Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Studiu: 52% dintre români s-ar vaccina împotriva COVID-19

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 29 octombrie 2020, ora 10:37

Peste 60% dintre respondenții unui studiu realizat în luna septembrie consideră că este important să existe o schemă de vaccinare și pentru adulți.

Potrivit studiului lansat în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți, 67% dintre respondenți susțin că este important să existe o schemă de vaccinare și pentru adulți.  

vaccin coronaviurs
Sursă imagine: Pixabay

Cel mai cunoscut vaccin pentru adulți este cel antigripal (67%), urmat de vaccinul anti-HPV (20%) și vaccinul anti-varicelă (18%).

Cercetarea arată că încrederea publicului în vaccinuri nu a fost afectată în cazul a 72% dintre respondenți, iar 8% dintre participanți au chiar mai multă încredere în vaccinuri.

Doar 20% dintre respondenți au declarat că le-a fost afectată negativ încrederea în vaccinare de pandemia de COVID-19.

Studiul mai arată că dacă ar apărea un vaccin împotriva noului coronavirus, 52% dintre respondenți s-ar vaccina.

„Principalele surse de informare ale românilor cu privire la vaccinuri sunt medicii de familie și medicii specialiști, arată o altă concluzie a studiului. Site-urile medicale reprezintă a treia sursă în topul încrederii, iar locul al patrulea este ocupat de studii și cărți de specialitate”, se arată într-un comunicat de presă. 

Sursa citată precizează că românii cu vârste de peste 41 de ani declară într-un procentaj ridicat că se informează despre vaccinuri cu ajutorul medicilor de familie sau de la televizor, în vreme ce persoanele sub această vârstă tind să se informeze mai degrabă de la medicul specialist sau de pe site-urile medicale.  

„Pentru prima dată, un studiu relevă un aspect important că aproape 70% dintre respondenți cred că trebuie să existe o schemă de vaccinare și pentru adulți. Acest aspect nu a mai fost cercetat înainte. Ca reprezentant al pacienților cronici, cred că pe aceste rezultate trebuie să se sprijine politicile de sănătate de prevenție care să susțină accesul compensat la vaccinuri pe durata întregii vieți”, a declarat Radu Gănescu, președinte COPAC.

Totodată, românii se așteaptă că informațiile cu privire la vaccinuri și vaccinare să fie bazate pe date și rezultate transmise de institute specializate și cercetători avizați.

În plus, campaniile de informare asupra vaccinurilor ar trebui să ofere informații clare, precise și ușor de înțeles de către majoritatea populației, iar accentul ar trebui pus pe impactul vaccinării în comunitate.

Realizat cu ajutorul unei metodologii sociologice mixte (cercetare cantitativă – 424 respondenți – și calitativă pe întreg teritoriul țării), studiul arată că vaccinul este asociat cu ideea de sănătate, prevenție și progres medical.

Conform rezultatelor studiului, 1 din 5 români consideră că vaccinurile trebuie să fie obligatorii, în timp ce 2 din 5 români consideră că toate vaccinurile ar trebui să fie opționale.

Studiul a fost realizat în luna septembrie de Cult Market Research, la inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Etichete: vaccinuri COPAC vaccinul anti-HPV pandemia de COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.