Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Subprogramul național de fertilizare va fi regândit

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 24 ianuarie 2020

Subprogramul național de fertilizare in vitro a rămas în urmă în ceea ce privește criteriile și finanțarea, a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu.

program fertilizare in vitroSocietatea de Obstetrică și Ginecologie din România (SOGR) a organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, la București, o dezbatere cu tema „Împreună pentru o experiență mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată”. Prezent la dezbatere, ministrul Sănătății a mărturisit că Subprogramul de fertilizare in vitro și embriotransfer a fost subfinanțat, costul mediu alocat în cadrul programului de fertilizare fiind mult mai mic decât necesarul.

Împreună pentru o experiență mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată”. Prezent la dezbatere, ministrul Sănătății a mărturisit că Subprogramul de fertilizare in vitro și embriotransfer a fost subfinanțat, costul mediu alocat în cadrul programului de fertilizare fiind mult mai mic față de alte țări europene: „Din discuțiile cu specialiștii, costul corect este undeva în jur de 3.000 de euro. La noi s-a finanțat undeva în jur de 6.000 de lei pentru cuplu. (...) Serviciul trebuie finanțat integral”.

Potrivit ministrului Victor Costache, Subprogramul de fertilizare in vitro al Ministerului Sănătății va fi regândit de o comisie, astfel încât să fie decontate mai multe proceduri. „Vrem ca noua comisie să se întâlnească săptămâna viitoare [săptămâna 20-24 ianuarie] pentru a ne prezenta care sunt soluțiile pe care trebuie să le adaptăm rapid”.

Subprogramul național de fertilizare in vitro a rămas în urmă în ceea ce privește criteriile și finanțarea, a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele SOGR. Potrivit acestuia, „legea este în așa fel făcută acum încât nu funcționează cum trebuie”.

Rata de succes, în creștere

Solicitările privind fertilizarea in vitro (FIV) sunt tot mai numeroase, dar și rata de succes pare să fie în creștere, a declarat, în cadrul dezbaterii, Turkes Ablachim, director medical la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Aceasta a adus în discuție importanța proiectului „O șansă pentru cuplurile infertile”, care a debutat în 2018 pentru 1.000 de cupluri bucureștene, dar și proiectul de tip 2, pentru 2.000 de cupluri în perioada 2019-2020. „În elaborarea proiectului am încercat să permitem accesul cât mai larg al acestor cupluri și nu am ținut cont de tipul de servicii medicale incluse în procedurile FIV, de apartenența lor la rețeaua de stat sau privată de sănătate”, a declarat Turkes Ablachim.

Etichete: fertilizare in vitro prof. dr. Radu Vlădăreanu program fertilizare Turkes Ablachim

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.