Newsflash
Știri

Studiu: 50% dintre pacienții români nu au fost la stomatolog în ultimii doi ani

de Dorina Novac - mar. 16 2022
Studiu: 50% dintre pacienții români nu au fost la stomatolog în ultimii doi ani

Peste 80% dintre pacienți consideră cabinetele stomatologice un mediu sigur, deoarece sunt dezinfectate constant. Doar 3% consideră că riscul de infectare este mare la stomatolog.

Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu au realizat un studiu care a analizat comportamentul populației din urbanul mic privind accesarea serviciilor stomatologice în perioada pandemiei.

cabinetele stomatologice

Potrivit datelor, teama de noul coronavirus s-a aflat pe ultimul loc atunci când pacienții au luat decizia de a solicita o programare la medicul stomatolog.

Doar 4% dintre cei care nu au trecut pe la cabinetul stomatologului în perioada pandemiei au motivat teama de coronavirus.

Absența urgențelor dentare pentru 54% dintre pacienți sau teama de tratamentele stomatologice, în proporție de 26%, sunt motivele care i-au ținut pe pacienți departe de cabinetele stomatologice în ultimii 2 ani.

De 3 ori mai mulți pacienți la stomatolog

Fiind întrebați când au fost ultima dată la stomatolog, 50% dintre cei chestionați au răspuns că au efectuat ultima vizită în 2019, înaintea începerii pandemiei, 12% au mers la stomatolog în 2020, în timp ce procentul acestora a crescut la 38% în 2021, al doilea an al pandemiei.

„În privința motivelor pentru amânarea vizitei la medicul stomatolog, 54% dintre persoanele chestionate au susținut că nu au avut o problemă dentară care să solicite o programare, iar 26% au recunoscut faptul că le este teamă în general de tratamentele stomatologice. Doar 4% au menționat teama de infectare cu noul coronavirus, iar restul de 16% au invocat diverse alte motive”, se arată într-un comunicat.

Citește și: Ce fel de Stomatologie... pe pandemie?

Datele studiului mai arată că dintre pacienții care s-au adresat cabinetelor dentare în perioada pandemiei, 49% au spus că situația pandemică nu a contat în decizia de a urma un plan de tratament stomatologic, iar alți 36% au avut o urgență stomatologică care necesita tratament, situația pandemică fiind astfel pe plan secundar.

Totuși, 15% dintre pacienți au luat în considerare numărul scăzut de cazuri de COVID-19 la nivel național, atunci când și-au programat o consultație.

„Românii încă nu au o cultură a prevenției medicale, iar acest aspect este evidențiat de statisticile la nivel european, care ne situează la coada clasamentului în ceea ce privește numărul de consultații la medicul stomatolog, cu mai puțin de o consultație pe an, în timp ce media UE este de 1,2 consultații/persoană. Pe de altă parte, cred că pandemia a determinat mulți pacienți să realizeze cât de important este să mergi la stomatolog la timp și să nu mai amâni tratamentele”, a declarat dr. Virginia Ardeleanu, fondator și CEO al Clinicilor Dentare Dr. Ardeleanu.

Dr Virginia Ardeleanu

principalul motiv de programare

Când a venit vorba de scopul vizitei recente la stomatolog, 41% dintre pacienți au menționat o urgență stomatologică, 34% s-au programat pentru a trata o problemă stomatologică mai veche (pe care o aveau de 2-3 ani), în timp ce ponderea celor programați pentru un control de rutină a fost de doar 15%. Restul de 10% dintre pacienți s-au prezentat la clinică pentru a-și finaliza planul de tratament început.

În ceea ce privește următoarea vizită la dentist, 77% dintre respondenți plănuiesc să își continue planul de tratament în perioada următoare pentru a-și rezolva problemele dentare existente, 18% au susținut că vor reveni peste 6 luni la controlul periodic, iar 5% au afirmat că probabil vor aștepta să scadă numărul de cazuri de COVID-19 sau să treacă pandemia, pentru a se simți mai în siguranță.

Cabinetele stomatologice un mediu sigur

Referitor la locul care prezintă cel mai mare risc de a contacta noul coronavirus, 63% consideră că acesta este locul de muncă, în timp ce 29% au ales ca răspuns întâlnirile cu prietenii sau familia.

Doar 8% sunt de părere că acest risc este ridicat în timpul vizitei la medic, inclusiv la stomatolog.

„În opinia majorității respondenților (83%), riscul de infectare cu COVID-19 în cabinetele dentare este minim, deoarece cabinetele sunt dezinfectate constant, 14% sunt de părere că posibilitatea de infectare este medie, deoarece există un flux permanent de pacienți și doar 3% consideră că această posibilitate este crescută, deoarece echipa medicală lucrează îndeaproape de pacient”, se mai arată în comunicat.

Studiul s-a desfășurat în clinicile Dr. Ardeleanu din Giurgiu și Oltenița, între 25 ianuarie – 25 februarie, pe un eșantion de 166 de pacienți cu vârste între 10 și 70 de ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe