Newsflash
Știri

Studiu: România, percepții eronate cu privire la cele mai frecvente cauze de deces

de Dorina Novac - feb. 27 2020
Studiu: România, percepții eronate cu privire la cele mai frecvente cauze de deces

România este a doua țară în care s-au înregistrat percepțiile cele mai eronate cu privire la cele mai frecvente cauze de deces, conform studiului „Pericolele percepției” realizat de Ipsos.

Cercetarea realizată de Ipsos arată estimările eronate ale oamenilor din 32 de țări cu privire la proporția celor care mor din cauza bolilor, violenței, accidentelor sau din alte cauze. Astfel, pentru 2020, Turcia este țara cu cele mai puțin corecte percepții, iar pe locul trei se află Spania. Brazilienii sunt populația cu estimările cele mai apropiate de realitate, urmați de sud-coreeni și olandezi.

Ipsos studiu

Internetul este principală sursă de informare pentru 33% dintre români

La fel ca multe alte țări, românii au avut tendința să supraevalueze decesele, semnificativ mai multe, cauzate de boli și să le supraevalueze pe cele, mult mai puține, cauzate de accidente, violență, terorism etc. Astfel, potrivit unui comunicat de presă, România este țara unde internetul este sursă de informare pentru 33% dintre persoane.

Deși urcă România pe locul 2 în topul țărilor ignorante, conaţionalii participanți la studiu ne plasează la jumătatea clasamentului în ceea ce privește nivelul de încredere în modul în care știu să lucreze cu numerele. De asemenea, România este a șaptea țară din punctul de vedere al încrederii în răspunsurile oferite la întrebările acestui sondaj.

aproximativ 12% dintre decese, cauzate de boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a deceselor în lume, urmate de cancer, conform IHME Global Burden of Disease Study 2017 (IHME - Institute for Health Metrics and Evaluation).

Astfel, potrivit cercetării, majoritatea țărilor participante la studiu subestimează proporția celor care mor anual de boli cardiovasculare. România înregistrează aici cel mai mare ecart dintre percepție și realitate. Astfel, 56% dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare, în timp ce estimarea medie este de doar 12%.

De asemenea, cele mai multe țări subestimează proporția oamenilor care mor anual de cancer. Estimarea medie globală este de 15%, față de o cifră reală de 24%. În România, de exemplu, diferența dintre estimare (16%) și realitate (19%) este foarte mica, de doar 3%.

Stdiu_Ipsos 2

Decesele rezultate din afecțiuni neurologice, cum ar fi demență sau Parkinson, sunt de asemenea subestimate, însă într-o proporție mai mică, aferentă și ponderii mai mici a deceselor din această cauză. Dacă diferența globală între estimare (5%) și realitate (9%) este aproape de la simplu la dublu, în România distanța este mai mică, de la 7% realitate la 5% estimare.

Totodată, cercetarea arată că aproape fiecare țară supraestimează și numărul deceselor din HIV/AIDS sau boli cu transmitere sexuală. Percepția globală se situează pe pragul de 5%, când în realitate el este la 1%. Românii cred și ei că 5% dintre noi murim de boli cu transmitere sexuală, pe când realitatea este că doar 0.1% din decese au această cauză.

Românii, la fel ca cetățenii multor altor țări, au tendința să considere că bolile insidioase, care se dezvoltă în timp și pe care, uneori, nu le vedem „venind” sau cu care putem trăi uneori o perioadă bună de timp, sunt responsabile într-o mult mai mică măsură de rata deceselor comparativ cu cauze mai bruște, mai brutale, care nu sunt posibil de anticipat, care vin din „afara” noastră și care fac subiectul emisiunilor de știri într-o proporție mai mare, tocmai din cauza caracterului lor perceput mai dramatic”, a precizat Alina Stepan, Country Manager Ipsos.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat între 22 noiembrie-6 decembrie 2019 în rândul a 16.000 de persoane din 32 de țări, printre care și România.

În România, grupul Ipsos este prezent prin trei entităţi, Ipsos România, Ipsos Interactive Services şi Ipsos Digital.


Notă autor:

Sursă imagine: pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe