Newsflash
Știri

Sub așteptări în controlul tuberculozei

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - nov. 16 2015
Sub așteptări în controlul tuberculozei
    Săptămâna trecută, OMS a lansat Raportul global 2015, care analizează, printre altele, dacă au fost atinse țintele stabilite pentru cel de-al 20-lea an de la implementarea sistemului de raportare a cazurilor de tuberculoză (TB). Datele prezentate în continuare se referă la cele șase regiuni OMS și 22 de țări în care rata de infecție este foarte mare, țări care acoperă 80% din cazurile TB.
     Din cele 9,6 milioane de noi cazuri TB în 2014 la nivel global (137 de cazuri la o sută de mii de persoane), 58% au fost din Asia de Sud-Est și țările din regiunea Pacificului de vest. Regiunii africane i s-au atribuit 28% din cazuri, Indiei – 23%, Indoneziei – 10% și Chinei – 10%. Europa a cumulat 3% din cazuri, zona mediteraneană de est 8% și America 3%. Ținta de înjumătățire a cazurilor nou apărute de TB din 1995 până în 2015 a fost îndeplinită cu succes în America, Asia de S-E și zona Pacificului de vest, precum și în țări intens afectate de patologia TB, cum sunt: China, Brazilia, India, Pakistan, Filipine, Etiopia, Cambodgia. Raportul OMS specifică și că în 2014, creșterea numărului oficial al cazurilor de TB s-a datorat în principal creșterii raportării, și nu emergenței de noi cazuri. De exemplu, în India raportarea a crescut cu 29% în 2014. 
     Cea mai mică incidență de TB s-a observat în țările dezvoltate din vestul Europei, Canada, Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă, unde rata de incidență a fost mai mică de zece cazuri la o sută de mii de persoane.
     În ceea ce privește prevalența TB, la nivel global au fost estimate 13 milioane de cazuri existente de TB în 2014 (174 de cazuri la 100.000 de persoane). Se estimează că ținta propusă în anul 1995, de a scădea prevalența cu 50%, nu va fi atinsă la finele anului 2015, aceasta diminuându-se cu doar 42%. America și zona Pacificului de vest au fost singurele regiuni care au atins obiectivul, iar Asia de S-E îl va atinge până la sfârșitul anului 2015.
     Datele despre mortalitate din anul 2014 au cuantificat 1,5 milioane de decese cauzate de TB (16 decese la 100 de mii de persoane), dintre care 400 de mii în rândul pacienților cu virus HIV-asociat. Numărul deceselor a scăzut cu 47% în perioada analizată, ceea ce înseamnă că nu s-a atins ținta de 50%, conform strategiei OMS aprobată în 1995 pentru controlul tuberculozei. Numărul deceselor este inacceptabil de mare în condițiile în care, dacă se realizează detecția la timp și se instituie tratamentul corect, aproape toți pacienții diagnosticați pot fi salvați.
     Ținta de scădere a mortalității cu 50% a fost atinsă, totuși, în America și regiunea Pacificului de vest cu zece ani în avans și în regiunea est-mediteraneană și Asia de S-E în anul 2015. Conform raportului lansat săptămâna trecută de OMS, în perioada 2000–2014, tratamentul TB a salvat viețile a 35 de milioane de persoane seronegative HIV și opt milioane seropozitive. Rata de succes a tratamentului la persoanele nou diagnosticate s-a menținut, din 2005 până în 2013, la 86% la nivel global.

 

MDR și XDR

 

     Din totalul cazurilor TB nou diagnosticate, 3,3% sunt multidrog rezistente (MDR), iar din totalul cazurilor de TB în tratament 20% au devenit MDR. La nivel global, doar 50% din cazurile TB-MDR au fost tratate cu succes, deși ținta era de 75%. Rata de succes a tratamentului TB-MDR a fost maximă în regiunea Pacificului de vest, Asia de S–E și regiunea mediteraneană de est. Cea mai mică reușită a tratamentului TB-MDR a fost înregistrată în America și Europa, în special pentru că în Europa există o prevalență mare a cazurilor MDR, iar în America pacienții nu au mai fost urmăriți. Cele 22 de țări cu prevalență mare a cazurilor au avut o rată de succes a tratamentului de peste 85%.
     La nivel global, au fost identificați 480 de mii de pacienți cu TB-MDR sau TB rezistentă la rifampicină, dar au fost diagnosticați și raportați doar 123 de mii. Dintre aceștia, 75% au fost din Europa, India, Africa de Sud și China. Ținta de reușită a tratamentului TB-MDR de peste 75% a fost atinsă în 43 de țări din cele 127 care au raportat situația către OMS. 190 de mii de cazuri TB-MDR s-au soldat cu deces.
     Tuberculoza extensiv rezistentă la tratament (TB-XDR), definită ca TB-MDR rezistentă în plus la cel puțin o fluorochinolonă sau la alt medicament de linia a doua, a fost raportată de 105 țări la finele anului 2014. Cel mai mare număr de cazuri a fost în Belarus, (29%), Georgia (15%), Letonia (19%) și Lituania (25%). În medie, TB-XDR reprezintă 9,7% din TB-MDR.
    Din cele 9,6 milioane de cazuri TB incidente în 2014 (137 la suta de mii de persoane), 1,2 milioane au fost HIV-asociate, în 2014. Mortalitatea TBC-HIV asociată a scăzut, totuși, de la 570 de mii de cazuri în 2004 la 390 de mii de cazuri în 2014. Incidența asocierii TB-HIV a scăzut cu 1,5% în fiecare an din 2000 până în 2013 și cu 2,1% din 2013 în 2014.
     Prevenția deceselor în rândul persoanelor cu TB și infecție HIV impune perfecționarea metodelor de prevenție a TB, diagnostic și tratament și inițierea precoce a tratamentului antiretroviral. OMS recomandă controlul de rutină al pacienților cu TB în ceea ce privește asocierea, sau lipsa ei, cu virusul HIV. La nivel global, în 2014, 16% din pacienții cu TB care s-au testat HIV au fost seropozitivi, numărul acestora scăzând din anul 2008.
     La nivel global, în 2014 au fost raportați 528 de mii de pacienți cu TB HIV-pozitivi, reprezentând mai puțin de 50% din cele 1,2 milioane de persoane HIV-pozitive care au dezvoltat tuberculoză în același an.

 

Miliarde de dolari pentru controlul TB

 

     Pentru a obține controlul total al epidemiei TB în țările cu venit mediu și mic, costul estimat de OMS a fost de opt miliarde de dolari, pentru anul 2015. Această sumă nu include costurile pentru cercetare, noi tratamente sau metode de diagnostic. Din cele opt miliarde de dolari, 5,3 miliarde ar acoperi detecția și tratamentul TB sensibile la medicamentele existente, iar 1,6 miliarde tratamentul TB-MDR. 600 de milioane de dolari ar fi destinate testelor diagnostice rapide, iar 500 de milioane de dolari controlului TB-HIV asociate.
     Deși suma necesară pentru controlul epidemiei TB în țările cu venit mediu și mic este de opt miliarde de dolari, fondurile destinate prevenției, diagnosticului și tratamentului TB au fost de doar 6,6 miliarde de dolari în 2015. Rămâne, astfel, o gaură de 1,4 miliarde de dolari, ce oglindește determinarea prea slabă, la nivel național, de a controla epidemia, în comparație cu țintele internaționale.
 
 
 
 
 
Evoluția incidenței, prevalenței și mortalității TB la nivel global în ultimii 25 de ani
 
     Pentru tratamentul unui pacient cu tuberculoză, în 2014 costul a fost între 100 și 500 de dolari în majoritatea țărilor cu rată mare de prevalență a bolii. Pentru tratarea pacienților cu TB-MDR, costul a fost între cinci și zece mii de dolari per pacient.
     OMS recomandă tratamentul TB latente pacienților cu HIV asociat, persoanelor care sunt în contact cu un pacient cu TB pulmonar, pacienților cu silicoză sau care urmează tratament cu anti-TNF sau pacienților dializați. Pentru o bună detecție a cazurilor de TB la persoanele cu HIV și pentru detecția cazurilor de TB-MDR, OMS recomandă folosirea testelor Xpert MTB/RIF. O nouă versiune a testelor, sub denumirea de Xpert Ultra, este în fază de proiectare. Aceasta va avea o sensibilitate și specificitate mai crescute în detecția TB-MDR.

 

Situația din România

 

     În țara noastră, conform raportului OMS amintit, în anul 2014 au existat 12.504 de cazuri noi de TB (63 de cazuri la 100 de mii de locuitori). 10.295 de cazuri au fost TBC pulmonar, din care 7.874 confirmate bacteriologic și 2.421 diagnosticate clinic. 2.209 cazuri au fost cu TBC extrapulmonar. Comparativ, Marea Britanie, de exemplu, are o rată de 12 cazuri la 100 de mii de locuitori, cu o incidență de 6.622 de cazuri.
     Tot în 2014, în România au existat 1.899 de recăderi la nivel pulmonar confirmate bacteriologic și 356 diagnosticate clinic, precum și 102 recăderi extrapulmonare. Rata de succes a tratamentului TB chimio-sensibile a fost de 85%, mai mare decât în cazul Marii Britanii, care a avut o rată de succes a tratamentului de 82%, conform raportului OMS. Mortalitatea în România a fost de 5,8%, mult peste procentul de 0,48 din Marea Britanie. 
     În rândul pacienților cu TB-MDR, cazurile notificate în anul 2014 sunt în număr de 578, dintre care 68 sunt cazuri de tuberculoză extins rezistentă. Dacă la acest număr se adaugă eșecurile și reluările din anii precedenți, prevalența cazurilor de TB-MDR din România ajunge la aproximativ 1.500 de cazuri. Rata de succes a tratamentului a fost în țara noastră de 34%, mai mică decât cele 54 de procente din cazul englezilor, care au o prevalență a TB-MDR de aproximativ 120 de cazuri. Restul statelor europene au o rată între 55 și 70% de succes terapeutic în cazul TB-MDR.

 

Programul național de control al tuberculozei

 

     Pentru a ține sub control răspândirea tuberculozei, România are un sistem capabil să acorde asistență și persoanelor cu simptomatologie sugestivă, dar care nu sunt asigurate în sistemul de sănătate, explică dr. Gilda Popescu, managerul Programului național de control al tuberculozei. Sistemul electronic folosit în România permite înregistrarea și urmărirea tuturor cazurilor de tuberculoză și obligă pacienții la control periodic până la evaluarea finală a cazului, moment în care este scos din evidență. Obligă teoretic, pentru că nu există un act normativ care să oblige, într-adevăr, pacienții să ducă la bun sfârșit tratamentul, susține Gilda Popescu, care menționează și că în cadrul programului a încercat, împreună cu un ONG, să inițieze o astfel de lege. Propunerea a fost prezentată în comisia de sănătate din Parlament, însă nu a existat niciun răspuns din partea autorităților.
     La noi, 2,9% din cazurile noi și 11% din recidive sunt multidrog rezistente. România face parte, astfel, din primele 18 state cu incidență crescută pentru TB-MDR. Ne depășesc numai țările din fosta Uniune Sovietică. Dacă ne raportăm la fostele țări comuniste, avem cele mai multe cazuri de TB-MDR, explică medicul. Cauza incidenței crescute a TB-MDR este abandonul repetat și lipsa aderenței la tratament. Pentru TB chimio-sensibilă, România are o rată de succes destul de bună, dar și o rată de abandon mare, de 5,5%. Cazurile soldate cu abandon sunt cele care rămân pozitive, și care, împreună cu eșecul tratamentului, reprezintă 12% din totalul cazurilor tratate.
     Pentru a crește aderența la tratament, autoritățile au încercat stimularea pacienților cu tichete sociale. Cei mai mulți dintre pacienți sunt defavorizați din punct de vedere social, având venituri foarte mici. Dintre aceștia, 40% sunt neasigurați. Tichetele sociale pe care le primesc în perioada efectuării tratamentului măresc aderența la tratament, aceasta crescând spre 90%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe