Newsflash
Știri

Studiu: bărbații, prioritate la doza 3 de vaccin anti-COVID

de L. Budin - sept. 24 2021
Studiu: bărbații, prioritate la doza 3 de vaccin anti-COVID

Bărbații de peste 50 de ani cu diabet, obezitate, afecțiuni oncologice sau cardiovasculare ar trebui să aibă prioritate la administrarea dozei 3 de vaccin anti-COVID, arată un studiu MedLife.

Specialiștii diviziei de cercetare MedLife anunță rezultatele finale, aferente celei de-a treia etape din cadrul studiului care evaluează răspunsul imun al organismului în urma vaccinării COVID-19, la 6 luni de la administrarea rapelului. Cercetarea confirmă faptul că răspunsul imun post-vaccinare variază în funcție de mai multe criterii – vârstă, gen, boli cronice asociate, ceea ce justifică abordarea diferențiată a schemei de vaccinare și administrarea cu prioritate a celei de-a treia doze de vaccin categoriilor cu factori de risc identificați, se arată într-un comunicat.

vaccinare-barbati

Protecție contra formelor grave

Studiul arată că, deși titrul de anticorpi scade în intervalul de 6 luni de la administrare rapelului, 3 din 4 persoane vaccinate au valori ale titrului de anticorpi anti-S mai mari de 80 AU/ml, ceea ce sugerează o anumită protecție împotriva formelor grave de COVID-19 în cazul expunerii la virusul SARS-CoV-2.

De altfel, procentul persoanelor care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 în primele 6 luni de la vaccinare este de sub 2% din eșantionul total, cele mai multe fiind persoane cu vârsta peste 40 de ani, care la 8-15 zile de la rapel nu depășeau valori ale titrului de anticorpi mai mari de 300 AU/ml, se precizează în comunicat.

Femeile, nivel crescut de anticorpi

Datele analizate de specialiști indică faptul că femeile înregistrează un nivel mai mare de anticorpi anti-S la 6 luni post-rapel într-o pondere mai ridicată față de bărbați (85% femei vs. 69% bărbați). Ponderea ridicată în cazul femeilor se păstrează chiar și odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce pentru barbați vârsta reprezintă un factor de risc.

Astfel, puțin peste 50% din bărbații peste 50 ani mai prezintă un titru protector de anticorpi anti-S și la 6 luni de la rapel, în timp ce  în rândul femeilor din aceeași grupă de vârstă procentul celor cu un titru protectiv de anticorpi anti-S este de peste 80%.

Bolnavii cronici, vulnerabili

Studiul MedLife mai arată că cei care au trecut anterior prin boală și s-au vaccinat au un nivel de anticopi anti-S mai mare. Astfel, 94% din participanții la studiu cu istoric COVID-19 au titru de anticorpi anti-S mai mare sau egal cu 80AU/ml și la 6 luni de la administrarea vaccinului vs. 72% procent înregistrat în rândul persoanelor care nu au trecut prin boală.

În privința comorbidităților, medicii atrag atenția că prezența acestora interferează cu nivelul de anticorpi anti-S, valorile titrului de anticorpi după administrarea vaccinului în cazul pacienților cu boli cronice fiind de 2-3 mai mici comparativ cu media calculată la nivelul întregii populații. Cercetarea arată că doar jumătate dintre cei care suferă de cel puțin două afecțiuni cronice au în continuare un nivel de anticorpi anti-S care sugerează protecție în fața formelor grave de COVID-19, în timp ce 8 din 10 persoane fără afecțiuni cronice prezintă și la 6 luni de la rapel un titru de anticorpi comparabil. Cei mai vulnerabili sunt pacienții cu vârste peste 50 de ani, care suferă de diabet, obezitate, boli oncologice, afecțiuni cardiovasculare sau pulmonare.

Prioritate la rapel

Persoanele peste 50 de ani, îndeosebi bărbați, care suferă de diabet, obezitate, afecțiuni oncologice, cardiovasculare sau pulmonare ar trebui să aibă prioritate pentru administrarea celei de a treia doze de vaccin, se subliniază în comunicat.

Având în vedere că răspunsul imun al organismului post-vaccinare împotriva COVID-19 diferă în funcție de mai multe caracteristici, doza a treia de vaccin ar trebui administrată cu prioritate persoanelor din categoriile considerate vulnerabile, care fie au dezvoltat imediat după vaccinare un titru redus de anticorpi anti-S, fie au înregistrat scăderi semnificative ale titrului de anticorpi în primele 6 luni post-rapel. Și aici vorbim cu precădere de persoane peste 50 de ani, în special bărbați, care suferă de boli cronice – diabet, obezitate, boli oncologice, cardiovasculare sau pulmonare și care nu au trecut anterior prin infecție cu SARS-CoV-2”, a subliniat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe