Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Studiu: varianta Omicron se transmite deja comunitar în România

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 3 ianuarie 2022, ora 11:53

Din 85 de probe COVID pozitive analizate aleatoriu în ultimele zile ale anului 2021, într-un singur laborator s-au identificat de 30 de cazuri de infectare cu Omicron.

Încă de la apariția variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2 la nivel european, MedLife analizează săptămânal, prin metoda pre-screening PCR, loturi de probe pozitive COVID-19, în vederea identificării cazurilor noi de Omicron de pe teritoriul României.

Dacă în săptămânile trecute nu au existat suspiciuni de infecție cu noua variantă, pe lotul de 85 de probe studiat în ultimele zile ale anului trecut, pe baza probelor alese aleatoriu din 8 orașe mari, specialiștii au identificat un număr de 30 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron

Probele cu noua tulpină sunt din București (14), Cluj (8), Timișoara (4) și Brașov (4), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

„În ultima lună (n.red. – decembrie) am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele aceastea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpina confirmă rapiditatea cu care se răspândește această variantă. O creștere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este și mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează și minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică. Sperăm, totusi, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte țări, precum UK, de exemplu, unde în timp ce cazurile cresc vertiginos, numărul deceselor nu urmează aceeași traiectorie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de MedLife.

Datele pe care laboratoarele menționate le-au raportat la 31 decembrie sunt cu adevărat îngrijorătoare, arată reprezentanții lor. Sunt cel puțin doi factori care au influențat această creștere abruptă de cazuri:

„Pe de-o parte, discutăm despre numărul mare de români care s-au întors acasă în această perioadă și pe de altă parte, de petrecerile organizate de Crăciun care au favorizat o interacțiune interumană crescută. Urmează o perioadă și mai dificilă. Dată fiind distribuția relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele patru orașe mari, pare că deja asistăm la o transmitere comunitară semnificativă și cel mai probabil, această nouă tulpină va deveni dominantă în România în următoarele două-trei săptămâni”, a declarat Mihai Marcu, președinte & CEO al Grupului MedLife.

Dacă varianta britanică a devenit dominantă în patru-cinci săptămâni, varianta Omicron are șanse să devină dominantă în două-trei săptâmâni, având o rată de transmitere de trei ori mai mare, spun specialiștii care au realizat studiul. 

studiu medlife1 din 31 decembrie 

studiu medlife2 din 31 decembrie

Etichete: studiu medlife varianta omicron omicron romania transmitere comunitara cazuri noi omicron evaluare pre screening val infectari omicron cazuri infectare omicron nou caz varianta omicron tulpina omicron omicron

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC