Newsflash
Știri

Studiu: Românii au evitat să își monitorizeze starea de sănătate în pandemie

de Dorina Novac - aug. 2 2021
Studiu: Românii au evitat să își monitorizeze starea de sănătate în pandemie

Unu din doi români din mediul urban a evitat să își monitorizeze starea de sănătate în perioada pandemiei, apelând mai rar sau deloc la consultații medicale, analize de sânge sau alte investigații, potrivit unui studiu Ipsos.

Studiile în domeniul farmaceutic derulate de Ipsos pe parcursul anilor au arătat că românii au în general un comportament mai puțin orientat spre prevenție și spre monitorizarea stării de sănătate, în special în lipsa unei afecțiuni cronice sau acute.

pacienti pandemie

„Acest comportament de «procrastinare» (merg la medic când îmi e chiar rău și nu mi-a trecut de la sine) este determinat de o slabă educație medicală, în general, dar și de motive financiare sau emoționale (evitarea sentimentului de vulnerabilitate resimțit în contact cu medicii sau cu sistemul sanitar, teama de a nu primi un diagnostic îngrijorător, dorința de a nu intra în contact cu sistemul public de sănătate fiind doar câteva exemple)”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanților IPSOS, accesul limitat sau restricționat la sistemul de sănătate în perioada pandemiei, precum și teama românilor de a nu contracta COVID-19 din clinici și spitale au acutizat și mai mult acest comportament de evitare și amânare a monitorizării sănătății.

Astfel, aproape jumătate dintre românii din mediul urban au mers mai puțin sau deloc la medicul de familie (43%) sau la medicul specialist (50%). În paralel, un sfert dintre români (23%) nu și-au făcut deloc analize de sânge, respectiv 29% nu au apelat la investigații, monitorizări sau ecografii de monitorizare sau prevenție.

Ipsos Pharma Survey_01

Datele arată faptul că interesul pentru a merge la medic și pentru a face analize a fost mai scăzut în rândul bărbaților și al persoanelor cu educație și venituri mai mici.

Persoanele cu bolie cronice, mai rar la medic

De asemenea, potrivit studiului, în pandemie, persoanele cu afecțiuni cronice au avut un comportament destul de asemănător cu restul populației urbane, adică aproape jumătate (46%) au apelat mai rar sau deloc la medicul specialist sau la analize la sânge (42%) și mai mult de jumătate (57%) la investigații și ecografii de prevenție.

Ipsos Pharma Survey_02

Reprezentanții copaniei precizează că bolnavii cronici au ținut legătura cu medicul de familie într-o măsură mai mare comparativ cu populația urbană, cel mai probabil pentru a primi rețeta pentru afecțiunea cronică.

Cu toate acestea, o treime dintre ei (34%) au mers mai rar sau chiar deloc la medicul de familie.

„Impactul acestui comportament evitant al pacienților cronici este deja vizibil în rândul medicilor. Astfel, într-un studiu realizat tot de Ipsos în primăvara lui 2021, 54% dintre medicii de familie și 68% dintre specialiștii intervievați au observat o creștere a numărului de urgențe/ agravarea afecțiunilor pentru pacienții cronici, ceea ce reconfirmă faptul că, din păcate, pacienții cronici sunt victimele colaterale ale pandemiei”, afirmă Laura Arpad, Healthcare Lead în cadrul Ipsos România.

Medicina la distanță, o soluție

Mai puțin de o treime dintre românii din mediul urban (31%) au apelat la medicina la distanță, canalele preferate fiind consultațiile prin telefon (20%) sau WhatsApp (12%), scoruri mai mici fiind înregistrate de consultații video prin internet sau prin platformele de telemedicină ale clinicilor (doar 6%).

Ipsos Pharma Survey_03

Totodată, studiul Ipsos a confirmat faptul că la telemedicină au apelat în special persoanele mai tinere, cu vârsta până în 44 de ani, în timp ce persoanele peste 55 de ani au folosit mai puțin medicina la distanță (20%), apelând la consultații prin telefon.

Un alt factor care a influențat accesul la telemedicină este reprezentat de mărimea localității, astfel, 41% dintre bucureșteni au apelat la medicina la distanță, față de 26% în rândul locuitorilor orașelor de sub 50.000 de locuitori.

Consultațiile prin telefon și WhatsApp au fost utilizate într-o proporție mai mare de părinți în perioada pandemiei, comparativ cu persoanele fără copii.

„Datele din acest studiu, dar și discuțille cu medicii și cu pacienții ne-au ajutat să înțelegem că telemedicina este deocamdată într-o zonă gri în România, pentru că se practică mai mult prin telefon și pe WhatsApp, în funcție de disponibilitatea medicului și mai puțin pe platforme dedicate. Consultațiile la distanță reprezintă o soluție la îndemână în situațiile în care prezența fizică a pacientului nu este obligatorie. (...) Telemedicina reprezintă o soluție la care medicii și pacienții vor apela și de acum înainte, însă rămâne întrebarea – în ce fel va continua să fie utilizată? Rămâne sau iese din zona gri?”, conchide reprezentantul Ipsos.

Studiul s-a desfăşurat online, în perioada 2-6 iulie, pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta între 18-60 ani, din mediul urban. Mărimea eșantionului a fost de 1.000 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe