Newsflash
Știri

Studiu: consum sporit de ceai din plante, în pandemie

de - feb. 2 2022
Studiu: consum sporit de ceai din plante, în pandemie

Conform unui studiu desfășurat între decembrie 2021și februarie 2022, ceaiul a depășit, la români, stadiul de remediu folosit ocazional împotriva răcelilor, devenind parte din dieta zilnică.

Deși țara noastră nu are o cultură a ceaiului ca în alte țări cu tradiție de consum, ceaiul este asociat de tot mai mulți români cu momentele de relaxare și socializare, se arată într-un studiu realizat de brandul de electrocasnice Morphy Richards. Declanșarea pandemiei a avut un rol important în schimbarea obiceiurilor de consum de ceai, se arată într-un comunicat.

fierbator-ceai
Sursă foto: Morphy Richards

 

Inclus în dieta zilnică

Unul dintre efectele pandemiei a fost mutarea parțială a ritualurilor de relaxare și socializare din oraș în interiorul casei.

Astfel, se explică o creștere importantă a consumului de ceai acasă, pentru relaxare, care apare la 78% dintre respondenți, pe când doar 18,78% au folosit ceaiul exclusiv cu scopuri medicinale, curative”, se arată în document.

Trendul global al opțiunilor alimentare mai sănătoase se manifestă și în rândul consumatorilor de ceai: 8 din 10 români declară că au inclus ceaiul în alimentația zilnică și consumă o ceașcă de ceai sau mai multe în fiecare zi, față de 15% care-l consumă ocazional sau o dată la câteva zile.

Infuzia din plante, în top

Pe primul loc în topul preferințelor românilor se află ceaiul din infuzie de plante și flori locale, în timp ce locul doi este ocupat de ceaiul de fructe sau mix aromat, acesta din urmă fiind asociat cu ameliorarea stărilor de disconfort. Doar 6% au declarat că preferă ceaiul negru, promovat drept alternativă la cafea, iar 10% ceaiul verde.

Consumul de ceai a devenit pentru tot mai mulți români mai degrabă un ritual sănătos de tip „timp pentru mine”, motiv pentru care această industrie s-a dezvoltat în ultimii ani, declară organizatorii studiului, reprezentanți ai brandului originar din Marea Britanie.

Englezii, campioni la consum

La nivel mondial, consumul de ceai obținut din frunzele arbustului Camellia sinensis este de circa 4 milioane de tone. În fiecare secundă se produc 130 de kg, arată planetoscope.com, principalul producător fiind China. Producții semnificative provin din India, Sri Lanka, Kenya, Vietnam și Turcia.

În lume, se beau, la fiecare secundă, circa 25.000 de cești de ceai, arată globometer.com. Englezii sunt campioni la consumul de ceai, cu 2,2 kg/locuitor/an, urmați de Turcia și Irlanda.

Din frunzele recoltate la nivel mondial, 60% sunt transformate în ceai negru, ceaiul verde situându-se pe locul secund ca producție, iar pe locul trei – Oolong.

Ceaiul este utilizat în China de peste 5.000 de ani, ca remediu naturist dar și ca băutură inclusă în ritualul zilnic. Cel verde a ajuns în Japonia prin secolul al VIII-ea. Mult mai târziu, cultura ceaiului s-a răspândit progresiv în Indonezia, India și Sri Lanka, arată thevert.com. În Africa, producția de ceai a debutat pe la jumătatea secolului al XIX-lea, luând amploare.

Astăzi, ceaiul se cultivă în 52 de țări, din Asia până-n America de Sud și Australia.

Tanini și polifenoli

În funcţie de gradul lor de fermentare, frunzele de Camelia sinensis se clasifică în ceai verde nefermentat, ceai Oolong semifermentat, ceai negru fermentat. Ceaiul alb, cel mai rar şi mai scump, se obţine din frunzele tinere, recoltate împreună cu mugurii.

Indicat pentru a preveni o paletă largă de afecţiuni este cel verde. Chinezii consideră că mai multe virtuţi medicinale le are ceaiul alb, Bai Hao Yin Zhen, „acul de argint“.

Ceaiul negru este considerat a fi util în scăderea colesterolului şi în lupta cu excesul ponderal. 

Taninii și polifenolii din ceai sunt substanțele cu efecte benefice pentru sănătate, arată palaisdesthes.com. Polifenolii au acțiune antioxidantă și continuă să facă obiectul a numeroase studii, cercetându-se rolul lor în îmbătrânirea celulară și în efectul de prevenție pe care l-ar putea avea.

Cercetările mai arată că ceaiul conține vitamina C (circa 250 mg pentru 100 g de frunze proaspete) – compus care e însă distrus prin infuzare. Frunzele mai conțin vitamina P, vitamine din grupul B și minerale – potasiu și fluor.

La chinezi, frunzele de ceai se folosesc astfel:

  • La 2-3 minute după prima infuzare, se bea lichidul ușor aromat şi se lasă frunzele pe fundul ceainicului.
  • Se varsă din nou apă clocotită, se lasă la infuzat câteva minute şi se serveşte. Se consideră că această a doua infuzie relevă adevăratul gust al ceaiului.
  • Se repetă infuzarea: gustul şi aroma devin mai puternice, cu note acre şi amărui. Se consideră că această ultimă infuzie este cea care posedă cele mai multe proprietăți medicinale. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe