Newsflash
Știri

Studiu IRES: Vaccinarea anti COVID în România

de Florentina Ionescu - ian. 25 2021
Studiu IRES:  Vaccinarea anti COVID în România

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat o analiză despre percepțiile, atitudinile și comportamentele românilor cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

De la începutul pandemiei de COVID-19, IRES a pus la dispoziția publicului larg, prin intermediul mass-media, dar și pentru cercetători și organizații non-guvernamentale, peste zece sondaje și analize de percepție cu privire la impactul bolii asupra vieții sociale, emoționale și asupra sănătății românilor.

captura analiza IRES

La începutul anului 2021, IRES a realizat un  sondaj cu privire la percepțiile, atitudinile și comportamentele românilor cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, studiu care se găsește integral pe website-ul IRES, împreună cu analiza datelor.

Mai jos redăm câteva puncte importante din analiza de profil în funcție de intenția de vaccinare împotriva COVID-19, analiză bazată pe rezultatele din studiul amintit.

- Indivizii care sunt PRO-VACCINARE (cu siguranță sau probabil se vor vaccina) tind să fie mai degrabă din mediul urban (58%), iar cei ANTI-VACCINARE (cu siguranță sau probabil nu se vor vaccina) sunt preponderent din mediul rural (53%).

NEHOTĂRÂȚII (probabil se vor vaccina sau probabil nu se vor vaccina) locuiesc predominant în mediul urban (57%). Cei care sunt convinși că nu se vor vaccina locuiesc, în majoritate, în mediul rural (55%).

- Respondenții care tind să fie ANTI-VACCINARE au studii elementare (42%) în proporție mai ridicată comparativ cu cei care sunt pro-vaccinare sau nehotărâți. Dintre cei care spun că sigur nu se vor vaccina, 50% au studii elementare, 42% au studii medii, iar 8% au studii superioare.

- 30% dintre cei care spun că SIGUR SE VOR VACCINA au mai mult de 65 de ani, în timp ce 65% dintre cei care spun că SIGUR NU SE VOR VACCINA au cel mult 50 de ani.

- În general, nu se observă diferențe majore în distribuția genului în funcție de intenția de vaccinare. Cu toate acestea, cei nehotărâți sunt majoritari de gen feminin (53%), arată analiza IRES.

- Cei care spun că se vor vaccina cu siguranță utilizează atât internetul, cât și rețelele de socializare, în proporție semnificativ mai scăzută comparativ cu cei care nu au intenția de a se vaccina.

Cât de informați sunt românii

Gradul de informare a respondenților cu privire la aspecte ce țin de sănătate tinde să scadă odată cu intenția de vaccinare:

  • Dintre cei care sunt pro-vaccinare, 67% se consideră bine sau foarte bine informați, față de 65% în rândul celor nehotărâți și 60% dintre cei care sunt mai degrabă anti-vaccinare.
  • Dintre cei care spun că sigur NU s-ar vaccina, 57% se consideră bine sau foarte bine informați, iar 41% se consideră slab sau foarte slab informați cu privire la aspecte ce țin de sănătate, în general.

Câți români au o părere bună despre vaccinare

Proporția celor care au o opinie generală favorabilă legată de vaccinuri scade odată cu intenția de vaccinare împotriva COVID-19: 97% dintre cei care sunt siguri că se vor vaccina au o părere bună sau foarte bună despre vaccinuri, comparativ cu doar 41% care împărtășesc aceeași opinie din rândul celor care sigur nu se vor vaccina.

Dintre cei care sunt mai deschiși pentru vacinarea împotriva COVID-19, 93% au o părere favorbailă despre vaccinuri, în general, față de 80% dintre cei nehotărâți și 49% dintre care tind să fie anti-vaccinare.


Galerie imagini (4)

Pe site-ul IRES se arată că aproape 8 din 10 români spun că au o părere bună și foarte bună despre vaccinuri. 79% dintre persoanele intervievate declară că au o părere bună sau foarte bună, în general, despre vaccinuri, în timp ce 18% au o părere proastă sau foarte proastă despre acestea.

Respondenții de peste 50 de ani au o părere bună despre vaccinuri în proporție ușor mai ridicată, proporția cea mai ridicată a scepticilor fiind în rândul categoriei de vârstă 36-50.

„Cu cât nivelul lor de educație este mai ridicat, cu atât respondenții declară în proporție mai mare că au o părere bună despre vaccinuri. Persoanele cu venituri în gospodărie de maxim 1500 de lei tind să aibă o părere proastă despre vaccinuri în proporție mai ridicată, comparativ cu cele cu venituri mai mari, la fel respondenții din mediul rural, comparativ cu cei ce locuiesc în mediul urban”, potrivit IRES.

Analiza intregrală poate fi accesată aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe