Newsflash
Știri

Studiu: angajații spitalelor din Sibiu suferă de burnout

de Florentina Ionescu - dec. 15 2021
Studiu: angajații spitalelor din Sibiu suferă de burnout

Potrivit unui studiu recent, mai mult de jumătate dintre angajații spitalelor din municipiul Sibiu suferă de epuizare.

Mai mult de o jumătate din angajaţii celor şase spitale din municipiul Sibiu suferă de epuizare, fiind vorba atât de cadrele medicale, cât şi de personalul administrativ, arată un studiu dat publicităţii marţi, citat de AGERPRES

burnout

Rezultatele studiului indică faptul că aproape jumătate dintre angajaţi (45%) nu percep că sunt implicaţi în munca lor, nu simt energie, dedicare şi concentrare în desfăşurarea activităţilor specifice muncii lor.

Dintre categoriile socioprofesionale cu cel mai înalt risc de burnout se evidenţiază medicii (atât din secţii COVID, cât şi non-COVID), dar un rezultat mai puţin aşteptat a fost înregistrarea unui nivel foarte înalt şi în rândul personalului TESA, este una din concluziile studiului.

Sursa citată amintește că dintre sursele de stres se evidenţiază în primul rând instabilitatea legislativă şi condiţiile de lucru, cum ar fi numărul mare de gărzi, ture de noapte, solicitări multiple.

Recomandările echipei de cercetare pun accent, printre altele, pe nevoia comunicare şi feedback în interiorul instituţiilor medicale. Totodată, echipa de cercetare recomandă abordarea sindromului de burnout într-un mod riguros, ştiinţific, cu parcurgerea mai multor etape: evaluare, monitorizare, intervenţie, prevenţie, o atenţie sporită acordată categoriilor socio-profesionale vulnerabile cum ar fi: alte ocupaţii, medici, asistenţi medicali, precum şi secţiilor spitalului în care riscul este mai mare, precum şi elaborarea unei strategii de intervenţie cu scopul de a diminua riscul la burnout.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante soluţii pe care echipa de cercetare le propune managerilor spitalelor care au făcut parte din studiu, mai arată AGERPRES.

Cercetarea s-a desfăşurat în perioada 2020-2021, iar colectarea datelor a avut loc în intervalul aprilie - iunie 2021. La studiu au participat 1.657 de persoane din următoarele categorii profesionale: medic specialist/ primar, medic rezident, asistent/ă medical/ă, infirmieră/ îngrijitoare/ brancardier, alte categorii de personal de specialitate, personal administrativ, personal tehnic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe