Newsflash
Știri

Studiu COPAC: 78,6% din populație s-ar vaccina dacă vaccinurile ar fi compensate

de Florentina Ionescu - apr. 29 2021
Studiu COPAC: 78,6% din populație s-ar vaccina dacă vaccinurile ar fi compensate

În Săptămâna Mondială a Imunizării (24 și 30 aprilie 2021), COPAC a dat publicității rezultatele unei cercetări despre vaccinuri și intenția de vaccinare a românilor.

Astfel, spun reprezentanții COPAC, 78,6% din populație s-ar vaccina dacă vaccinurile ar fi compensate. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) adresează un apel către factorii decidenți din sistemul de sănătate de a facilita asigurarea accesului la vaccinare pe tot parcursul vieții și demarează o campanie online de informare cu privire la beneficiile vaccinării la adulți, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

cercetare COPAC vaccinare saptamana mondiala a imunizarii

Rezultatele unei cercetări derulate la inițiativa COPAC relevă că 78,6% dintre respondenți s-ar vaccina cu vaccinurile de rutină, dacă acestea ar fi compensate. Procentul celor care au răspuns că nu s-ar vaccina este de 21,4%.

Eșantion de peste 500 de persoane

Cercetarea a fost realizată online, în perioada 18-24 aprilie, pe un eșantion format din 510 persoane, dintre care 56,3% sunt pacienți sau aparținători ai unui pacient cronic. Obiectivul cercetării este de a evalua percepțiile și cunoștințele persoanelor adulte din România, cu privire la vaccinarea pe durata întregii vieți.

Aproape jumătate dintre respondenți nu s-au vaccinat deloc în ultimii 5 ani

La întrebarea dacă ar fi utilă o schemă de vaccinare pentru adulți, 76,4% dintre respondenți au răspuns afirmativ, și doar 11% au spus contrariul. 12,6% au ales să nu își exprime opinia.

În ceea ce privește cunoașterea posibilității de a se vaccina pe parcursul vieții, 87,4% dintre respondenți afirmă că știu, însă, pe de altă parte, 46,7% dintre respondenți au răspuns că nu s-au vaccinat deloc în ultimii 5 ani, 17,6% o singură dată și 35,7% de două sau mai multe ori.

În plus, 51,1% dintre respondenți au răspuns că nu au primit niciodată recomandare de vaccinare de la medicul de familie sau specialist, 21,7% au spus că au primit o singură dată recomandare, iar 20,8% au spus că au primit recomandări pentru mai multe vaccinuri.

83,1% dintre respondenți sunt din mediul urban, iar 16,9% din mediul rural. 40,7% au studii universitare, 44,3% studii medii, iar 15% studii postuniversitare.

„Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Ne dorim să crească nivelul de vaccinare la adulți, iar pentru acest lucru să se întâmple este mare nevoie atât de informare, cât și de acces la vaccinare în special pentru pacienții care nu își pot permite acest lucru. Medicii și pacienții susțin împreună acest demers”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

radu ganescu COPAC
Radu Gănescu, președinte COPAC

 

Rezultatele acestei cercetări indică o nevoie majoră de informare pe tema vaccinării pe durata întregii vieți, atât în rândul pacienților, cât și în rândul medicilor, este de părere Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România:

„Este nevoie să protejăm populația în general și pacienții cronici în special prin vaccinare. Rezultatele cercetării ne arată că există, în rândul populației, deschidere foarte mare pentru vaccinarea de rutină pe percursul vieții, dacă aceasta ar fi compensată. Pe de altă parte, deși cei mai mulți spun că știu că se pot vaccina cu vaccinurile de rutină și la vârstă adultă, totuși cei mai mulți au răspuns că nu s-au vaccinat în ultimii 5 ani. Acest lucru arată că populația adultă nu știe de ce vaccinuri au nevoie, iar 50% din medicii cu care au venit în contact nu le-au recomandat”.

Sistem de compensare pentru vaccinarea adulților

COPAC adresează un apel către factorii decidenți din sistemul de sănătate de a facilita asigurarea accesului la vaccinare prin asigurarea compensării. Astfel, se va putea facilita extinderea categoriilor de persoane vaccinate, cât și îmbunătățirea acoperirii vaccinare în România.

Campanie de informare

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării, COPAC a demarat ieri, 18 aprilie, campania online de informare Vaccinurile nu sunt doar pentru copii! Nu este niciodată prea târziu să te vaccinezi! Mergi la medic!

Campania va cuprinde materiale de informare, interviuri video și podcasturi despre vaccinarea adulților și își propune să crească nivelul de informare al populației cu privire la vaccinarea pe durata întregii vieți.

Timp de două luni, vom oferi informații despre toate vaccinurile pentru adulți, importanța rapelului, cum se produc vaccinurile sau care sunt recomandările de vaccinare pentru diverse categorii de pacienți.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe