorpii dobândiți cca 16.500 suceveni au trecut prin boală și că în Suceava au fost înregistrate până în acest moment doar aproximativ 200 de decese cauzate de COVID-19, cel mai probabil, la nivel de județ, rata de mortalitate este mult mai mică față de cea estimată, respectiv sub 1% sau chiar între 0,3-0.5% . O astfel de afirmație se poate face ținând cont că numărul de decese se referă la județul Suceava, cu aproximativ 600.000 locuitori, iar studiul evidențiază doar persoanele care s-au infectat cu SARS-CoV-2 în municipiul Suceava, care are o populație de cca 100.000 locuitori”, a spus Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

studiu_Suceava

Acesta mai menționează că toți cei care au avut rezultate pozitive la virusul SARS-CoV-2 erau asimptomatici. Aceast fapt sugerează că numărul oficial de cazuri de infectare este mai mare decât cel estimat, fapt posibil valabil și pentru alte țări din Europa.

„În conformitate cu datele publicate la nivel internațional, pacienții asimptomatici, depistați la screening cu IgG anti-SARS-CoV-2 pozitiv și RT PCR pozitiv din exudatul nazal și faringian, foarte probabil, nu mai prezintă risc infecțios pentru contacți. Dinamica RT PCR și a anticorpilor de tip IgG arată o scădere semnificativă a încărcăturii virale după primele 7 zile de la debutul bolii, iar anticorpii de tip IgG apar după ziua 14, ceea ce se asociază cu scăderea riscului de contagiozitate”, informează MedLife.

Potrivit datelor publicate de autorii din Coreea de Sud, un test RT PCR pozitiv după declararea stării de vindecat prin două teste negative, reprezintă mai degrabă material genetic rezidual în celulele epiteliale din nazofaringe și mai puțin virus replicativ.

Studiul MedLife s-a derulat în perioada 18 – 28 mai 2020, pe un eșantion de 512 persoane, în rândul populației municipiului Suceava cu vârstă de peste 25 de ani. 

Pentru acest studiu au fost folosite două metode de testare: metoda moleculară RT- PCR considerată gold standard pentru detectarea virusului SARS-CoV-2 și testarea serologică prin metoda Chemiluminiscență pentru determinarea anticorpilor de tip IgG.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe