Newsflash
Știri

Studiu: România nu e pregătită pentru un nou val pandemic

de L. Budin - iul. 16 2021
Studiu: România nu e pregătită pentru un nou val pandemic

Un studiu despre gradul de imunizare colectivă, dobândită natural sau în urma vaccinării, arată că, deși ponderea românilor care au trecut prin boală este mai mare decât cea estimată oficial, România nu e pregătită pentru un nou val pandemic.

Sistemul Medical MedLife anunță rezultatele finale ale studiului care evaluează gradul de imunizare colectivă, în România, în mediul urban. Concluziile au la bază un cadru de eșantionare de peste 11.200 de subiecți, din care a fost selectat un eșantion reprezentativ de 943 de persoane din arii geografice cu particularități diferite în ceea ce privește rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și rata de vaccinare, se arată într-un comunicat.

Dumitru_Jardan - biolog_MedLife
Dumitru Jardan, biolog MedLife

 

Bolnavi fără să știe

Cercetarea arată că imunizarea colectivă, dobândită fie în urma expunerii la infecția COVID-19, fie în urma vaccinării este 64% în mediul urban mare din România, respectiv de 59% în mediul urban mic. Deși cifrele par apropiate, există o diferență mare în ceea ce privește rata de vaccinare și numărul real al infectărilor între cele două zone. Specialiștii MedLife au anunțat deja faptul că numărul real al infectărilor în mediul urban este mult mai mare față de raportările oficiale – mulți au trecut prin boală fără să fi știut.

Vaccinări puține, riscuri mari

Studiul evidențiază faptul că nivelul de anticorpi neutralizanți  rezultați din imunizarea naturală nu este la fel de mare precum în cazul celor care au trecut prin boală și s-au și vaccinat.

În rândul persoanelor cu antecedente COVID-19, dar care nu s-au vaccinat, doar 6% din locuitorii orașelor mari și respectiv, 2% din locuitorii orașelor mici prezintă un titru de anticorpi neutralizanți (>=3950 AU/ mL).

În schimb, cei care au trecut prin boală și s-au și vaccinat au dezvoltat acel tritru de anticorpi neutralizanți în proporție de peste 80%. În cazul acestor persoane, probabilitatea infectării sau reinfectării cu virusul SARS-CoV-2 scade considerabil.

Este doar o chestiune de timp până când România va trece prin cel de al patrulea val al pandemiei, de această dată provocat de tulpina Delta, care se dovedește a fi mult mai contagioasă. Riscurile sunt foarte mari din cauza numărului foarte mic de persoane vaccinate, comparativ cu alte țări în care valul a demarat în forță”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

O rază de speranță

Există totuși o rază de speranță, având în vedere că trecerea prin boală și vaccinarea oferă mai multă protecție decât doar infecția cu virusul SARS-CoV-2, arată specialiștii. Conform studiului, 84% din populația orașelor mari și 79% din cea a orașelor mici, persoane care au trecut prin boală și s-au și vaccinat, au dobândit un titru de anticorpi neutralizanți.

Pare o urmă de speranță, dar pentru ca aceasta devină realitate trebuie ca și toate persoanele care au trecut prin boală să se și vaccineze. (...) Aparent, imunizarea dezvoltată în urma vaccinării este mai puțin afectată de apariția noilor tulpini. (...)  Dată fiind situația privind nivelul de imunizare din țara noastră, reprezentată de o rata mică de vaccinare, respectiv o rată mare de îmbolnăviri, avem un risc mare în a ne confrunta din nou cu o incidență ridicată de infectări pe zi”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în științe medicale, MedLife.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe