Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Studiu COVID-19: Pacienții cu simptomatologie de peste 14 zile dezvoltă anticorpi IgG

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 6 iulie 2020, ora 14:36

Pacienții cu simptomatologie de peste 14 zile au cele mai mari șanse să aibă anticorpi IgG specifici pentru COVID-19, arată un studiu MedLife în parteneriat cu Institutul „Matei Balș” și Spitalul Clinic Colentina.

MedLife a anunțat primele concluzii ale studiului realizat în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și cu Spitalul Clinic Colentina din București, privind dinamica anticorpilor dobândiți de pacienții diagnosticați cu COVID-19 și validarea unor teste de diagnostic.

studiu MedLife
Sursă imagine: Pixabay

 

Potrivit unui comunicat de presă, studiul a fost lansat la începutul lunii mai și își propune să urmărească evoluția apariției anticorpilor pe o perioadă de 7 luni, concluziile finale urmând să fie anunțate la sfârșitul acestui an.

Până în prezent, studiul a fost derulat pe un eșantion de 148 pacienți confirmați pozitiv prin testul RT-PCR, aflați în etape diferite ale testărilor pentru anticorpi, fiind prelevante 294 de probe care fac obiectul analizei realizată de echipa de cercetare MedLife, în colaborare cu Institutul „Matei Balș” și  Spitalul Clinic Colentina.

„Rezultatele preliminare au la bază trei metode serologice de testare pentru anticorpi: Chemiluminiscența pentru determinarea anticorpilor IgG, ECLIA pentru determinarea anticorpilor totali și ELISA pentru determinarea anticorpilor IgG și IgM. (...) Serologia IgM nu este utilă în diagnosticarea infecției acute cu virusul SARS-CoV-2. Între cele trei metode de detectare a anticorpilor nu sunt diferențe semnificative”, arată MedLife, într-un comunicat de presă.

Concluziile preliminare ale cercetării indică faptul că testările pentru anticorpii IgM nu au valoare de diagnostic, aceștia dezvoltându-se aproape simultan cu anticorpii IgG sau fiind absenți în unele cazuri.

Astfel, sursa citată precizează că spre deosbire de alte infecții, unde apariția anticorpilor IgM este timpurie și atestă o infecție acută, testările având și capacitate de diagnostic, în cazul COVID-19 s-a remarcat o apariție mai târzie a acestui tip de anticorpi.

„Între cele trei metode nu sunt diferențe semnificative. Serologia IgM nu poate fi folosită pentru diagnosticul infecției acute, deoarece acești anticorpi fie nu apar, fie apar odată cu IgG. Anticorpii IgG au apărut mai devreme la pacienții de la Matei Balș (fiind prezenți la vizita 0, la internare), față de pacienții de la Colentina (la vizita 1, 7 zile), diferența fiind explicată fie de severitea bolii (anticorpii au apărut mai târziu sau deloc la asimptomatici), fie pentru că pacienții internați la Matei Balș au avut o evoluție mai îndelungată înaintea internării. Analiza detaliată a datelor va confirma una sau cealaltă dintre ipoteze”, a declarat dr. Cristian Băicuș, medic primar medicină internă, Spitalul Clinic Colentina.

Reprezentanții MedLife menționează că deși nu s-a realizat analiza în funcție de forma clinică (asimptomatic, ușoară, medie, severă), sunt șanse ca la pacienții asimptomatici proporția celor care dezvoltă anticorpi să fie mai mică.

Până în prezent au fost prelevate între două și patru probe de la subiecții implicați în studiu, în diferite etape ale evoluției simptomatologiei. Astfel, s-a observat că detectarea anticorpilor IgG este mai puțin probabilă la pacienții aflați în apropierea momentului debutului simptomelor, în timp ce pacienții care prezintă simptomatologie de cel puțin 14 zile au dezvoltat anticorpi în proporție de 86%.

Citește și: Studiu: 20% din populaţia Sucevei a fost imunizată natural pentru COVID-19

„Testările realizate până acum ne-au arătat o variație a prezenței anticorpilor în funcție de momentul testării în raport cu debutul simptomelor. Analizând pacienții înrolați atât cu simptomatologie ușoară, medie, cât și severă, cu o durată a simptomelor cuprinsă între o zi și 73 de zile, am remarcat că 22,5% dintre pacienții care au avut simptome mai puțin de 7 zile au dezvoltat anticorpi IgG, procentul crescând la 69,5%, în cazul pacienților cu durata simptomatologiei între 7 și 14 zile și ajungând la 86% pentru pacienții care au prezentat simptomatologie de mai mult de 14 zile”, a adăugat conf. dr. Adriana Hristea, investigator principal al studiului la Insitutul Matei Balș, medic primar boli infecțioase.

Acesta a mai spus că în privința anticorpilor de tip IgM, cel mult 39% dintre pacienții, cu durata simptomatologiei între 7 și 14 zile, au avut testul pozitiv. Proporția rezultatelor IgG (pozitive sau negative) concordante a fost cea mai mare pentru chemiluminiscență și ELISA.

Potrivit sursei citate, sensibilitatea testelor pentru identificarea anticorpilor IgG este bună la pacienții cu durata simptomelor mai mare de 14 zile.

Reprezentanții MedLife au făcut deja cunoscută intenția de a continua demersurile de cercetare, atât pe cont propriu, cât și în parteneriat cu instituții publice de renume.

Acesta este cel de-al patrulea studiul realizat de echipele de cercetare MedLife de la începutul pandemiei.

Etichete: COVID-19 anticorpi anticorpi IgG pacienti cu COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.