Newsflash
Știri

Studiu util

de Dr. Mihail CĂLIN - ian. 17 2012
Studiu util

Studiul IriS Global Health, realizat în 28 de ţări, relevă o serie de aspecte despre aprecierea propriei stări de sănătate şi despre obiceiurile şi preferinţele pacienţilor. Deşi se numără printre cele mai răspândite afecţiuni cronice la nivel mondial, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, diabetul şi astmul sunt raportate foarte variat de la o ţară la alta. Astfel, în România, numai 10% din populaţia urbană declară că suferă de hipertensiune arterială, în condiţiile în care rapoartele arată că în jur de 40% din adulţii din ţara noastră sunt hipertensivi. Totodată, doar 4–5% din adulţii din mediul urban se declară suferind de hipercolesterolemie, diabet sau astm. Studiul arată că românii cheltuie, în medie, 100 de lei pe lună pentru afecţiunile cronice, suma variind între 75 lei pentru cei cu vârsta între 20 şi 29 de ani, şi 110 lei pentru cei cu vârsta între 50 şi 60 de ani. Pentru afecţiunile uşoare sau acute (răceală şi gripă, migrene, indigestii etc.), românii plătesc în medie 23 lei pe lună. În România, în privinţa experienţei directe sau indirecte (prin persoane apropiate) cu bolile mintale, valorile declarate sunt scăzute, fiind sub 10%. Cu toate acestea, percepţia asupra răspândirii acestor afecţiuni este ridicată – 81% din intervievaţi consideră că bolile mintale sunt răspândite în ţara noastră. 73% din participanţii la studiu au mers cel puţin o dată în ultimul an la medicul de familie, iar 87% sunt mulţumiţi de relaţia cu acesta. Coroborând informaţia cu satisfacţia redusă faţă de sistemul medical – doar 6% –, se poate presupune că pacienţii critică sistemul în sine, nu calitatea oamenilor care activează în cadrul lui. Accesul la specialiştii din domeniul public este limitat la noi în ţară, doar 35% din cei investigaţi apelând la un astfel de specialist în ultimul an. Serviciile specialiştilor din sectorul privat sunt utilizate în şi mai mică măsură – 17%. În privinţa implicării pacientului în deciziile de tratament, 64% din români se bazează mai mult pe medic pentru a lua decizia terapeutică pentru ei. Ca sursă principală de informaţii pentru problemele de sănătate, pacienţii români apelează la medicul de familie (71%), farmacist (48%), prieteni şi rude (35%) şi medicul specialist (26%). 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe