Newsflash
Știri

Studiu nou despre prevalența hipertensiunii arteriale în România

de Florentina Ionescu - iul. 1 2021
Studiu nou despre prevalența hipertensiunii arteriale în România

În România, boala cardiovasculară determină peste 62% din totalul deceselor, atrag atenția reprezentanții Fundației Viața fără Hipertensiune.

Aceștia spun că bolile cardiovasculare au o pondere de 26,6% din numărul total de DALY (disability - adjusted life year) şi, respectiv, o pondere de 33% din numărul total de DALY datoraţi bolilor netransmisibile. 

masurare tensiune

Experții reamintesc că DALY reprezintă unitatea de măsură a încărcăturii unei boli ce este egală cu numărul de ani din viaţă pierduţi secundar decesului prematur determinat de acea boală.

Principala cauză bolilor cardiovasculare, atât la nivel mondial, cât și în țara noastră este reprezentată de hipertensiunea arterială (HTA), boală definită prin prezența unor valori constant crescute ale tensiunii arteriale (TA) peste valoarea de 140/90 mmHg, se arată într-un comunicat de presă semnat de prof. dr. Maria Dorobanțu, președintele Fundației Viața fără Hipertensiune.

Astfel, HTA cauzează prin intermediul BCV aproximativ 12,8% din decesele înregistrate la nivel mondial, având o pondere de 3,7% din numărul total de ani din viaţă pierduţi datorită decesului prematur determinat de prezenţa acestei boli (DALY).

În România, din cauza complicatiilor cardiovasculare pe care le determina, HTA este responsabilă de 62% din totalul deceselor.

„Din perspectiva politicilor guvernamentale de sănătate este foarte importantă cunoaşterea prevalenţei factorilor de risc pentru ateroscleroză. Chiar mai importantă este cunoaşterea tendinţei evolutive a prevalenţei acestor factori de risc în populaţia generală, ceea ce ar permite anticiparea evoluţiei curbei mortalităţii şi ar evalua beneficiul diferitelor strategii de prevenţie CV”, se arată în același comunicat de presă.

Absenţa unor date reprezentative pentru întreaga populaţie a României privind prevalența HTA şi principalilor factori de risc CV a determinat iniţierea, în anul 2005, a proiectului SEPHAR (Studiu Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului cardiovascular in Romania) - studiu național care are ca principal obiectiv obținerea acestor parametrii.

Astfel, în perioada februarie-noiembrie 2005 s-a desfăşurat studiul SEPHAR I - primul studiu epidemiologic care s-a bazat pe o eşantionare reprezentativă pentru întreaga populaţie a ţării.

In anul 2012, s-a repetat acelasi studiul epidemiologic populațional pe un eșantion reprezentativ pentru populația adulta a Romaniei – SEPHAR II, facând posibilă pentru prima dată estimarea unei tendințe evolutive a prevalenței HTA și a factorilor majori de risc CV in populația adultă a Romaniei.

In anul 2016, s-a incheiat cea de a treia ediție a studiului epidemiologic reprezentativ pentru populația adultă a României, SEPHAR III.

Având de aceasta data o metologie complexă ce a permis pe lângă evaluarea prevaleței HTA, a tratamentului și controlului valorilor TA, și o evaluare mai completă a afectării de organe țintă prin realizarea de evaluari ecocardiografice transtoracice, examinare Doppler de carotide, a rigidității arteriale precum și evaluarea hemodinamică noninvazivă, rezultatele SEPHAR III au permis pentru prima dată estimarea pentru urmatorii 5 ani atât a prevalenței HTA, a ratei de tratament și control a pacienților hipertensivi adulți cât și a riscului CV total, date ce pot fi utilizate la crearea programelor de prevenție la nivel de populație generală.

„În proiectul de faţă propunem un nou studiu epidemiologic, SEPHAR follow-up 2020 (SEPHAR IV) ce se desfășoară la nivelul intregii țari, în perioada 17 mai 2021 – 20 iulie 2021, de acestă dată pe un eșantion alcătuit din aceeași subiecți care au participat in studiul SPEHAR III şi care să evalueze in principal prevalenţa HTA și a factorilor majori de risc CV în populaţia adultă a Romaniei si să confirme trendul estimat anterior pe baza rezultatelor SEPHAR IIII, precum si evaluarea pentru prima data a incidentei HTA in acesta populație”, a anunțat prof. dr. Maria Dorobanțu, președinte al Fundației Viața fără Hipertensiune.

Obiectivele cercetării sunt multiple, unul dintre ele fiind aprecierea tendinţei evolutive a prevalenţei HTA în populaţia adultă a României precum și a gradului de conștientizare a populației noastre cu privire la HTA, în perioada 2016-2021.

Un nou studiu epidemiologic derulat de Fundația Viața fără Hipertensiune

Astfel pentru a cunoaște situația actuală a prevalenței HTA și a celorlalți factori de risc CV, precum și pentru a putea aprecia atât tendința lor evolutivă din ultimii ani, cât și efectul acestor demersuri, Fundația „Viața fără Hipertensiune” și-a propus realizarea unui nou studiu epidemiologic, intitulat SEPHAR IV.

Acest studiu se desfășoară la nivelul intregii țări, în perioada 17 mai -20 iulie 2021, pe un eșantion reprezentativ pentru populația adultă a României totalizând aproximativ 2.000 de subiecți.

Inițiatorii folosesc două rulote (cabinete medicale mobile) în care se efectuează toate investigațiile și care se vor deplasa atât în orașe cât și în localități rurale conform eșantionării anterioare.

Traseele si datele de staționare ale caravanelor sunt menționate în tabelul de mai jos. 

tabel studiu hipertensiune arteriala

„Protocolul SEPHAR IV este similar celorlalte proiecte SEPHAR, însă, pentru prima data, se urmăresc subiecţii care au fost înrolaţi în 2016. Astfel, rezultatele SEPHAR IV reprezintă pasul necesar în management bolilor CV în ţara noastră – estimarea tendinţei reale în prevalenţa, tratamentul şi de controlul factorilor de risc CV, tendinţe care vor servi ca bază pentru strategiile viitoare de prevenire, care sunt imperios necesare în ţara noastră”, se arată în informarea transmisă de prof. dr. Maria Dorobanțu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe