Newsflash
Știri

Studiu privind stigmatizarea și discriminarea pacienților cu HIV

de L. Budin - dec. 5 2022
Studiu privind stigmatizarea și discriminarea pacienților cu HIV

Fundația Baylor Marea Neagră comunică rezultatele celui mai recent studiu privind stigmatizarea și discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV în Constanța.

S-a inițiat acest studiu fiindcă informațiile cu privire la stigmatizare și discriminare HIV în România sunt limitate și sunt foarte mulți ani de când nu s-a mai făcut o evaluare a nivelului de stigmatizare percepută, dar și de discriminare trăită de persoanele care trăiesc cu HIV, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră, citată într-un comunicat.

hiv-sida

Un studiu anterior publicat de ARAS, în 2007, arăta că până la 52% dintre persoanele care trăiesc cu HIV erau discriminate.

Care este situația în prezent și cum ar putea aceste informații să ne ajute să ne adaptăm serviciile la nevoile curente ale pacienților? Acestea au fost întrebările care au justificat inițierea primului studiu pe stigmă și discriminare al fundației Baylor Marea Neagră”, se arată în comunicat.

La studiu au participat în mod voluntar 95 de persoane care trăiesc cu HIV și care primesc servicii de la fundația Baylor. Majoritatea pacienților a răspuns că nu s-au simțit stigmatizați și discriminați în ultimele 12 luni, însă rămâne un procent de 20% dintre pacienți care simt că sunt tratați diferit, și de 23% care pot raporta situații în care efectiv au fost defavorizați din cauza diagnosticului de infecție cu HIV.

Mai precis, 40% au fost discriminați de prieteni, 35% de personalul medical care nu tratează HIV în mod obișnuit (de exemplu, la serviciile de medicina muncii sau la maternitate), iar restul au fost discriminați pe internet (29%) sau de angajați din sistemul public (18%).

Un alt aspect relevat de studiu este faptul că pacienții se feresc să fie văzuți atunci când vin la clinica HIV pentru medicamente și îngrijire.

Pacienții au fost consultați și cu privire la măsurile care ar putea reduce discriminarea în societate, iar aceștia recomanda următoarele:

  • Campanii naționale de informare despre transmiterea HIV – 52 %;
  • Să fie mereu păstrate secretul profesional și confidențialitatea despre persoanele cu HIV de către angajații diverselor instituții – 58,67%;
  • Toate persoanele care trăiesc cu HIV să fie învățate cum să se apere dacă sunt nedreptățite sau tratate rău – 53,33%;
  • Să existe căi ușor de folosit de către persoanele cu HIV pentru a depune plângeri dacă le sunt refuzate anumite servicii din cauza diagnosticului – 42,67%.

Remarcăm faptul că stigmatizarea și discriminarea au scăzut în ultimii 15 ani, dacă ne raportăm la datele anterioare, (...) totuși peste 20% dintre pacienți tot mai trec prin experiențe nu doar neplăcute, dar și traumatizante. (...) Rezultatele studiului nostru pot îndruma autoritățile și factorii de decizie în prioritizarea acțiunilor antistigmă și discriminare”, a conchis Ana-Maria Schweitzer.

FNPMF: România alocă doar 50 de bani pe zi pentru sănătatea românilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe