Newsflash
Știri

Studiu: românii iau cu rol de prevenție chiar și antibiotice

de Florentina Ionescu - dec. 22 2020
Studiu: românii iau cu rol de prevenție chiar și antibiotice

Potrivit unei cercetări recente, unul din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic.

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic actual, arată un studiu* realizat recent de Coaliția România Sănătoasă, iar opt din zece respondenți apelează la medic pentru a obține astfel de informații, în timp ce peste 40% dintre ei apelează la farmaciști.

studiu romani pandemie antibiotice si ibuprofen

Un procent de peste 20% se informează însă din social media, alte surse menționate fiind presa și prietenii sau familia, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Câți români apelează la tratamente naturiste

Atunci când vine vorba despre prevenție, mai bine de 60% dintre cei chestionați sunt de părere că administrarea de medicamente în mod profilactic este eficientă, iar dintre aceștia, peste 60% apelează la tratamente naturiste.

Peste jumătate dintre respondenți iau de la primele semne de răceală sau gripă medicamente pe bază de ibuprofen, pentru efect antiinflamator și antipiretic sau paracetamol. Opt din zece români sunt de părere că un stil de viață sănătos îi poate apăra de pericole, iar jumătate dintre ei se bazează pe anumite alimente, precum miere, usturoi sau turmeric, potrivit sursei citate.

Din păcate, însă, 6% dintre respondenți iau cu rol de prevenție chiar și antibiotice.

gindrovel dumitra medic de familie SNMF

„Reamintim cu fiecare ocazie că virozele, în context pandemic, se tratează simptomatic, iar antibioticele nu au rol de prevenție și nu trebuie administrate fără recomandare medicală. Fiecare caz este diferit, iar un tratament care a funcționat pentru cineva, poate să facă mai mult rău altcuiva. Recomandăm tratarea febrei și durerilor, conform recomandărilor actuale, cu produse pe bază de ibuprofen, paracetamol sau alte antitermice, iar apoi apelați la medicul de familie”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra (foto), medic primar medicină de familie.

Pandemia de informații false, un alt pericol în această perioadă

Un alt rezultat al studiului arată că jumătate dintre români au citit cel puțin o dată în social media un mesaj neautorizat cu privire la tratamentul COVID. Pentru patru din zece respondenți, un nume oarecare de medic pe documentul respectiv ar putea transforma mesajul în unul de încredere și i-ar determina să urmeze recomandările prezentate.

„Scopul nostru încă de la înființare este să încurajăm gândirea critică și informarea din surse autorizate în probleme medicale, iar acum mai mult ca oricând este nevoie de acest lucru. Un protocol de tratament primit pe o aplicație oarecare, semnat poate de un medic despre care nu știm dacă există sau nu, poate fi o soluție tentantă pentru unii, însă e bine să ne gândim de două ori înainte de a crede astfel de mesaje, iar unde avem dubii, să apelăm la medicii pe care chiar îi cunoaștem”, a precizat Ovidiu Covaciu, reprezentant al Coaliției România Sănătoasă.

Medicii de familie, medicii infecționiști și Ministerul Sănătății sunt actorii de la care cei mai mulți români așteaptă comunicări oficiale constante cu privire la acest subiect.

*Studiul Temerile românilor în sezonul răcelilor și gripei, în context pandemic a fost realizat la comanda Coaliției România Sănătoasă, în perioada 29 noiembrie–7 decembrie 2020, pe un eșantion reprezentativ format din 1.493 de respondenți.


Notă autor:

Credit foto: Miguel Á. Padriñán de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe