Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Studiu în 33 de țări: Când se va termina pandemia de COVID-19?

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 21 decembrie 2021, ora 14:16

Un studiu realizat de Ipsos indică o lipsă de consens între națiunile globului cu privire la semnalele care vor indica sfârșitul pandemiei, însă majoritatea populației nu se așteaptă ca aceasta să se încheie prea curând.

Sondajul Ipsos a avut loc în rândul a peste 22.000 de adulți din 33 țări, în perioada 22 octombrie - 5 noiembrie 2021, înainte de descoperirea variantei Omicron, și arată că populația globului este divizată în ceea ce privește semnalele că pandemia se încheie și că restricțiile pot fi ridicate.

studiu IPSOS

În medie, 20% dintre adulții provenind din cele 33 de țări monitorizate consideră că finalul pandemiei este marcat de momentul în care cel puțin 75% din populație va fi vaccinată, 19% spun că va fi atunci când transmiterea virusului se va opri complet, iar 17% menționează momentul în care spitalele încep să funcționeze în condiții normale timp de cel puțin o lună, fără lipsă de personal sau de echipamente.

„Scoruri ceva mai mici (12%) se înregistrează pentru momentul în care există mai puțin de 10 cazuri noi pe zi la fiecare milion de locuitori, iar 7% spun că va fi atunci când vor exista mai puțin de două decese pe săptămână pentru fiecare milion de locuitori. 1 din 7 oameni (14%) afirmă că pur și simplu nu știu. Între timp, 8% spun că, paradoxal, pandemia s-a încheiat deja”, se arată într-un comunicat.

Unde se situează România

Țările care susțin că pandemia se încheie când 75% din populație va fi vaccinată sunt, în general, cele care au o rată de vaccinare mai degrabă scăzută sau moderată.

Potrivit studiului, locuitorii acestor țări cel mai probabil speră că dacă rata de vaccinare ar fi mai mare, acest lucru va asigura reîntoarcerea la normalitate.

În această categorie intră și România, alături de India și Columbia, cu rate de vaccinare sub 50%, Peru și Turcia (aproximativ 60% rată de vaccinare), dar și Argentina și Elveția, care încă sunt sub 75% rată de vaccinare.

Infografic Ipsos_01_

Per total, la nivel global, acest semnal este susținut în special de populația cu un nivel mai ridicat de educație, care de regulă este mai deschisă către vaccinare, așa cum arată datele obținute și în alte studii desfășurate de Ipsos pe tema vaccinării anti-COVID-19.

„Din grupul țărilor care cred că pandemia ia sfârșit când transmiterea virusului se va opri complet fac parte China și Italia – vorbim așadar de țările în care pandemia s-a transmis cel mai agresiv în faza inițială, când se cunoșteau puține lucruri despre COVID-19 și despre modul de transmitere, iar frica și incertitudinea erau la cote înalte”, se mai arată în comunicat.

Țările care consideră că pandemia se încheie când sistemul sanitar funcționează în regim normal timp de o lună sunt Suedia, Olanda şi Singapore, unde cel mai probabil s-a resimțit mai acut indisponibilitatea sistemului sanitar în pandemie comparativ cu o perioadă normală.

Statele ai căror cetățeni au declarat într-o proporție mai mare că realmente „nu știu” care sunt semnalele încheierii pandemiei se numără printre cele mai dezvoltate și puternice țări ale globului (membre ale grupului G8): Franța, Canada, Statele Unite, Germania și Marea Britanie, care par să fi evitat să se lanseze în speculații cu privire la ce anume va marca sfârșitul pandemiei.

La nivel total însă, în populația globului, cei care au selectat varianta „nu știu” sunt în general persoane cu educație și venituri mici, indiferent de țara din care provin.

Națiunile care cred într-o măsură mai mare că pandemia a luat sfârșit deja sunt Arabia Saudită și China (unde peste 20% din populație consideră că pandemia s-a încheiat), urmate de Ungaria si Malaezia.

„Această părere poate fi determinată de faptul că în Arabia Saudită, China și Ungaria numărul de cazuri raportat în perioada de colectare a datelor (octombrie-noiembrie 2021) s-a menținut constant scăzut timp de mai multe luni, iar în Malaezia a existat o perioadă de scădere a numărului de cazuri de COVID-19”, potrivit reprezentanților IPSOS.

Reîntoarcerea la normalitate

În medie, peste jumătate din populația celor 33 de țări monitorizate se așteaptă ca o revenire la o viață asemănătoare cu cea de dinainte de COVID-19 să aibă loc la mai mult de șase luni distanță, dacă se va întâmpla vreodată.

Doar 14% spun că viața lor a revenit deja la normal, în timp ce 20% se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în următoarele șase luni.

„Opiniile predominante cu privire la revenirea la normalitate diferă foarte mult de la o țară la alta, reflectând diferențele de experiență locală, modul în care a fost gestionată pandemia și politica guvernamentală pentru combaterea virusului, aplicată în țara respectivă”, potrivit comunicatului.

Astfel, 34% dintre români se așteaptă să revină la viața de dinainte de pandemie în mai mult de un an de acum înainte, 29% în cursul anului următor, iar 16% dintre respondenți consideră că nu vor reveni niciodată.

Totodată, 7% dintre români spun că viața lor a revenit deja la normal.

Infografic Ipsos_02_

Locuitorii din Brazilia, Danemarca, Polonia, Arabia Saudită și Suedia au avut tendința să spună într-o proporție mai mare că viața lor a revenit deja la normal (între un sfert și o treime dintre ei comparativ cu doar unu din șapte, în medie, la nivel global).

Aceste țări se aflau în perioade de acalmie, iar în cazul Braziliei vârful de 100.000 de cazuri noi/ zi de la jumătatea lui iunie se redusese major, fiind de aproximativ 10 ori mai mic în perioada culegerii datelor pentru acest studiu.

„De partea cealaltă, pesimismul este predominant mai ales la persoanele din Ungaria și Rusia, unde 30% și respectiv 24% dintre respondenți cred că viața lor nu va reveni niciodată la o normalitate pre-COVID (față de o medie globală de 14%)”, arată studiul IPSOS.

În ambele țări, la final de octombrie, începea să crescă din nou numărul de cazuri pe zi, acestea aflându-se practic în etapa de începere a unui nou val de COVID-19.

Etichete: Studiu Ipsos pandemie de COVID-19 sfarsitul pandemiei varianta omicron

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.